top of page
Keresés

PATINÁS CUKRÁSZDÁINK: ÉDES ÉLMÉNYEK VÁRNAK RÁD..! ÉDESSÉGEK ADTA BOLDOGSÁGÉRZÉS ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG FÓKUSSZAL..!


Édességek adta boldogságérzést mixelünk az ERRE-ARRA fotós ajánló épített örökség fókuszával: ebben a hónapban csodás századelős hangulatú cukrászdákat hozunk a képernyődön keresztül hozzád. Ha jössz velünk az albumainkba, kérjük, miközben csoki tortáról, vagy képviselőfánkról álmodozol, hagyd, hadd járjon a szemed festményről festményre, bútorról bútorra, porcelántányérról íves villára, hisz a körítés is csudaszép..

Vizuális és gasztronómiai összhatás. Próbáltad már..? Megmutatjuk, hogy így is lehet. :)


A GYULAI SZÁZÉVES CUKRÁSZDA, AMI IGAZÁBÓL TÖBB MINT 180 ÉVES, ÉS AHOVA AZ 1848-AS FORRADALOM HŐSEI IS BETÉRHETTEK ANNO

Gyula épített örökségekkel teli belvárosa nem nagy, ha ott van az ember, gyalog is körbe sétálható. 

Egyik sétapont ez a cukrászda, ami nem is akármilyen. A cukrászda neve Százéves cukrászda, ami eleve maga is már egy több mint 220 éves épületben található (ez az épület Dél-Alföld legrégebbi emeletes polgárháza). 

Az üzlethelyiség 1838-ig gyógyszertár volt, amiről - csodák csodájára - egy mai napig fennmaradt falfestmény is árulkodik: az egyik fotónkon látható hölgy maga Hygieia. Ahogy említettük, a cukrászda Százéves cukrászda, de már 1840-től működik, azaz olyan régóta, hogy abszolút elképzelhető: be-betért ide anno egy-egy 1848-as ifjú vagy egy-egy katonatiszt is csákóban, mentében, tarsollyal és karddal az oldalán. Megmutatjuk a cukrászda autentikus auráját, a fennmaradt csodálatos biedermeier bútorokat, valamint az említett Hygieia falfestményt is:

A Százéves cukrászda biedermeier berendezése.

Ha időd engedi, javasoljuk az egész fotóalbum megtekintését.




EGY CUKRÁSZDA, MELYNEK BÚTORZATA 1827-BEN KÉSZÜLT

Budapest, Budai várnegyed, Ruszwurm ház. A ház bal oldalán a lakásokhoz vezető kapu, jobb oldalán üzlet. Az üzlet 1827 óta cukrászdaként funkcionál. Cukrászda, melynek - a gyulai cukrászdához hasonlatos - biedermeier stílusú berendezése túlélte az 1848-as szabadságharcot, és a II. világháború ostromát, védetté nyilváníttatott. Ide járt be például Sissi társalkodónője, Ferenczy Ida, aki itt vásárolt naponta reggelit az osztrák császárnénak és magyar királynénak. Sissi többnyire jegeskávét, finom illatú, leheletkönnyű kuglófot és fodormenta rudacskákat fogyasztott. (Sissit és Ferenc Józsefet nem mellesleg a szomszédos Mátyás-templomban koronázták magyar királynévá és királlyá 1867-ben.)

Hogy miért lett a Ruszwurm cukrászda Ruszwurm cukrászda..? Az alábbiakban megtudhatod. :)

Ide járt be Sissi társalkodónője, Ferenczy Ida is. Sissinek  többnyire jegeskávét, finom illatú, leheletkönnyű kuglófot és fodormenta rudacskákat vitt.

Ha időd engedi, javasoljuk az egész fotóalbum megtekintését.




Ha olvastad a Ruszwurm cukrászda történetét a fotóra klikkelve, megtapasztalhattad, micsoda szorgalom és alázat jellemezte a tulajdonosokat. Ugyanilyen szorgalom és alázat jellemzi a következő két család, Auguszték és Szamosék világát is..

 

 

AZ ÖT NEMZEDÉKEN ÁTÍVELŐ CUKRÁSZCSALÁD, AUGUSZTÉK TÖRTÉNETE

Az Auguszt név az 1896-os millenniumi ünnepségek alkalmával lett igazán ismert, ugyanis Auguszt József alig huszonegy évesen aranyérmet nyert cukorból készült szoborkompozíciójával. Ekkor már megvolt az édesapja, Auguszt Elek által nyitott pazarul berendezett elegáns, gázvilágításos Auguszt cukrászdájuk Budán, ami kiváló és gazdag áruválasztékával a főváros egyik legkedveltebb üzletévé, az értelmiség, a nagypolgárság, sőt az arisztokrácia kedvelt törzshelyévé vált. Jött a II. világháború, Auguszték cukrászdájának épülete - mint ahogy sok más budapesti századelős épület - sem élte túl az 1945. januári légitámadást. Bár Auguszt József a romokból újjáépítette a cukrászdájukat, 1951-ben államosították az üzletet, melyet József már - talán szerencséjére - nem élt meg. Ezt követően fia 1957-ben a semmiből létrehozta Budán a Fény utcai Auguszt cukrászdát, a család ötödik generációja pedig ezt a századelős hangulatú Auguszt Pavilont, a budai Farkasréten. Ezt az Auguszt Pavilont mutatjuk most meg Nektek.

Századelős hangulatú Auguszt Pavilon a budai Farkasréten.

Ha időd engedi, javasoljuk az egész fotóalbum megtekintését.




A SZAMOS CUKRÁSZ-DINASZTIA

A budai hegyekbe kirándulók körében már a századelőn kedvelt beülős helynek számított ez a mai napig is álló, Fogaskerekű Svábhegy állomása mögött található Szépkilátás utcai cukrászdaépület. Az épületet „kortárs” tartalommal 2004-ben a Szamos cukrász-dinasztia töltötte fel, és mind a mai napig árulják itt az édesebbnél édesebb, minőségibbnél-minőségibb termékeiket.

Kik a Szamosék..? Szamos Mátyás, az apa nélkül nevelkedő, szegény sorsú szentendrei szerb fiúcska a Balkánról menekült, onnan hozta magával a keleti édességek iránti szeretetét. Cukrászinasként a nagyhírű Auguszt családnál tanult, majd egy dán cukrásztól elsajátított marcipánformázási alapok után kézügyességgel, figyelemmel és sok-sok gyakorlással megtanulta, hogy marcipánból hogyan lehet esztétikus rózsákat készíteni. 1956-ban a Hungária Kávéházban rendezett Országos Cukrász Kiállításon Szamos Mátyás marcipán,- és karamell-kombinációjú földgömbjét a zsűri díjazta. Ezt követően szinte minden jelentősebb kerületi és országos versenyt megnyert, vagy azokon előkelő helyezést ért el. Beindult az üzlet, Szamos Mátyás egyre több megrendelést kapott, esténként, hétvégenként az egész család marcipánfigurákat mintázott. Merthogy időközben Szamos Mátyás elvette feleségül Hajdú Margitot, és három gyermekük született, Szamos Miklós, Szamos Gabriella és Szamos László. Mindegyik gyermek, majd a gyermekek gyermekei is folytatták a családi marcipán vállalkozást. A vállalkozás folyamatosan fejlődik, ma már több mint 500 alkalmazottal dolgoznak az alapító gyermekei és unokái. Három generáció (a negyedik generáció még felnövőben), titkok, receptek, kísérletezgetések, szenvedély, növekedés. Mára a „Szamos”, más néven a Szamos marcipán Magyarország egyik legismertebb családi vállalkozása lett.

Századelős hangulatú Szamos cukrászda a Fogaskerekű Svábhegy megállónál.

Ha időd engedi, javasoljuk a teljes épület megtekintését.




A GERBEAUD, AMI KÁVÉHÁZ ÉS CUKRÁSZDA IS EGYBEN

Tudtad, hogy a macskanyelv és a zserbó sütemény Gerbeaud Emil nevéhez fűződik..? És, hogy a Gerbeaud mint a mai napig létező hely..? Ha kíváncsi vagy erre a patinás, Budapest szívében, a Vörösmarty téren található helyre, ahol süteményt és ízes kávét is fogyaszthatsz, gyere velünk ide: 

A macskanyelv és a zserbó sütemény is Gerbeaud Emil, a neves Gerbeaud  cukrászda létrehozójának nevéhez fűződik.

Ha időd engedi, javasoljuk az egész fotóalbum megtekintését.



SZAMOSÉK TÖBB GENERÁCIÓS BRANDÉPÍTÉSÉNEK CSÚCSA A SZAMOS CSOKOLÁDÉ MÚZEUM

Végezetül pedig mutatunk egy helyet, ami részben a csoki imádók fellegvára, részben egy család több generációs brandépítésének csúcsa. A Szamos Csokoládé Múzeumban szinte minden csokoládéval kapcsolatos dolgot láthatsz. Hogy miket..? Megmutatjuk ezt is:

Szamos Csokoládé Múzeum egyik helyiségének hangulata.

 Ha időd engedi, javasoljuk az egész fotóalbum megtekintését. 



 


A cukrászdák után gyere velünk csodálatos századelős hangulatú kávéházakba is:



 

Vélemény-margók az ERRE-ARRA fotós ajánlóról:

Balogh László, Pulitzer-díjas fotóriporter:

"Munkám során rengeteg helyen jártam a világban, rengeteg érzelmet - tragédiát, örömöt - láttam és közvetítettem fotóriportok formájában. Az ERRE-ARRA fotós ajánló egészen más fotóműfajt képvisel mint a mozgásra, pillanatokra épülő képriport, mégis nézegetve a honlapot, azt érzem, hat rám. Felgyorsult világunkban lehetőségem van lelassulva utazni a site vizuális, képi megjelenítése által, ahol nem csak a texturalitás és a fotó, hanem az albumok, és az albumokon belüli fotók is harmóniában vannak egymással úgy, hogy az egész honlap egyfajta képi rendszert, statikus esztétikumot hordoz magában."

 


bottom of page