AMIKOR EGY KEZDEMÉNYEZÉS MÖGÉ BEÁLLNAK A KÖRNYÉKBELI LAKOSOK IS - SZÉKELYUDVARHELYI KATOLIKUS GIMNÁZIUM

A századelőn alig fejeződött be a Millenniumi ünnepségekre készült székelyudvarhelyi Városháza építése, a helyi lakosok türelmével nem visszaélve újabb „gigaprojekt” indult útjára: a kis alapterületű székelyudvarhelyi belváros kapott egy monumentális alapterületű és emeletű épületet, a katolikus gimnáziumot, mai nevén Tamás Áron Gimnáziumot. Az épület szecessziós, majdnem-Zsolnay majolikákkal (ezeket a majolikákat a helyi Kő-, és Agyagipari Szakiskola műhelyében készítették, Zsolnay divat szerint).

A gimi megépítéséhez az „Erdélyi Római Katolikus Státus” adott pénzt (ők írták ki a tervezésre és az építésre a pályázatot), de hozzájárultak az építkezéshez az udvarhelyi katolikus falvak is. Hát, így ment ez anno. Az iskolát 1909-ben kezdték el felhúzni, és 1910. november 20-án már fel is szentelték. Éljen a közösségi lét, a közösségi összefogás.

Tudtad, hogy a Katolikus Gimnázium felépítése után a reformátusok is kedvet kaptak, és létrehozták az alsó piactéren a ma is látható Református Kollégiumot..?

PICT0484.JPG
IMG_1887.JPG