top of page

A SZÁZADELŐS HANGULATÚ SZAMOS SZÉPKILÁTÓ CUKRÁSZDA

A budai hegyekbe kirándulók körében már a századelőn kedvelt beülős helynek számított ez a mai napig is álló, Fogaskerekű Svábhegy állomása mögött található Szépkilátás utcai cukrászdaépület. Az épületet „kortárs” tartalommal 2004-ben a Szamos cukrász-dinasztia töltötte fel, és mind a mai napig árulják itt az édesebbnél édesebb, minőségibbnél-minőségibb termékeiket.

Kik a Szamosék..? Szamos Mátyás, az apa nélkül nevelkedő, szegény sorsú szentendrei szerb fiúcska a Balkánról menekült, onnan hozta magával a keleti édességek iránti szeretetét. Cukrászinasként a nagyhírű Auguszt családnál tanult, majd egy dán cukrásztól elsajátított marcipánformázási alapok után kézügyességgel, figyelemmel és sok-sok gyakorlással megtanulta, hogy marcipánból hogyan lehet esztétikus rózsákat készíteni. 1956-ban a Hungária Kávéházban rendezett Országos Cukrász Kiállításon Szamos Mátyás marcipán- és karamell-kombinációjú földgömbjét a zsűri díjazta. Ezt követően szinte minden jelentősebb kerületi és országos versenyt megnyert, vagy azokon előkelő helyezést ért el. Beindult az üzlet, Szamos Mátyás egyre több megrendelést kapott, esténként, hétvégenként az egész család marcipánfigurákat mintázott. Merthogy időközben Szamos Mátyás elvette feleségül Hajdú Margitot, és három gyermekük született, Szamos Miklós, Szamos Gabriella és Szamos László. Mindegyik gyermek, majd a gyermekek gyermekei is folytatták a családi marcipán vállalkozást. A vállalkozás folyamatosan fejlődik, ma már több mint 500 alkalmazottal dolgoznak az alapító gyermekei és unokái. Három generáció (a negyedik generáció még felnövőben), titkok, receptek, kísérletezgetések, szenvedély, növekedés. Mára a „Szamos”, más néven a Szamos marcipán Magyarország egyik legismertebb családi vállalkozása lett.

Szamos Szépkilátó Cukrászda

Szamosék századelős hangulatú cukrászdájának belső tere.

Szamos Szépkilátó Cukrászda

Szamosék századelős hangulatú cukrászdájának belső tere.

Szamos Szépkilátó Cukrászda

Szamosék századelős hangulatú cukrászdájának eladópult tere.

Szamos Szépkilátó Cukrászda

Szamosék századelős hangulatú cukrászdájának eladópult tere.

Szamos Szépkilátó Cukrászda

Szamosék századelős hangulatú cukrászdájának épülete, a Fogaskerekű Svábhegy állomása mögött található Szépkilátás utcai cukrászdaépületet nem nagyon van, aki ne ismerné.

bottom of page