top of page

KOLODKO LEGSZOMORÚBB TÖRTÉNETŰ MINISZOBRA

A tizennégy karátos autótól körülbelül egyenlő távolságra van mind Kolodko Szenes Hanna, mind Kolodko Noé bárkájának miniszobra, csak az egyik „erre”, a másik „arra” van. Mi először Szenes Hanna felé vettük az útirányt.

Ha valaki a Szenes vezetéknév kapcsán asszociál Szenes Iván minden idők legtermékenyebb dalszövegírójára (Kicsi gyere velem rózsát szedni, Kislány a zongoránál, Úgy szeretném meghálálni, stb.-stb.), jó helyen kapizsgál: Szenes Hanna és Szenes Iván unokatestvérek voltak.

No de ki volt Szenes Hanna..? Szenes Hanna költő, ejtőernyős, háborús hős volt. Azon tizenhét magyar zsidó egyike, akiket a II. világháború során az akkori brit fennhatóság alatt álló Palesztinában az angol hadsereg arra képezett ki, hogy ejtőernyővel Jugoszláviába ledobva megkíséreljék valamilyen módon megakadályozni a magyar zsidók akkor már küszöbön álló deportálását. Az akció nem sikerült, Hannát már a határnál elfogták, bebörtönözték, megkínozták, golyó általi halálra ítélték. Kolodko legszomorúbb történetű miniszobra Hannáé.

Tudtad, hogy Budapesten a közel 1200 szoborból mindössze harminc körüli olyan szobor van, ami nőket ábrázol..? Férfiak, állatok, meztelen nők.. Utána jönnek a saját területükön maradandót alkotó nők. Szenes Hanna szobrát nem is olyan rég, 2020-ban, március 8-án, nőnapon avatták fel. (Kolodko VII. kerületi miniszobrai egyébként nem a gerilla akciói keretében kerültek ki, hanem megrendelésre készültek, ezért az avató.)

Helyszín: Budapest, VII. Rózsa u. 36. vagy másképp: Budapest, VII. Szenes Hanna tér.

Kolodko miniszobor - Szenes Hanna
Kolodko miniszobor - Szenes Hanna
Kolodko miniszobor - Szenes Hanna
Kolodko miniszobor - Szenes Hanna
Kolodko miniszobor - Szenes Hanna
Kolodko miniszobor - Szenes Hanna
bottom of page