top of page
Keresés

TATA NEM CSAK A VIZEK, HANEM AZ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉGEK VÁROSA IS

Frissítve: 2022. nov. 20.

Ha valaki Tatára kirándulna, és rákeresne, hogy mit nézzen meg, a Google kereső automatikusan a tatai Öreg-tavat, a partján elterülő csodálatos tatai várat és a szintén csodálatos Esterházy-kastélyt dobja ki. Igen, alátámasztjuk, a tó környéki aura ezzel a két csodával egyedülálló. Nno, de gondolnád-e, hogy Tata ezen mainstream témákon felül is tele van érdekesebbnél érdekesebb és egyedibbnél egyedibb épített és természeti örökséggel..? Például gondoltad volna, hogy a világhírű hollywood-i filmszínész Robert Downey Jr. szépszülei itt éltek, és itt is vannak eltemetve Tatán..? És, hogy a tatai Öreg-tó partján forrásvizet is kóstolhatsz..? Esetleg, hogy egy századelős sörétgyár is adhat flow-élményt a XXI. században..? Ebben a rovatunkban még Vaszary János festőművész cuki mézeskalács házát is megmutatjuk (160 millió forintért kelt el Vaszary egy festménye nemrégiben). Látod, nem túlzunk, Tata nem csak a vizek, hanem az épített örökség városa is. Tudtad, hogy Robert Downey Jr. szépszülei Tatán vannak eltemetve..? Ki ez a Robert Downey Jr..? Közel 80 film jegyzi a nevét, Oscar-díj jelölések, több Golden Globe-díj nyertese, korának sármos gigolója, világhírű hollywood-i filmszínész. Robert Downey Jr.-nak magyar gyökerei vannak.. Szépszülei Tatán éltek, és itt, a tatai zsidó temetőben vannak eltemetve.. Hogy melyek pontosan a szépszülők sírjai, megmutatjuk, itt.



Miből lesz a cserebogár..? A tatai Fellner Jakab kilátó

Tudod-e mi az a sörét..? Önmagában véve egy (átmérőjét tekintve 1,5 mm és 15,5 mm közötti) ártatlan mini golyócska. Töltényhüvelybe helyezve, csoportosan, gyilkos elem. Hol, és hogy készült..? Sörétgyárban, roppant egyszerű és költséghatékony módszerrel. Építettek (jelen esetben) egy 37 méter magas „csík” épületet, tetejére nagyméretű tégelyt helyeztek, melybe megolvasztott ólmot csepegtettek. A tégely alján lyuk volt, melyből az ólomcseppek aláhullva, 37 métert zuhanva útközben golyókká formálódtak, vízzel teli medencébe érkezvén megszilárdultak. Itt, a kezdőképen megmutatjuk a sörétgyári kilátást (ahol csak állsz, ámulsz és töltekezel), és ha betekintesz az albumba, megláthatod, milyen a sörétgyár mai, üreges belseje. 175 lépcső vezet fel a sörétgyári csúcsra, mai nevén a tatai Fellner Jakab kilátó csúcsára. Miből (sörétgyár) lett a cserebogár (a kilátó)..?



A tatai Esterházy „kiskastély”, ahol még Ferenc József is megfordult

Ki volt a fentebb említett Fellner Jakab..? Építész volt, a késő barokk copf stílusú építészet egyik legkiválóbb magyarországi mestere, a tatai városkép kialakításának jelentős alakja. Ő tervezte például az Esterházy-kastélyt is, igen.. A kastély ilyen kívülről, de mi bementünk, hogy megmutathassuk Nektek az emeleti női szobákat, a földszinti férfi szobákat, a titkos, vagy intim lépcsősort (mely a férfi és női szobát kötötte össze), az egyedülálló, és megmaradt csempékkel és fajanszokkal ellátott fürdőszobát, a zöld szalont - az ősökről készített festményekkel -, és az épületen belül elhelyezett kastélykápolnát is, szóval gyertek velünk, utazzunk az időben oda, ahol még Ferenc József is megfordult:



Ha Tata, és csodálatos barokk építészet, akkor Fellner Jakab. Miket alkotott ő, és hol van eltemetve..? - Szent Kereszt felmagasztalása templom

Fellner Jakab 1722-ben született, 23 évesen került Tatára, és alig 29 évesen már megtervezhette Komárom-Esztergom megye második legnagyobb templomát (első az Esztergomi Bazilika), a tatai Szent Kereszt felmagasztalása templomot.

A templom azon felül, hogy csodaszép, még egy érdekességgel büszkélkedhet. Fellner Jakab végrendeletében kérte, hogy halála esetén - bár a Szent Kereszt felmagasztalása templom befejezését nem élhette meg - ide temessék. Engedéllyel bejutottunk a templom kriptájába, így egyedülálló módon meg tudjuk mutatni Nektek Fellner Jakab, sőt, gróf Esterházy Ferenc sírhelyét is (ő kérte fel Fellnert a tatai Esterházy-kastély megtervezésére). Gyere velünk:


A tatai vár, ahol két királyunk is előszeretettel tartózkodott. Kik voltak ők?

Itt írtunk arról, hogy milyen hírességek fordultak meg a tatai Öreg-tó partján található Esterházy-kastélyban, itt pedig arról írunk (sőt, még az épületet is megmutatjuk kívülről, belülről), hogy melyik két királyunk tartózkodott előszeretettel a tatai Öreg-tó partján található tatai várban.

Tudtad, hogy a tatai Öreg-tó partján, nem messze a tatai vártól forrásvizet is kóstolhatsz..? Ezt a csodálatos ivókutat keresd.



Vaszary János festőművész mézeskalács háza

Vaszary János festőművész tatai tartózkodása alatt felkérte Toroczkay-Wigánd Edét, hogy tervezze meg a villáját. Ezt a takaros, cuki, kicsit mézeskalácsos-mesés, játékos épületet. Vaszary János 1912-től 1939-ig kávézgatott itt reggeli ébredése után, esténként szakirodalmat olvasgatott, sőt, elképzelhető, hogy azt az utolsó olaszországi kirándulását is itt tervezte meg, melyről 1937-ben készült San Remo című festménye nemrég egy aukción 160 millió forintért kelt el. Szeretjük nagyon ezt a pici villát, megmutatjuk Nektek is:



Szeretnéd megtudni, miért van szobra Öveges prof.-nak az Öreg-tó sétányon..? És, hogy kit ábrázol az a szobor, aki szó szerint az Öreg-tóban található..? Ide kattintva megtudhatod.



Ha pedig szeretnéd elolvasni a "Budai Várnegyed rejtélyei - fotós ajánló a legizgalmasabb látnivalókról" című e heti anyagunkat a Startlapon, akkor azt itt találod:


bottom of page