top of page
Keresés

Belemész, leülsz, beleolvadsz. Levendula illat leszel, méhecske döngicséléssé válsz. Kikapcsolsz, beleívódsz, élsz. Együtt. A természettel. Páratlan szépségű levendulamező-vizuálba viszünk úgy, hogy rájössz, nem is feltétlen a levendula szedése, hanem maga a csodálatos vizualitás adta hangulat az, ami magával ragadó..!Kezdjük is egyből Felsődörgicsével. Felsődörgicsén két levendulás is van. Az egyik, ez, ami ingyenes, csodálatos kilátással a távoli Balatonra, hát még, ha felmászol a levendulás melletti vadászlesre, ahonnan nem csak a Balatont látod nagyobb látószögben, hanem az előtte látható alsódörgicsei templomrom csúcsát is szemrevételezheted..! Ha beszívtad magadba, nem csak az illatokat, hanem a látványt is, javasoljuk tovább töltődni az 50 méterre található felsődörgicsei románkori romtemplomnál. Aztán ha még ez sem elég, válts jegyet a felsődörgicsei másik levendulásba, a „miliőbe”. Mert a miliő, amibe kerülsz, elrepít téged a franciaországi Provance és az olaszországi Toszkán vidék hangulatába. Varázslatos..!


Az ingyenes, csodálatos kilátással bíró felsődörgicsei levendulás:


A felsődörgicsei azon levendulás, ahol garantáltan flow-ba kerülsz:Szent Balázs: III. és IV. századbéli orvos volt, aki püspökké választása után visszavonult egy magányos hegyi barlangba és ott fogadta népének gyógyításra váró tagjait. Szent Balázs hegyi barlangja a mai Törökországban volt, de a Balaton-felvidék egyik hegye az ő nevét viseli.

Levendula: fájdalomcsillapító, görcsoldó, nyugtató, idegrendszert erősítő szer.

Hogy az alább ültetett, Balázs-hegyi levendulatulajdonosban összeálltak-e a fent említettek, vagy ő csak úgy gondolkodott, hogy ide, a Szent Balázs-hegyre, ebbe a csodálatos környezetbe ülteti a gyógynövényként is funkcionáló levenduláit, nem tudjuk.

A balatoncsicsói Szent Balázs-hegy levenduláit, pillangóit, levendulaparfümmel illatosított helyi, levendulásba önmagától bevonuló, majd modellt álló border collie-t, és nem utolsósorban a balatoni anzixot mutatjuk meg Nektek ebben az albumban:Az alább bemutatott, Balatonalmádi és Káptalanfüred határában található levendulás még kevésbé ismert, a Balatonalmádiban nyaralók viszont, ha szezon van, az útszélen kirakott tacepao-k fotóin találkozhatnak a balatonalmádi levendulás hívogató csodás-lila színével és egy telefonszámmal. A telefonszámot felhívtuk, nem sokkal később pedig egy domboldalon, a helyi lakók által lakott övezet egyik kertes háza előtt találtuk magunkat. A kertes házba becsengetve egy kedves idősebb hölgy és unokája fogadott minket. A kedves idősebb hölgy elmondta, hogy a fia és a felesége főállásban dolgoznak, ezen felül kezdtek neki a levendulaültetésnek 2013-ban. Nem kevés, 1500 tővel indítottak, 1500 négyzetméteren. A hölgy aztán átadott minket az unokájának, aki nagy boldogan elkísért minket a hosszú kert végéből nyíló levendulamezejükhöz.Az aszófői levendulás érdekessége, hogy szedd magad, ráadásul labirintusban tedd mindezt. Ötletes játék az egész családnak, különböző állomásokon kell választ adni feltett kérdésekre. Miközben apa választ keres a mobilon, anya és a gyerekek vághatják a levendulát, bambulhatnak a Balatonra, vagy fordítva, vagy tehetik mindezt mixelve is. Nem lehet nem észrevenni ezt a helyszínt: ha a 71-es úton haladsz Tihany magasságában Keszthely felé, balra el fogja húzni a szemedet a Balaton látványa. Ekkor fogod megpillantani az aszófői levendulást is. Érdekessége még a levendulásnak, hogy a labirintus becsületkasszás, és akiben felmerülne, hogy nem hagy ott pénzt, egyből lelkiismeretfurdalása is lesz, mert a becsületkassza felirat közelében az olvasható, hogy „Egyedül vásároltam, ültettem, ápolom és gondozom.” Sok bevételt kívánunk az ültetőnek az ötletért és a munkájáért..!Ha felfedezted a Káli-medence csodáit, és vágysz egy kis intenzív lilára, kanyarodj el velünk a Káli-medence keleti szomszédságában megbújó, mindössze két község területét magában foglaló Monoszlói-medencébe. Ez a terület a Balaton-felvidék egyik legrejtettebb völgye, olyannyira, hogy 2019-ig áthaladó útja nem is volt. Beviszünk a Monoszlói-medence 102 főt számláló Monoszlójába, annak is leginkább a színei közé. A zöldbe, a szalma-barnába, a lilába. Garantáljuk, hogy több levendulatővel találkozhatsz itt, mint ahány lakosa van a településnek. ;) Gyere velünk levendulát szimatolni, pillangókat csodálni.

Tudtad, hogy a lepkék a virágok nektárjából táplálkoznak..? A levendulásokban feltűnhetnek szénalepkék, repcelepkék, káposztalepkék, boglárkák, kardoslepkék, nappali pávaszemek és a kis rókalepkék. Levendulás albumaink között találsz belőlük egyet-egyet, sőt, ha jó megfigyelő vagy, láthatod a szívókájukat is (van, ahol felpödörve, van, ahol épp a virág porzói közül szívják ki a nektárt/virágport a levendulából). Ha igaz, hogy a levendula mint gyógynövény nyugtató hatású, a lepkék rövid élete garantáltan chill hangulatban történik.
 


Vélemény-margók az ERRE-ARRA fotós ajánlóról:


Hargitai Lilla, reklámszakember, a Médiaunió alapító tagja:


"Mint az értékteremtés, társadalmi felelősségvállalás elkötelezett híve, és mint az épített és természeti környezetet nagyra értékelő magánember is csak elismerően tudok gondolni az ERRE-ARRA fotós ajánló munkájára. Szeretem, ahogy észreveszi, látja és tanítja látni a minket körülvevő világot, és ráébreszt mindannyiunkat hogy a nehézségeink ellenére is látnunk kell, hogy a világ gyönyörű.
 


Pünkösd egy változó dátumú ünnep, húsvét utáni ötvenedik napon van, azaz idén május 28-án és 29-én, így e havi megjelenésünk a templomok felé irányított minket. Nem is akármilyen templomokat fogunk mutatni Nektek: lesz három abszolút egyedi, és egy rejtett templom az anyagunkban.Rengeteg templomot, templomromot, kápolnát, kálváriát, kolostorromot fotóztunk az utóbbi időben, de garantáltan kijelenthetjük, ilyen templomot, amit most mutatunk, kizárt, hogy láttál valaha. Szabó István, Ybl díjas építész képzelete szülte, és a „retró” korban, azaz 1978 és 1980 között Budán, az Ildikó térre robbant le a templom a mennyországból, mint egy meserészlet. Szóval míg Csehszlovákiában Majka, a csillagok szülötte érkezett meg a felettünk található éterből, mi templomot kaptunk, befúródva stílusosan a retróházak közé. Belépve a templomba megpillantjuk a szószéket, a templom szakrális jelentéstartalommal bíró elemeit, a nagy teret - ami a református templomok esetében azért fontos, mert míg a katolikus templom az Isten háza, addig a reformátusoknál a templom közösségi tér funkciója fontos-, a szemet fölfelé húzó fényt, tudjuk, hogy hol vagyunk. Templomban. Az Ildikó téri református templomban. Gyere velünk ezt a különleges építményt megcsodálni kívülről-belülről itt, vagy a fotóba klikkelve:A híres, elhunyt embereket magába ölelő Farkasréti temető mellett egy igazán egyedi templommal találkozhatunk. A Mindenszentek plébániatemplom a Magyar Népköztársaság 1949-1989-es időszaka alatt az első budapesti templomként épülhetett meg 1975-1977 között (ugye ebben az időszakban kevésbé volt divat a templomépítés). Szabó István - aki aztán megkapta a négy évtizedes színvonalas építészeti tevékenységéért és a Farkasréti templom tervezésének elismeréseképpen az építészek Oscar díját, az Ybl díjat - a templom és a plébánia tervezését a helyi gyülekezet tagjaként ingyen vállalta.

A klasszikus szépségű templomok iránt rajongók lehet, hogy szkeptikusan állnak a modern kori alkotásokhoz, de nem véletlenül lett műemlék ez az épület, és mi érdeklődve tekintünk afelé (is), ami nem mindennapi. Két angyalszárny üdvözlő ölelésén keresztül lépj be velünk az épületbe, hogy mesevilág fogadjon hatalmas festett üvegek révén. Mindenképpen javasoljuk lelkünk pozitív irányba hajló nyitottság-kapuját kitárni, és beengedni ezt az egyedi alkotást (is):A következő egyedi templomunk, amit megmutatunk, az a pálosok sziklatemploma, ami kívülről nem is látszik, de belülről össze van kötve a sziklatemplom melletti kolostorral. A pálos rend az egyetlen magyar alapítású és máig létező férfi szerzetesrend. Az 1250-ben alakult rend tagjainak életmódja puritán, az egyszerűség, a szigorú, önmegtagadó élet, a magány szeretete jellemzi őket, mindennapjaik imádságban, olvasásban, elmélkedésben, kétkezi munkában teltek és telnek. A pálosok rendszerint dombos, hegyes vidékeken telepedtek le, és kolostoraikat kőből vagy téglából építették. Most mutatunk nektek egy egyedi, sziklába vájt pálos templomot a hozzá tartozó épített kolostorral. Ha budapesti vagy, lehet, hogy nem is gondoltad volna, Budán a Szabadság-híd lábától egészen az Erzsébet-híd lábáig a Gellérthegy aljában a pálosok területét láthatod..! Hogy mikor és hogyan jött létre a sziklatemplom, majd épült meg a kolostor, arról itt olvashatsz. A fotókat se feledd: heuréka-élményed lesz, ha rájössz budapestiként, hogy mi mellett mész el nap mint nap..! :)Ha bemész az Iparművészeti Múzeumot bal felől ölelő Hőgyes Endre utcába, nem is gondolnád, hogy a századelős polgári épületek sora között mire lelhetsz. A Hőgyes Endre utca 3. számú századelős lakóépület homlokzata mögötti udvarban egy unitárius templom bújik meg. Hogyan kerül egy lakóépületi udvara hátsó területének teljes hosszába két lakószint magasságú, tehát nem is kicsi templom..? Elmondjuk, és meg is mutatjuk a lakóépület rejtette templomot. Sőt, tudd, hogy Molnár Ferenc Pál utcai fiúk regénybeli alakja, Nemecsek Ernő, itt - az akkori Rákos u. 3.-ban - élt a családjával.
 


Vélemény-margók az ERRE-ARRA fotós ajánlóról:Dr. Medvigy Endre, József Attila-díjas irodalomkutató:


"A közölt színes fényképek szívgyönyörködtetően pontosak és szépek. Mintha nem is lett volna Európa közepén két világégés, háborús pusztítás. Nem csak a Kárpát-haza természeti és építészeti értékeivel szembesítenek, az osztrák sógorok rejtett kincseit is megmutatják. Mint diákkoromban, most is kedvem kerekedik egy közép-európai kirándulásra. Merre induljak? Erdélybe, Felvidékre? Magával ragad a Kárpát-koszorú, hívogatnak a kopjafák. Köszönöm a nem mindennapi vizuális élményt."