top of page
Keresés

KOLODKO MIHÁLY SZOBRÁSZMŰVÉSZ ALKOTÁSAINAK NYOMÁBAN (2. RÉSZ)

Frissítve: 2021. nov. 14.


Kolodko Mihály, kortárs és szobrász. Ő jegyzi Budapest (és egyre több város) miniszobrait, melyek azon felül, hogy mind-mind jelentéstartalommal bírnak, ötvözik a múltat a jelennel, nem tolakodóak, egyéniek, egymásra visszamutató arculattal bírnak, és nem utolsósorban beillenek a városképbe, az adott terület aurájába. A Kolodko miniszobrokat imádják a kicsik, nagyok, párok, baráti társaságok: nem volt olyan miniszobor, ahol ne találkoztunk volna Kolodko-túrázókkal. :)

A Kolodko szabadtéri kiállítás sétáinkat több túraszakaszra osztottuk.

A második Kolodko miniszobor kiállítás túra vonatkozásában a pesti oldal dominánsan VII. kerületébe invitálunk Titeket.



Kolodko bicikliző Herzl Tivadarja

Kezdjük is egyből a második szoborkiállítás túrát a Károly körúton, a Zsinagóga lábánál található Herzl Tivadar miniszoborral. Tudtad, hogy Herzl Tivadarról Jeruzsálemben egy hegyet (Herzl-hegy) neveztek el..? Pesten 1860-ban, egy Dohány utcai házban született osztrák-magyar író a Herzl-hegyen, az ottani Nemzeti Pantheon díszsírhelyén van eltemetve.

De vajon miért ide, a VII. Dohány utcai Zsinagóga elé tette Kolodko a miniszobrot..? És miért pont kerékpárral ábrázolja Kolodko Herzl Tivadart..? És hol találod pontosan a miniszobrot..? Minden kérdésre ITT a válasz. :)




Kolodko Seress Rezsőről, a Szomorú vasárnap című dal szerzőjéről is készített miniszobrot

Ha a Dohány u. - Wesselényi u. - Károly krt. háromszögben található Herzl miniszobortól a Wesselényi utcába fordulsz, és haladva rajta a körúthoz közel eső Akácfa utcába veszel egy balost, akkor a (volt) Kispipa étterem portálján felfedezheted Kolodko Seress Rezső szobrát, egészen pontosan egy pipa alakú zongorát, ami körbeöleli Seress Rezsőt. Node miért ide került Seress Rezső..? És ki volt ő egyáltalán..? Megvan a világhírű, „öngyilkosok dalának” titulált Szomorú vasárnap..? Ő, Seress Rezső a dal zeneszerzője. És miért épp a Kispipa falára került Seress Rezső..? És hogy jön a képbe Presser GÁbor..? Most is rengeteg a kérdés, de tudd: Kolodko mindig koncepcióban gondolkodik, és minden kérdésre MEGVAN a válasz.




Hogyan kerül a világ legcsodálatosabb kávéháza mellé egy búvár miniszobor..? És mi lehet a jelentősége a kulcsának..?

Hogy kerül a világ legcsodálatosabb kávéháza mellé egy búvár..? Mi a koncepció értelme..? Van koncepció, ugyanúgy, mint minden Kolodko miniszobor esetében. Jelen esetben az Erzsébet krt. és a Dohány utca sarkán álló több mint 100 éves, csodálatos épület (hotel) kávézójához, a New York kávéházhoz kötötte Kolodko a búvár miniszobrát. A századelőn az akkori írók/költők imádtak kávéházakban ücsörögni, eszmét cserélni, vagy éppen regényt/verseket írni. A New York kávéházba járó hírességek közül (Molnár Ferenc, Ady Endre, Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső) Molnár Ferenc egy csoportos eszmecsere alkalmával dobta be a gondolatot - a legenda szerint -, hogy lopják el a New York kávéház bejáratának kulcsát, és dobják a Dunába, hogy a kávéház mindig nyitva lehessen, hisz annyira imádnivaló a hely. No, hát Kolodko erre a kulcsra fűzte fel a búvár miniszobrát. Kolodko a kulcsot tudatosan akkorára tervezte, mint magát a búvárt, így adva hangsúlyt a koncepciónak. (A kulcs Dunába dobása egyébként 2014-ben, a New York kávéház nyitásának 120-ik évében a mostani tulajdonosok által valóban megtörtént.) Helyszín: Az Erzsébet krt.-ról a Dohány utcán haladva a Dohány utca és az Ozsvát utca sarkán lévő tűzcsap.




Kihez kössük Kolodko tizennégy karátos autó miniszobrát..?

A Dohány utcán Kolodkó Búvár miniszobrától továbbhaladva, és a Dohány utca Izabella utca sarkán egy balost véve eljuthattok Kolodko „A tizennégy karátos autó” miniszobrához, ami nem is olyan kicsi, az eddigi 10-15-20 cm-es szobrokhoz képest a tizennégy karátos autó megvan vagy 40-50 cm is. Hova/kihez a kössük a tizennégy karátos autót..? Rejtő Jenőhöz, aki gyermekkorát a szomszédos Rejtő Jenő utca 6. és a Szövetség utca 22. szám alatt töltötte. Rejtő Jenő 1940-ben megjelent művét teljes terjedelmében megtaláljátok a neten, a Magyar Elektronikus Könyvtár felületén. Ha kedved támad Rejtőt olvasni keress rá, ha pedig Kolodko miniszobor szabadtéri kiállításra fókuszálnál, és vágysz a szobrot történettel összekötni, elmondjuk (spoilerezünk, szóval ha könyvet olvasnál, az alábbi sorokat ugord át), hogy a regény főszereplője (Gorcsev Iván) szerelmes lesz, és ahhoz, hogy megnyerje szerelme dúsgazdag édesapjának szimpátiáját, attól sem riad vissza, hogy visszaszerezze az apa ellopott, kétharmad részben tizennégy karátos aranyból készült autóját. Helyszín: Budapest, VII. Hevesi Sándor tér (a Pesti Magyar Színház előtti terület).




Kolodko legszomorúbb történetű miniszobra

A tizennégy karátos autótól körülbelül egyenlő távolságra van mind Kolodko Szenes Hanna, mind Kolodko Noé bárkájának miniszobra, csak az egyik „erre”, a másik „arra” van. Mi először Szenes Hanna felé vettük az útirányt. Ha valaki a Szenes vezetéknév kapcsán asszociál Szenes Iván minden idők legtermékenyebb dalszövegírójára (Kicsi gyere velem rózsát szedni, Kislány a zongoránál, Úgy szeretném meghálálni, stb.-stb.), jó helyen kapizsgál: Szenes Hanna és Szenes Iván unokatestvérek voltak. No de ki volt ez a szomorú történetű Szenes Hanna..? Többgyermekes anya..? Óvodapedagógus..? Sakkmester..? Te mire tippelsz..? Gondolj valamire, aztán klikkelj IDE, eláruljuk.




Kolodko állatokat mentő miniszobra, a Noé bárkája

Kolodko vonatkozású második szoborkiállítás túra kapcsán a bicikliző Herzl, Seress Rezső és a Szomorú vasárnap, a búvár és a New York kávéház kulcsa, A tizennégy karátos autó, és Szenes Hanna miniszobrok után elérünk ezen túra befejező állomásához, Kolodko Noé bárkája miniszobrához. Ide aránylag későn érkeztünk, a fényviszonyok már nem voltak annyira ideálisak a fotózás tekintetében. Miért is írjuk ezt..? Visszaadni nem tudtuk, de ha bekukucskáltok a Noé bárkája bejáratán, a bárka ablakai szivárványszínben úsznak, utalva a Bibliában szereplő özönvíz végét jelző szivárványra. A szobrot Kolodko azért ide tette, mert a közelben található az Állatorvostudományi Egyetem. Helyszín: Budapest, VII. Behlen Gábor tér egyik sarka.



Ha lemaradtál Kolodko Mihály szobrászművész miniszobrait felvonultató sorozatunk többi részéről, a "Kolodko Mihály szobrászművész alkotásainak nyomában" rovatunk előző részeiben bemutatott alkotásokról ITT olvashatsz, csodálatos, egyedi fotókkal fűszerezve.


bottom of page