top of page

A SZÉKELYUDVARHELYI FERENCES TEMPLOM KÖZEL 300 ÉVES, AZ OLTÁRÁT NŐ FESTETTE, TALÁLKOZHATSZ BENNE MAGYAR NYELVŰ FELIRATTAL ÉS SZENTTEL, LOTZ KÁROLY KEZE IS ELNYÚLT IDEÁIG, ÉS NEM UTOLSÓ SORBAN GYÖNYÖRŰ, MŰEMLÉKVÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG

A ferencesek temploma csodát rejt. Cirádásabb belülről, mint az amúgy is cirádákat rejtő katolikus templomok. Az oltár cirádáinak készítője és színnel történő megáldója ugyanúgy, mint a balatonfüredi kerektemplom esetében rendkívüli, ugyanis nő az elkövető: jelen esetben Perger Krisztina. OK, ebben az esetben a nő a férjével közösen alkotott (közösen építették fel a művészeti vállalkozásukat, és közösen kerültek adófizetés tekintetében a „négyes”, azaz a jó anyagi helyzettel rendelkező családi vállalkozások kategóriájába). Azért merjük a hölgy nevét előrevenni, mert követve a házaspár életpályáját, látszik, hogy bár Krisztina halála után a férj újraházasodott, de létét különböző törvényszéki periratok alapján már csak a zűrzavar jellemzi. Szóval jelen esetben valószínűsíthető, hogy Perger Krisztina hordta a vállalkozásban, az alkotás tekintetében, és amúgy is a nadrágot. (Ők dolgoztak egyébként a székelyudvarhelyi katolikus templom belső terének megfestésén is.)

Vannak még érdekességei a templomnak. Például ez az első székelyudvarhelyi templom (1728-as dátum leledzik a kapu fölötti kőbe vésve); 1991-től a templomhoz tartozó „oldalszárnyban” apácák laknak; és bizony Lotz Károly keze egy tanítványa által elnyúlt idáig, hisz a templomhajó ma is látható belső mennyezeti díszítését 1928-ban Herczeg Ferenc Marosvásárhelyen élő Lotz-diák alkotta ilyen gyönyörűvé.

És mi van még..? Ha megnézzük Perger Krisztináék által megfestett oltárt, Szent István király és Szent László is megtalálható az oltár oszlopfőiben, Szent Péter és Szent Pál mellett. Mit láthatunk még..? Egy 1901-es keltezésű, magyar nyelvű aláírással ellátott festett üvegablakot. Nem hiszed..? Gyere velünk, a képek közé..

Székelyudvarhelyi Ferences templom

1991-től a templomhoz tartozó „oldalszárnyban” apácák laknak.

Székelyudvarhelyi Ferences templom

A templom bejárata, 1728-as felirattal.

Székelyudvarhelyi Ferences templom

A templom ma is látható belső mennyezeti díszítését 1928-ban Herczeg Ferenc Marosvásárhelyen élő Lotz-diák alkotta ilyen gyönyörűvé.

Székelyudvarhelyi Ferences templom

Perger Krisztináék által megfestett oltárnál Szent István király és Szent László is megtalálható az oszlopfők között, Szent Péter és Szent Pál mellett.

Székelyudvarhelyi Ferences templom

1901-es keltezésű, magyar nyelvű aláírással ellátott festett üvegablak.

Székelyudvarhelyi Ferences templom

Több, mint 100 éves festett üvegablak Herczeg Ferenc Marosvásárhelyen élő Lotz-diák alkotta mennyezet részlettel.

Székelyudvarhelyi Ferences templom

Az oltár baldachinos középfülkéjében az angyalok által megkoronázott Mária majdnem életnagyságú, fából faragott, festett szobra áll, amint egy eretnekre tapos. (Az oszlopközökben Szent István király, Szent László, Szent Péter és Szent Pál.)

Székelyudvarhelyi Ferences templom

Perger Krisztináék által festett oltár oromzatán a felhők között a Szentháromság tűnik fel.

Székelyudvarhelyi Ferences templom

Székelyudvarhelyi Ferences templom belülről.

bottom of page