top of page

ÉBREDT-E BLAHA LUJZA VAGY A JÓKAI CSALÁD A BALATONFÜREDI KEREKTEMPLOM HARANGOZÁSÁRA..?

Ébredt-e Blaha Lujza, vagy a Jókai család a balatonfüredi kerektemplom harangozására..? Tutti. Ugyanis nincs 100 méterre egymástól a Blaha villa, a Jókai villa, és a kerektemplom.

És vajon a két akkori celeb, a templom megáldásának ceremóniáján részt vevő Deák Ferenc és Jókai Mór összekacsintott-e  1846. június 21-én a templom kapujában..? Tutti, hisz korabeli leírások alapján mindketten ott voltak a megnyitó eseményen.

És tudtad-e, hogy a férfiközpontú századelőn hangzatos szlogenekre („Nőnevelésre szükség van, de mértékkel!”) fittyet hányva a templom főoltárát egy festőnő (Kaergling Henrietta) készítette..?

Éshogy az oltárképen látható víz szimbólum hegyez a balatonfüredi csoda-belváros Kossuth-forrására..? (200 méternyire van, sétálj el odáig, megéri.)

Éshogy ez a templom a Tihanyi Apátság tulajdonában van mind a mai napig..?

Egy biztos, ez a templom Balatonfüred szimbólumává vált pillanatok alatt. Nem volt olyan füredi emléktárgy, amelyen a jellegzetes épület ne szerepelt volna. Imádjuk ezt az épületet. Pont nem kevés, pont nem sok, és mégis, mind a mai napig hangsúlyos eleme a századelős hangulatot megtartó balatonfüredi belvárosnak.

Ha nincs strandidő, ne csüggedj, sétálj! Nézz jobbra, balra, felfelé! Vedd észre a múltunkat. Indítsd be a fantáziád és helyezkedj bele a hangulatba. Ha megteszed, kikapcsolsz. Garantáljuk.

Balatonfüredi kerektemplom
Balatonfüredi kerektemplom
Balatonfüredi kerektemplom
Balatonfüredi kerektemplom
Balatonfüredi kerektemplom
Balatonfüredi kerektemplom
Balatonfüredi kerektemplom
bottom of page