ORSZÁGUNK HÁZA, A PARLAMENT. OLYAN HELYEKEN IS JÁRTUNK, AHOVA CSAK ÚGY NEM JUTSZ BE. HOGY MEGMUTATHASSUK. NEKED. 

Tudtad, hogy a századelőn őseink meghatározták, hogy a csodálatos, grandiózus, impozáns épületeink magyar alapanyagokból, magyar iparosok által készülhetnek..? Így készült el többek között az Operaház, és az Országház is.

A több ezer, Országházat építő kisiparos közül az egyik Seenger Béla volt. Ez a Seenger Béla laza srác volt, az Országházban összebratyizott Lotz Károllyal, akit megkért, hogy fessen már egy freskót a VIII. kerületi házának lépcsőház-mennyezetére. A sztorit és a mennyezetet itt láthatod egyébként).

No. Szóval Országház.  Tudod-e pl., hány méter magasra tervezte Steindl Imre (aki gyermekkorában Jókai Mórék szomszédságában, ennek a budai háznak a kertjében rúgta a bőrt) az Országház kupoláját, és miért..?

Steindl Imre 96 méter magasra tervezte az Országház kupoláját, méghozzá azért, mert az épületet az 1896-os Millenniumra tervezték átadni, ami ugye a 896-os honfoglalás ezer éves, ünnepi éve volt.

És tudod-e, hogy miért ilyen aránytalanul nagy Magyarország méretéhez képest a Parlament..? Merthogy a Parlament az Osztrák-Magyar Monarchia idején épült, amikor is a Magyar Királyság 282 870 km²-rel rendelkezett, szemben a mostani Magyarország 93 030 km²-ével. (Igen-igen, ekkora területet vesztettünk 1920-ban.) Magyarország Parlamentje a világ harmadik legnagyobb Parlamentje egyébként, és az első Parlament, melyben légkondicionálás is üzemelt. 

Aranyozzunk is egy kicsit. Ha az Országház itt-ott történő díszítésére felhasznált 22-23 karátos aranyfüst (mai) árát beszorozzuk olyan 40 kilogrammal (kb annyi fogyott), csak az aranyfüst-díszítése az épület adott belső tereinek mai áron ~35 millió Ft. Nem-nem, ez az összeg nem magas. Az Országházunk építése gigászi összeget emésztett fel, de ne feledjük: akkor az Osztrák-Magyar Monarchia a harmadik legnagyobb és leggazdagabb ország volt Európában.

Gyere, nézzünk aranyos épületrészeket, sőt, olyan épületrészeket is, amit egy szimpla meghirdetett bejárás során nem láthatsz. Merthogy bejutottunk olyan helyekre is, hogy a szánk is tátva maradt.. Mondjuk egy miniszterelnöki folyosó..? Vagy egy terasz, Buda panorámájával..? Vagy kevésbé cizellált alagsori szintek..? És..és.. és.. gyere velünk! Mutatunk, hogy láthass..! Hisz ezért van az erre-arra..!

AZ ORSZÁGHÁZ LÉTREJÖTTÉÉRT NEM KIS LOBBITEVÉKENYSÉGET VÉGZETT ANNO JÓZSEF NÁDOR "A LEGMAGYARABB HABSBURG"..! NO DE KI VOLT EZ AZ ÚRIEMBER..? ÉS MI AZ A NÁDOR TITULUS..?

A nádor mondjuk olyasmi, mint ma a miniszterelnök. József, aki nádor lett, Habsburg volt, és Ferenc József (Sissi férje) nevezte ki magyar nádorrá. József nádor annyi mindent tett a Magyarországért (vasútvonalak építése, Városliget és Margit-sziget kialakítása, Nemzeti Múzeum építtetése, lobbi-tevékenység a Magyar Tudományos Akadémia létrejöttéért, lobbi-tevékenység az Országházunk létrejöttéért), hogy a végén a legmagyarabb Habsburg titulust is megkapta. (Megtanult magyarul is egyébként mint Sissi, és magyaros díszruhát is viselt). Budán élt, a Budai Palotában (mind a mai napig itt van egyébként a családi kriptájuk), és a mai, Alcsúti Arborétum területén is lakott, a kastélyukban.

AZ EGYETLEN ÉPEN MARADT TERÜLET A BUDAVÁRI PALOTÁBAN:

AZ ALCSÚTI ARBORÉTUM TERÜLETÉN TALÁLHATÓ JÓZSEF NÁDOR KASTÉLY:

AHOL GARANTÁLT A MOSOLYGÁS ÉS A FELTÖLTŐDÉS - MINDEN ÉV JANUÁRJA ÉS MÁRCIUSA KÖZÖTT SÉTÁLHATSZ JÓZSEF NÁDOR BIRTOKÁN, AZ ALCSÚTI ARBORÉTUM TERPESZKEDŐ HÓVIRÁGAI KÖZÖTT!

A PARLAMENT ÉTTERMÉNEK, KÖZISMERTEBB NEVÉN A VADÁSZTEREMNEK KÉT RÖVIDEBB FALÁT MEGFESTŐ KŐRÖSFŐI-KRIESCH ALADÁR  AZ ANDRÁSSY ÚTI OPERAHÁZBAN, ÉS A MAROSVÁSÁRHELYI KULTÚRPALOTÁN (BEJÁRATA FELETT) IS OTTHAGYTA KÉZJEGYÉT. KUKKATS MEG, CSODÁS ÉPÍTETT ÖRÖKSÉGEINK EZEN ÉPÜLETEK IS: