top of page
Keresés

PÁRATLAN SZÉPSÉGŰ LEVENDULAMEZŐK A BALATON-FELVIDÉKEN


Belemész, leülsz, beleolvadsz. Levendula illat leszel, méhecske döngicséléssé válsz. Kikapcsolsz, beleívódsz, élsz. Együtt. A természettel. Páratlan szépségű levendulamező-vizuálba viszünk úgy, hogy rájössz, nem is feltétlen a levendula szedése, hanem maga a csodálatos vizualitás adta hangulat az, ami magával ragadó..!



Kezdjük is egyből Felsődörgicsével. Felsődörgicsén két levendulás is van. Az egyik, ez, ami ingyenes, csodálatos kilátással a távoli Balatonra, hát még, ha felmászol a levendulás melletti vadászlesre, ahonnan nem csak a Balatont látod nagyobb látószögben, hanem az előtte látható alsódörgicsei templomrom csúcsát is szemrevételezheted..! Ha beszívtad magadba, nem csak az illatokat, hanem a látványt is, javasoljuk tovább töltődni az 50 méterre található felsődörgicsei románkori romtemplomnál. Aztán ha még ez sem elég, válts jegyet a felsődörgicsei másik levendulásba, a „miliőbe”. Mert a miliő, amibe kerülsz, elrepít téged a franciaországi Provance és az olaszországi Toszkán vidék hangulatába. Varázslatos..!


Az ingyenes, csodálatos kilátással bíró felsődörgicsei levendulás:


A felsődörgicsei azon levendulás, ahol garantáltan flow-ba kerülsz:



Szent Balázs: III. és IV. századbéli orvos volt, aki püspökké választása után visszavonult egy magányos hegyi barlangba és ott fogadta népének gyógyításra váró tagjait. Szent Balázs hegyi barlangja a mai Törökországban volt, de a Balaton-felvidék egyik hegye az ő nevét viseli.

Levendula: fájdalomcsillapító, görcsoldó, nyugtató, idegrendszert erősítő szer.

Hogy az alább ültetett, Balázs-hegyi levendulatulajdonosban összeálltak-e a fent említettek, vagy ő csak úgy gondolkodott, hogy ide, a Szent Balázs-hegyre, ebbe a csodálatos környezetbe ülteti a gyógynövényként is funkcionáló levenduláit, nem tudjuk.

A balatoncsicsói Szent Balázs-hegy levenduláit, pillangóit, levendulaparfümmel illatosított helyi, levendulásba önmagától bevonuló, majd modellt álló border collie-t, és nem utolsósorban a balatoni anzixot mutatjuk meg Nektek ebben az albumban:



Az alább bemutatott, Balatonalmádi és Káptalanfüred határában található levendulás még kevésbé ismert, a Balatonalmádiban nyaralók viszont, ha szezon van, az útszélen kirakott tacepao-k fotóin találkozhatnak a balatonalmádi levendulás hívogató csodás-lila színével és egy telefonszámmal. A telefonszámot felhívtuk, nem sokkal később pedig egy domboldalon, a helyi lakók által lakott övezet egyik kertes háza előtt találtuk magunkat. A kertes házba becsengetve egy kedves idősebb hölgy és unokája fogadott minket. A kedves idősebb hölgy elmondta, hogy a fia és a felesége főállásban dolgoznak, ezen felül kezdtek neki a levendulaültetésnek 2013-ban. Nem kevés, 1500 tővel indítottak, 1500 négyzetméteren. A hölgy aztán átadott minket az unokájának, aki nagy boldogan elkísért minket a hosszú kert végéből nyíló levendulamezejükhöz.



Az aszófői levendulás érdekessége, hogy szedd magad, ráadásul labirintusban tedd mindezt. Ötletes játék az egész családnak, különböző állomásokon kell választ adni feltett kérdésekre. Miközben apa választ keres a mobilon, anya és a gyerekek vághatják a levendulát, bambulhatnak a Balatonra, vagy fordítva, vagy tehetik mindezt mixelve is. Nem lehet nem észrevenni ezt a helyszínt: ha a 71-es úton haladsz Tihany magasságában Keszthely felé, balra el fogja húzni a szemedet a Balaton látványa. Ekkor fogod megpillantani az aszófői levendulást is. Érdekessége még a levendulásnak, hogy a labirintus becsületkasszás, és akiben felmerülne, hogy nem hagy ott pénzt, egyből lelkiismeretfurdalása is lesz, mert a becsületkassza felirat közelében az olvasható, hogy „Egyedül vásároltam, ültettem, ápolom és gondozom.” Sok bevételt kívánunk az ültetőnek az ötletért és a munkájáért..!



Ha felfedezted a Káli-medence csodáit, és vágysz egy kis intenzív lilára, kanyarodj el velünk a Káli-medence keleti szomszédságában megbújó, mindössze két község területét magában foglaló Monoszlói-medencébe. Ez a terület a Balaton-felvidék egyik legrejtettebb völgye, olyannyira, hogy 2019-ig áthaladó útja nem is volt. Beviszünk a Monoszlói-medence 102 főt számláló Monoszlójába, annak is leginkább a színei közé. A zöldbe, a szalma-barnába, a lilába. Garantáljuk, hogy több levendulatővel találkozhatsz itt, mint ahány lakosa van a településnek. ;) Gyere velünk levendulát szimatolni, pillangókat csodálni.

Tudtad, hogy a lepkék a virágok nektárjából táplálkoznak..? A levendulásokban feltűnhetnek szénalepkék, repcelepkék, káposztalepkék, boglárkák, kardoslepkék, nappali pávaszemek és a kis rókalepkék. Levendulás albumaink között találsz belőlük egyet-egyet, sőt, ha jó megfigyelő vagy, láthatod a szívókájukat is (van, ahol felpödörve, van, ahol épp a virág porzói közül szívják ki a nektárt/virágport a levendulából). Ha igaz, hogy a levendula mint gyógynövény nyugtató hatású, a lepkék rövid élete garantáltan chill hangulatban történik.




 


Vélemény-margók az ERRE-ARRA fotós ajánlóról:


Hargitai Lilla, reklámszakember, a Médiaunió alapító tagja:


"Mint az értékteremtés, társadalmi felelősségvállalás elkötelezett híve, és mint az épített és természeti környezetet nagyra értékelő magánember is csak elismerően tudok gondolni az ERRE-ARRA fotós ajánló munkájára. Szeretem, ahogy észreveszi, látja és tanítja látni a minket körülvevő világot, és ráébreszt mindannyiunkat hogy a nehézségeink ellenére is látnunk kell, hogy a világ gyönyörű.




 



bottom of page