EGY LAKÓHÁZBA REJTETT UNITÁRIUS TEMPLOM - EZT PL. PETZ SAMU ALKOTTA

Ha valaki a full belvárosban jár, és végigsétál a Parlament felé az Alkotmány utcában, és jobb oldalon lát egy bérházat az Alkotmány utca és a Nagy Ignác utca sarkán, no abba a lakóházba képzelje bele a templomot, merthogy az ott van, bizony. 

A budapesti Nagy Ignác utcai unitárius templom bérházba helyezésének oka borzasztó egyszerű: nem volt annyi pénze az egyházközösségnek, hogy csak templomot állítson, úgy döntöttek, hogy bérházat húznak, amiben benne lesz az unitárius templom, és a bérlakásokból befolyó bérleti díj összege fedezi majd idővel a bérháztemplom építésére szánt kölcsönt. - Ki a falszomszédod..? Egy templom. Ez piaci megközelítés nem egyedülálló megoldás egyébként, nem messze a Hold utcai református templom építtetői is hasonlómód gondolkodtak (csak ott a lakóház körbeöleli a templomot, és a templom látható).

Aztán itt van még a Petz Samu. Aki nemcsak elrejtette a lakóházba az unitárius templomot, hanem Levéltárat is tervezett a Budai Várba, sőt, Vásárcsarnokot is, az elsőt, a Fővám térit, ahova a turisták járnak. De mi most járjunk itt, illetve ha ott, akkor a ház főbejáratán osonjatok be, és a lépcsőház második emeletén hét lakásbejárat kereszttüzében bele fogtok ütközni a templom bejáratába. :)

Egy lakóház-ölelte református templom:

Petz Samu által tervezett Levéltár a Budai Várban:

REJTETT ÉRTÉKEINK MÉG:

Lakóház udvarába rejtett zsinagóga:

Egy kis magyar szecesszió zsinagógás kivitelben:

Gondolnád, hogy emögött az épület

mögött egy háromszintes mikve

(rituális fürdő) leledzik?

Indiana Jones-túra egy elhagyatott temetőben:

Romantikus-móros Rumbach zsinagóga:

Ezek a nőőők! Felemelők!

Egy belső udvarba pottyant zsinagóga:

A Károly-kertre néző Andrássy-ház: