top of page
Keresés

KOLODKO MIHÁLY SZOBRÁSZMŰVÉSZ ALKOTÁSAINAK NYOMÁBAN (3. RÉSZ)

Frissítve: 2021. nov. 14.


Folytatjuk Kolodko Mihály cuki miniszobrainak felfedezését a fővárosban. A Kolodko miniszobrokat imádják a kicsik, nagyok, párok, baráti társaságok: nem volt olyan miniszobor, ahol ne találkoztunk volna Kolodko-túrázókkal. :) A Kolodko szabadtéri kiállítás sétáinkat több túraszakaszra osztottuk. A mostani, harmadik Kolodko miniszobor kiállítás túra vonatkozásában Budapest belvárosába invitálunk Titeket. Az első és a második részt ITT találjátok


Mr. Bean Teddy macija a Brit Nagykövetség (volt) épületén

Amikor megkérdezték Kolodko Mihályt, hogy mi szokott neki előbb jönni, a szobor ötlete, témája, vagy a helyszín, az 1978-as születésű, lembergi egyetemen végzett szobrász egyértelműen kijelentette, hogy a szobrászoknak együtt kell látniuk a leendő szobrot a helyszínnel, így az egész alkotás egy komplexebb folyamat, mint ahogy azt egy laikus gondolná. Talán ezen gondolatmenet legkönnyebben az angliai nagy nevettető, Mr. Bean figurájának macijára fűzhető fel, hisz Mr. Bean és a mackója angol, az épület, melynek a falára pedig felkerült a maci: a Brit Nagykövetség (volt) épülete.

Helyszín: Budapest, V. Harmincad u. 6.



A Muppet Show-s Brekis szobornak az "End of the show" címet adta Kolodko. Hogy miért..?

Kolodo 1978-as születésű, így kikerülhetetlen összekötő kapocs ez az alkotás a korosztályában oly ismert és népszerű, a 80-as években vetített Muppet Show-t néző, manapság 40-es éveiben járó korosztállyal. A különbség annyi lehet mindössze, hogy míg Kolodko a határon túl, Kárpátalján a nagyszüleinél nézte a magyar nyelvű adást (ami nagy dolog volt), addig a magyarországi területen élő fiatalok számára teljesen természetes volt, hogy foghatták és nézhették a Magyar Televízió adását.

És, hogy miért az „End of the show” a Szabadság téren, a Magyar Televízió székháza előtt, a tér közepén található Breki-miniszobor címe..? Vége van a 80-as évek feelingjének, vége van a Magyar Televízió Szabadság téri székház-működésének, és vége van a Muppet Show klassziknak is. Breki a béka pedig munka nélkül maradva kiugrott a Szabadság tér adta természetbe, szemezve az Amerikai Nagykövetség épületével (hisz a sorozat amerikai-angol volt).

Helyszín: Budapest, V. Szabadság tér közepe, a tér közepén található hütte és a Magyar Televízió egykori székháza között.



A cuki Holdjáró miniszobra köré egy csokor jobbnál-jobb utalást kapcsolt Kolodko

Tudtad-e, hogy például a világ első, Földön kívüli járművének megalkotásában magyar mérnök is részt vett..? Pavlics Ferencnek hívják őt, 1928-ban született, és műszaki igazgatóként vett részt az Apollo-programban. Az első Holdraszállás 1969-ben történt meg, viszont holdjáró először 1971-ben, az Apollo-15 űrhajóval érkezett a Holdra. Pavlics Ferenc ennek a holdjáró autócskának holdi talajviszonyokra tervezett különleges kerekeit alkotta meg. A kerekeknek köszönhetően a holdjáró 3 napig jött-ment erre-arra a Holdon. 1971-ben az Apollo-16 és az Apollo-17 is felvitt Pavlics-féle kerekekkel rendelkező holdjárót. Mindjárom jármű a Holdon maradt.

És ha Hold, tudtad, hogy volt köze a Holdhoz egy másik magyarnak, az 1900-as születésű Bay Zoltán fizikusnak is..? 1946. február 6-án, egy évvel Budapest ostroma után Bay Zoltán a Tungsram gyár műszaki igazgatója és laboratórium-vezetője társaival fejlesztett egy radarberendezést, amivel a Holdra sugárzott rádióhullámok visszaverődését sikerült kimutatniuk. Ez laikusként nem biztos, hogy érthető, de a lényege, hogy először sikerült lemérni a Hold-Föld távolságot. Ez volt az első realisztikus vizsgálat, melyet Földön kívüli tárgyon végeztek (ennek előtte az égitestekről csak passzív megfigyelések voltak). A szenzációs eredmény értékét egyébként nem kisebbíti, hogy egy hónappal Bay-ék „Holdradarozása” előtt az USÁ-ban az akkori viszonyok között a kor legfejlettebb technikáját használva hasonló eredményre jutottak.

No, hát azon felül, hogy Kolodko magyar feltaláló(k) előtt tiszteleg a cuki kis holdjárójával, a koncepció további része, hogy a holdjárót egy Hold alakú, de a helyszínen (ami nem mellesleg a Hold utca) autóparkolás ellen használt kövére helyezte. Kolodko-i személyes történet is kapcsolódik a Hold utcához: amikor 2016-ban Ukrajnából Magyarországra költözött a családjával, ebben az utcában béreltek először lakást.

Helyszín: Budapest, V. Batthyány örökmécses közelében, a Hold utca 12-es számú házhoz közel.



Kolodko „Halott mókus” elnevezésű miniszobra mögötti összefüggések

Kolodko már nyúlt sztárművész után - „Libido, avagy lufikutya csonttal miniszobránál” -, hogy reflektáljon egy művész műveire. A Jászai Mari téren található Halott mókussal gyakorlatilag ugyanezt teszi. Ha rákerestek Maurizio Cattelan Bidibidobidiboo elnevezésű alkotására, egyből meglátjátok az összefüggéseket. Kolodko utal, de nem másol. Maurizio Cattelan kitömött állatokkal operál, Kolodko pedig ebben az esetben is a bronzot használja alapanyagául. Aztán, hogy a Halott mókus miniszobor (pisztollyal a kezében) épp Colombo és kutyája közelében található, az egy újabb szerethető parafrázis.

Helyszín: Budapest, Jászai Mari tér 4-6-os megálló V. kerület Falk Miksa utcai oldalán, a Columbo szobor mellett-mögött az elektromos szekrény tövében.



Egyszervolt, holnemvolt

Egyszervolt, holnemvolt.. Nem is olyan rég a Szabadságtérre, Brekitől egy olyan 50-80 méterre, a szovjet emlékmű közelébe kikerült egy gerillaszobor, az Usenyka. Aztán hogy s hogynem, Usenyka egy-két-három baltaütésnek köszönhetően lerepült a párnájával együtt a talapzatáról, majd a lerepült Usenyka-párna páros berepült a Dunába. Kolodko ezt követően készített egy újabb párnát, és a párnára egy baltát helyezett. Kolodko nem beszél, hanem alkot.

Helyszín: Budapest, V. Szabadság tér északi oldala.



Ha bontjuk a Kolodko miniszobrok megtekintéseit túrákra (és mi javasoljuk bontani), akkor a túra-javaslatainkat IDE fel is tettük már Nektek, segítségül.

bottom of page