top of page
Keresés

MEGMUTATJUK EGY PICINY VÁROSKÁNAK NEM KEVÉS CSODÁJÁT

Gyula picinyke, de koros belvárosa mindenféle négylábú segédeszköz nélkül bejárható. Sétálunk erre-arra, útba ejtünk mainstream épített örökségeket, hogy lásd, egy város nem csak a fürdőjéről tud szólni.


No de mielőtt belekezdünk Gyula vizuális feldolgozásába, képtelenség, hogy ne tudjatok részleteibe menően erről a Gyulától 10 percnyire lévő, sejtelmes ködbéli hangulatba vesző csodáról, a XIX. század második felének egyik legszebb kastélyáról, a nemrégiben felújított Wenckheim-kastélyról (klikk a fotóba)..!



A fent bemutatott Wenckheim-kastély nemcsak gyönyörű, hanem fizikailag (út) és történetileg (Wenckheim família) is bevezet minket Gyula belvárosába. Hogy a Wenckheiméknek milyen köze volt például a gyulai Almásy-kastélyhoz..? Tán csak nem egy házasság..? Hmm.. Nézzétek, olvassátok:



Az Almásy-kastélynak tulajdonképpen a nyakán található (200 méter) a több mint 600 éves gyulai vár. A várak nagy százalékban dombtetőre, hegytetőre épülnek, így hát automatikusan születik a kérdés: hogy maradhatott meg egy alföldi, domb- és hegymentes terület nélküli, láthatóan egyből támadható, erőfeszítés nélkül bevehető vár több mint 600 évig..? Erről és a várról, vár falain belül történtekről sztorizunk ITT, sőt a halálra unt sztenderd tó-vár fotón felül készítettünk számos izgalmas, a vár belterét is bemutató fotót Nektek (például még a toronyba is felviszünk):



A gyulai Százéves cukrászda, ami igazából több mint 180 éves, egy több mint 220 éves épületben található (ez az épület Dél-Alföld legrégebbi emeletes polgárháza). Az üzlethelyiség 1838-ig gyógyszertár volt, amiről - csodák csodájára - egy mai napig fennmaradt falfestmény is árulkodik: az albumban található fotónkon látható hölgy maga Hygia, aki a kígyóját a tálkájából eteti. Ahogy említettük, a cukrászda Százéves cukrászda, de a cukrászda már 1840-től működik, azaz olyan régóta, hogy abszolút elképzelhető: be-betért ide anno egy-egy 1848-as ifjú, vagy egy-egy tiszt is csákóban, mentében, tarsollyal, karddal az oldalán. És nemhogy betérhettek, le is ülhettek a még ma is látható biedermeier bútorok közé. Időutazni vágyóknak kihagyhatatlan a gyulai Százéves cukrászda, mely az ország egyik legrégebbi, folyamatosan működő cukrászdája. Mi imádtuk.



Erkel Ferenc életének minden egyes mérföldköve erőteljes, nyomot-hagyó volt. Elindult egy kis kertes házból, és olyan magasságokba jutott el, ami még most a XXI. században is visszaköszön: lúdbőrözünk, amikor a Himnuszt játsszák az olimpiai aranyérmeseknek, Operába megyünk, ahol Hunyadi Lászlót hallgatunk, sétálunk a budai várnegyedben, és bekukkanthatunk abba a házba, melynek második emeletén megszületett a Bánk bán zenéje. Erkel Ferenc sokáig élt, élete első mérföldköve, a megszületése, az alább bemutatott gyulai kertes ház sarokszobájában történt. Akkor még a család sem tudta, milyen híres-neves emberke lesz az ő gyermekükből.



Gyula is jópár templommal bír, kettőbe mentünk be, és mindkét esetben találtunk izgalmat is. Az egyik templom vizuális egyediségével (a templom az ország egyetlen román ortodox temploma csodálatos képregényfallal), a másik templom Apor Vilmos, a templomban 27 évig szolgáló püspök személyiségével vált izgalmas, feldolgozandó témakörré.

Ha csodálatos képregényfalat szeretnél látni és szeretné arról röviden olvasni, azt itt találod:

Ha pedig kíváncsi vagy arra a templomra, ahol az az Apor Vilmos szolgált, akit II. János Pál pápa a II. világháborús tettéért boldoggá avatott, akkor az alábbi fotóba klikkelj:



Ha nyugat felől közelíted Gyulát, feltétlen érintsd a fentebb említett Wenckheim-kastélyt. Ha pedig már Gyulán vagy, körbejártad, és úgy érzed, kicsit kocsikáznál, menj tovább kelet felé, egészen a határig, aminek a másik oldalán már Arad megye van. A határ magyarországi oldalán egy alig ismert, mégis bulvár-jelentőségű kastéllyal találkozhatsz. Miért..? Mert ebben a most bemutatott Vásárhelyi-Bréda kastélyban házasodott Kállay Miklós miniszterelnök fia, Kállay Kristóf és az akkori kastélytulajdonos, Vásárhelyi Veronika. Elképesztő kastélyok, elképesztő történelem, elképesztő sztorik..




 


Vélemény-margók az ERRE-ARRA fotós ajánlóról:


Kinszki Judit, Zugló díszpolgára, Kinszki Imre századelős fotográfus lánya: "Egy ideje követem az ERRE-ARRA fotós ajánló munkásságát. A vizuális tartalom lenyűgöző, a szövegezése könnyed, rövid, a fotókkal összhangban állóak. Ha az errearra.org-ra kattintok, és elkezdem nézni a fotókat, azt veszem észre, hogy megszűnik az idő. Köszönet az ERRE-ARRA fotós ajánló értékekkel teli munkájáért."





 



bottom of page