top of page

HA BEÜLSZ IDE, 1898-BA ÉRKEZEL - MŰVÉSZ KÁVÉHÁZ, MÁNDY IVÁN TÖRZSHELYE

Az autentikus századelős kávéházak (1., 2., 3., 4., 5.) sorába illő vizuálvilág a Művész kávéház is. A világörökség részeként aposztrofált Andrássy út impozáns pontján, az Operával srégen szemben, de a Zeneakadémiától is mindössze csak 500 méterre található Ray Rezső által 1884-ben tervezett neoreneszánsz Szenes-palota decensen visszafogott portálja mögött található ez a berendezésében a századelőt hűen tükröző csodálatos kávéház. Első körben a bérház elkészültekor annak tulajdonosa, Szenes Ede nyitott itt fűszerkereskedést, majd 1898-ban átadta az üzlethelyiséget Gerbeaudéknak, akik megnyitották a itt a „Kis-Gerbeaud-t” (a „Nagy-Gerbeud” az errearra.org-on itt található). Ekkoriban készült el a kávéház neobarokk, illetve biedermeier hangulatú belső kialakítása. A hely berendezése, faragott tölgyfa kandallója, szekrényei, a lámpák burkolatai, a falak felső részén található festmények és a kávéház portálja ma védelem alatt áll. Ha bemész és leülsz egy kávéra, garantáltan időutazol az Osztrák-Magyar Monarchia decens, „multikulturális” világába.

Ahogy az eddig bemutatott századelős kávéházak mindegyikének, a Művész kávéháznak is volt irodalmár törzsvendége. Például Mándy Ivánnak (gyermekkönyvei - legfőképpen a Csutak sorozat - klasszikussá váltak, némelyikből ifjúsági film is készült az 1970-es években) a Művész kávéház volt a kedvence. Amikor megkérdezték, miért pont a Művész kávéház lett a törzshelye, ezt felelte: „Mert a legotthonosabb. Légköre van. Ez nagyon ritka dolog. Nem egészen kávéház, de ez is jó benne. Mert így benne van a mai nyüzsgés is némileg. A mai lógás, locsogások, vég nélküli, reménytelen beszélgetések. Amitől életet kap az ember.”

Ha valaki a csöndes kávéházi hangulatra vágyik, akkor reggel 9-re, a nyitásra érdemes már odaérnie, hisz fél 11 után olyan szintű „multikulti” nyüzsgés lesz, amitől belép abba a világba, ahol Mándy szavaival élve „életet kap az ember”.

Ha Mándy törzsasztalát keresed, a belső helyiségben a baloldali leghátsó asztalt keresd. Itt ücsörgélt ő, majd’ minden nap délelőtt 11 óra tájban.

A Művész kávéház a kortársak körében is kedvelt hely. Varnus Xavér jóideje jár ide, de Koncz Zsuzsa és Charlie is gyakori vendég. És még nem említettük a közeli Opera, Zeneakadémia, belvárosi színházak énekeseit, színművészeit, hírességeit.

Művész kávéház

A Művész kávéház portálja műemlékvédelem alatt áll. Kicsit csili-csálé a kávéház vendégeit óvó kihúzható napernyője, de ez mit sem vesz el a századelős portál hangulatából.

Művész kávéház

A baloldali asztalsor ajtóhoz közeli egyik asztala volt Mándy Iván törzshelye. Majd' minden nap megfordult itt. 11 órára érkezett.

Művész kávéház

A Művész kávéház belseje neobarokk, illetve biedermeier hangulatú. A tükör alatti faragott tölgyfa kandalló, a lámpák burkolatai védelem alatt állnak.

Művész kávéház

A Művész kávézóban a falakon lógó, mennyezethez közelebb eső festmények szintén védelem alatt állnak.

Művész kávéház

A Művész kávéház neobarokk, illetve biedermeier hangulatú berendezése is védelem alatt áll.

Művész kávéház

A hely faragott tölgyfa kandallóján védett berendezésű lámpák, és már nem működő, ámbár értékes óra található.

Művész kávéház

A kávézóban finom kávé, reggeli várja a betérő vendégeket. Az 1898-as nyitást kommunikáló, a berendezéshez illő fedlapú étlapból lehet választani.

bottom of page