top of page
Keresés

ÖT EGYEDISÉGET BIRTOKLÓTEMPLOMOT MUTATUNK NEKTEK


Van a végeláthatatlannak tűnő ismétlődő, már-már rituálévá váló napi pörgés, amivel mindenki szembesül. Te is. Viszed, hozod, beteszed magaddal az autóba, felviszed a közlekedési eszközre, viszed magaddal a közértbe, a munkahelyre be, ki, bármi.

Viszed magaddal a stresszt az épített örökségeink között is (hisz közöttük mozgunk, meghatározzák az útvonalainkat, az utcáinkat, köztereink formáit). De. Volt-e pillanat, amikor feltűnt egy-egy csoda. Egy templom például. Esetleg hirtelen ötlettől vezérelve bementél-e, és ha igen, érezted-e, hogy a kapu, a demarkációs pont egy pillanat alatt a már-már alig megélhető csöndbe bugyolál: meghallod a saját (belső) hangod 10 percre, negyed órára, fél órára..? Nem..? Menj be.. ülj le.. nézz felfelé.. kapcsolj ki, töltsd vissza magad, élj.

Most, decemberben ez duplán fontos.

5 így, vagy úgy, de érdekességet, egyediséget birtokló templomot mutatunk most nektek, hisz valljuk, kevésbé ismert templomainknak is van/lehet íze, pikantériája. Ezzel, az idei év utolsó anyagával kívánunk lelassulást, megnyugvást az elkövetkezendő ünnepi pár nap erejéig feltétlen.

Tudtad, hogy Budapest szívében egy lakóház gyönyörű templomot rejt..?

Ha Budapest belvárosban végigsétálsz a Parlament felé az Alkotmány utcában, és jobb oldalon látsz egy bérházat az Alkotmány utca és a Nagy Ignác utca sarkán, abba a lakóházba képzeld bele a templomot. A budapesti Nagy Ignác utcai unitárius templom bérházba helyezésének oka az unitárius egyházközösség szűkös anyagi voltában keresendő: nem volt annyi pénze az egyházközösségnek, hogy csak templomot állíttasson, ezért úgy döntöttek, hogy bérházat húznak, amiben benne lesz az unitárius templom, és a bérlakásokból befolyó bérleti díj fedezi majd idővel a bérháztemplom építésére szánt kölcsönt. Ha ide klikkelsz, vagy ráklikkelsz a fotóra, láthatod, hogy hogyan okoskodta ki az építész Petz Samu a templom elhelyezkedését az épület második emeletén, és azt is láthatod, hogy tényleg bérházban járunk.

Hidd el, tényleg kuriózumot mutatunk. :)


Egy 800 éves gombatemplom az út mentén

Ha Székesfehérvárról a 8-as úton a Balaton felé veszed az irányt, nem tudod nem észrevenni a domboldalon lelezdő gombatemplomot, amit egyes szakértők szerint 1000, más szakértők szerint 800 éve csodálnak a környéken eleinte gyalog, lóháton, lovaskocsin, majd autóban közlekedők.

Node manapság hányan kanyarodnak le az útról, és mennek be a templomba vajon..? Mi megtettük, és megmutatjuk Nektek itt (de a fotóra is klikkelhetsz), hogy egy templom tud mini, és minimál belső designnal bíró is lenni. Szerettük, nagyon.


Makovecz csíkszeredai Milleniumi templomának minden eleme jelentéstartalommal bír

Millenniumi templom, ami bár nem 1896-os építésű, de millenniumi. Miért..? Mert nem csak a honfoglalás, hanem az államalapítás ezeréves évfordulója alkalmából is lett millennium, törvénybe is iktatták. Ehhez a millenniumhoz kapcsolódó „millenniumi év” 2000. január 1-től 2001. augusztus 20-ig tartott, és a csíkszeredai, Makovecz által tervezett templom alapkövét ekkor, erre az eseményre tették le.

Node hogy indult a brainstorming Makovecz Imre és Bogos Ernő (erdélyi építész) között az irodában..? Mire gondoltak, amikor tervezni kezdték a csíkszeredai Millenniumi templomot..? Az első alapfelvetés az volt, hogy össze kell kötni a múltat a jövővel (a kéttornyú „centrális" templom a magyarság múltját és jövőjét ötvözi); a második, hogy jelölni kell a kereszténység/államalapítás 1000 évét (a csúcsok felé haladó 5-5 kereszt definiálja a 10 évszázadot), és kihagyhatatlan alapfeltevés volt a székely porta jellegzetessége, azaz a székelykapu megjelenítése.

Ha bejössz velünk a Millenniumi katolikus templom belső terébe (itt, vagy a képre klikkelve megteheted), a végtelenség, a nyugalom, tisztaságérzéssel párosul. Node itt, a belső térben is vannak jelentéstartalmak ám. Például a belső tér jurta formájú; az üvegtetőn beáramló, világosságot adó fény tudatosan az oltár felé halad; és az üvegtető négy sarkában 4 őrangyal vigyázza a templomot és híveit. Makovecz csíkszeredai Milleniumi templomának minden eleme jelentéstartalommal bír.. Gyere velünk a képek közé itt, és még az oly ritkán látott hóval is találkozhatsz.


Egyedülálló projekt egyedülálló temploma. Hogyan lett a munkásoknak temploma..?

A XIX. század végén, XX. század elején a budapesti lakáspiac nem tudott lépést tartani a berobbanó, trendi iparosodás hozta, fővárosba áramló embertömeggel (1873 és 1900 között !két és félszeresére! nőtt Budapest lakossága), így a főváros/befektetők elképesztő gyorsaságú ingatlan-beruházásba fogtak. A Wekerletelep megépítését az akkori Pénzügyminiszter, Wekerle Sándor kezdeményezte 1908-ban, munkások számára, azzal a pozitív kicsengésű megkötéssel, hogy a telep legyen élhető, kertvárosi feeling érzését keltő terület (a munkások nagy számban vidékről, falvakból, kertvárosi környezetből érkeztek), sőt, kikötötték, hogy az érkezőknek templomuk is legyen. Meglepő ez az odafigyelés így a mai világból visszatekintve, nem..?

A Wekerletelep szívében található Budapesti Munkás Szent József-templom kikerülhetetlen azonosító pontja a kertvárosnak, hisz a templom tornya több mint 50 méter magas (egy 10 emeletes panel magassága kb. 33 méter), de a templom belbecse sincs elaprózva: a főoltár siklósi és karrarai márványból készült, a freskók és a hozzákapcsolódó ornamentika pedig nem kevesebb, mint 300 m falfelületet fed.

A neoromán stílusban épült, műemlékké avanzsálódott templom mind kívülről, mind belülről csodaszép, nem is gondolnánk mai fejjel, hogy a munkásoknak ilyet építettek..

Az erdélyi építészetet követi Balatonalmádi Szent Imre temploma:

Balatonalmádi fürdővárost az 1930-as években nem csak hogy felfedezték az üdülni vágyók, az akkori vezetés is sokat tett a település fejlődéséért. Ebben az időszakban épült meg ez az egyedülálló hangulatú templom is, melynek a Szent Imre nevet adták. Már kívülről is, de belülről végképp olyan, mintha Erdélyben járnánk, merthogy a Szent Imre katolikus templom vizualitása teljes mértékig az erdélyi építészet hagyományait követi. Ha belépsz, nézz felfelé.. csoda vár.

A templom plusz érdekessége, hogy a templom bal oldalán található az a Szent Jobb kápolna, amit 1957-ban a Budai Várból helyeztek át ide.. Miért és hogyan..? Itt olvashatod.



Ha további, album minőségű templom fotókra vágysz, itt összegyűjtöttük az eddigi ERRE-ARRA fotós ajánló által megfotózott Kárpát-medencei templomainkat. 58 album között szemezgethetsz.

bottom of page