top of page

A KÁLI-MEDENCE NEM CSAK EGY FÖLDRAJZI EGYSÉG A BALATONNÁL, HANEM EGY KÜLÖN ÉLETÉRZÉS..!

A KÁLI-MEDENCE NEM CSAK EGY FÖLDRAJZI EGYSÉG, HANEM MAGA AZ ÉLETÉRZÉS..!
A TERMÉSZETI ÉRTÉKEK ÉS A FALUSI ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG HARMÓNIÁJÁBA KALAUZOLUNK..!

Hova képzeld a Káli-medencét..?
Ha fentről nézel a Balatonra, mondjuk 2D-ben, akkor a Káli-medencét a tó északi partjára, egy, a tavat elfelező függőleges vonal közvetlen közelébe képzeld el a vonal bal oldalán, ruhára kiömlött kávéfolt szerűen. Arányokat tekintve a ruhát viselő ember a Balaton, a 8x6 cm-es szabálytalan kávéfolt a Káli-medence. Medence, mert sokáig volt benne víz, méghozzá a Pannon korban, szóval nagyon rég, 10 millió évvel ezelőtt - mi speciel el sem tudjuk képzelni olyan rég -. Akkor, anno, nem csak a Káli-medencében volt víz, hanem az egész Kárpát-medence volt a Pannon-tenger. Aztán a Pannon-tenger kiszáradt idővel a Káli-medence területéről is (ebből az időből láthatóak maradtak meg a kőtengerek), és erre a csodálatos területre megérkeztek a füvek, fák, települések. A medence magyarázata akkor már pipa is, a Káli, no, az meg Kál igazából, ami tulajdonnév, a honfoglaló magyarok bírájának, Kálnak a neve, ez a vidék volt az ő szálláshelyük. Csodálatos szálláshely volt/van, mert itt, a Káli-medencében a természet mind a mai napig egységben él az emberek alkotta környezettel, egyszerűen szólva a természet tud élni, nincs elnyomva az eleve harmóniát árasztó települések egyikétől sem.
Mutatunk most Nektek az év 365 napján keresztül a relaxálni képes Káli-medencében élő településekből párat (aztán a majd még párat), no és a természetet.. Már a szavak leírásától is harmóniába kerülünk, mert a Káli-medence nem csak egy földrajzi egység, hanem, ahogy említettük volt: maga az életérzés..!

ERRE-ARRA

FOTÓS AJÁNLÓ

 

©2016- I ERRE-ARRA

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi.

A szerző viszont nem zárkózik el: tehát nyugodtan keresd, hogy az ő írásos engedélyével tudd hivatalosan leközölhetővé tenni az anyagait más site-okon, esetleg nyomtatásban. A szerzőt itt éred el: fazekas.krisztina@gmail.com

bottom of page