top of page

TÍZMILLIÓ ÉVET REPÜLÜNK VISSZA AZ IDŐBEN, PANNON-TENGEREZÜNK EGY KICSIT, AZTÁN BALATONI, KÁLI-MEDENCEI KŐTENGEREZÜNK.

TÍZMILLIÓ ÉVET REPÜLÜNK VISSZA AZ IDŐBEN, PANNON-TENGEREZÜNK EGY KICSIT. MIÉRT..? A KÁLI-MEDENCE EGYEDI KŐTENGEREI MIATT..!

Ha a Balaton északi partján, a Káli-medencében járunk erre-arra, lépten-nyomon beleakadunk abba a kifejezésbe, hogy „kőtenger”, meg „homokturzás”, ezért úgy döntöttünk, megnézzük, mik ezek a képződmények, és mely települések környékén találhatóak.
Ez a téma olyan régre visz, hogy igazából el sem tudjuk képzelni, hogy mi az, hogy „Pannon-korabeli”. Mert az úgy még tudjuk értelmezni, sőt, családi példák és fotók alapján elképzelni, hogy XIX. század, filmek alapján és épített örökség fennmaradta révén, hogy XII-XVIII. század, de az, hogy „pannon-korabeli”, atyaég.. Na lássuk a szakirodalmat. Azt írják, ha Pannon-korabeli, akkor Pannon-tenger, és ha Pannon-tenger, akkor 10 millió évvel ezelőttre kell gondolni (atyaég újra). Az is atyaég, hogy a Pannon-tenger 9 millió éven át létezett. Azt írják, a Kárpát-medence volt a Pannon-tenger, de aztán jöttek a vulkanikus mozgások, és egyszer csak az lett, amit látunk ma: nincs Pannon-tenger, de vannak vulkáni kúpok, azaz tanúhegyek (Badacsony, Szent György-hegy, szigligeti vár hegye, csobánci vár hegye, Hegyestű, Gulács, Tóti-hegy, Haláp), kőtengerek (szentbékállai kőtenger, kővágóörsi kőtenger 1., 2., salföldi kőtenger és van a Zamárdi Szamárkő) a tektonikus mozgásoknak köszönhetően.
És hova tegyük ezt a „kőtenger” szócskát..? A kőtenger vagy homokturzás a Pannon-tengeri partvonallal - de akkor még a vízben, ma már az eltűnő Pannon-tenger után a földből ki-kibukkanó - párhuzamosan futó csekély magasságú, de akár hosszan is elnyúló sziget, félsziget, vagy mondjuk tevepúpos bálnahát. Ilyen, mint a legtöbb fotónkon. Ha nézed a fotókat, ne feledj adott kövek mögé nézni, csodálatos és változatosabbnál változatosabb poszter-hátterű Káli-medence feelinget mutatunk Nektek..!
_

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1li-medence 2022. 10. hó; https://hu.wikipedia.org/wiki/Pannon-tenger 2022. 10. hó

ERRE-ARRA

FOTÓS AJÁNLÓ

 

©2016- I ERRE-ARRA

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi.

A szerző viszont nem zárkózik el: tehát nyugodtan keresd, hogy az ő írásos engedélyével tudd hivatalosan leközölhetővé tenni az anyagait más site-okon, esetleg nyomtatásban. A szerzőt itt éred el: fazekas.krisztina@gmail.com

bottom of page