top of page
Keresés

MI MINDEN TÖRTÉNHETETT ANNO A KASTÉLYAINK FALAI MÖGÖTT..? MAGYARORSZÁGI KASTÉLYAINK 1. RÉSZ

Frissítve: 2022. jan. 7.


Kastélyok, paloták, cirádák, címerek (logók), falak, vagyonért-házasságok, izmos lovasfiúk, loknik, megcsörrenő kávéscsészét asztalra helyező szolgálólányok, titkos szerelmi fészkek, tisztesség, álca, kelepce, műveltség, aurák, naivitás, őrület, képzelet.. Mi minden történhetett a kastélyok falai között a grófi szubkultúrában..? Ebben a rovatunkban az alapinfókon felül hagyd, hogy sodorjon a képzeleted.. Feledkezz bele a múltba..

Károlyi-kastély. Tizeniksz a Kárpát-medencében. Ebből négy Ybl-munka. Az egyik ez, a fehérvárcsurgói. Ha szerencséd van, itt találkozhatsz Károlyi leszármazottal. Merthogy az épület egyik szárnyában él György, a Károlyi unoka, aki 70 év körüli, tervez, felújít, alapítványoz, érték-megőriz.

Épített örökség, érték-beszívás, vizualitás-befogadás látogatóként (tárlatvezetéssel), szállodalakóként, gasztronómiáért rajongóként, csöndre és nyugalomra vágyóként. Fehérvárcsurgói Károlyi-kastély. Egy merő nyugalom. Beviszünk, hogy nézelődhess:

Sándor? Ki volt Sándor..? És Sándornak kije Metternich? És hol van egészen pontosan Bajna..?

Sándor Sándor Móric volt, akiről biza nem sokat hallottunk, pedig korának egyik bulvárhőse volt mindazon felül, hogy nemesi rangban pompázott. Nem, nem a nőügyei miatt nevezhető bulvárhősnek, hisz arája csak egy volt: Metternich kancellár lánya. Sándor Móric bulvártitulusa az „ördöglovas”-titulus volt, ugyanis elképesztő mutatványokat hajtott végre: négyesfogaton hajtott le Budáról meredek lépcsőkön, jeges Dunán úszott át a lovával oda-vissza, kiugrott a lovával a Sándor-Metternich kastély erkélyéről, ésatöbbi ésatöbbi.

Sándor Móric gyerekkorát a Pollack Mihály-tervezte Budai Vár területén található Sándor-palota berkein belül töltötte jómódú, grófi ranggal megáldott családjával (az övéké volt a Sándor-palota, ma Miniszterelnöki Hivatal).

Sándor Móric egyszercsak gondolt egyet, besokallt a budapesti nyüzsgéstől, eladta a budai vár területén található Sándor-palotát, és leköltözött a Budapesttől 50 km-re található Bajnára, a feleségének, Metternich Leontinának Hild József által építtetett Sándor-Metternich kastélyába. Itt élt lószeretetének, ménesének és arájának, amíg be nem kattant (mende-mondák szerint akkor kezdett megőrülni, amikor egy lovasbaleset alkalmával leesett lováról, és vasba verte fejét). Az ördöglovas egy döblingi elmegyógyintézetben töltötte hátralévő éveit, majd Bécsben halt meg 1878-ban, 72 évesen.

Itt, a budapesti Károlyi-palotában vacsorázott utoljára 1949. január 8-án este az első felelős magyar miniszterelnök, gróf Batthyány Lajos. (Merthogy Károlyi György és Batthyány Lajos feleségei testvérek voltak, és épp egy közös családi vacsorán voltak túl, amikor is az osztrákok betörtek a házba, és elvitték Batthyányt, börtönbe. Onnan meg a kivégzésére.)

Hogy mi minden történt még ebben a palotában..? A képre kattintva (miközben még csodásabb belső terek között sétálsz) megtudhatod.

A naivitásnak is vannak határai.. Hogy miért..? 1944-et írunk. II. világháború, jön az orosz front. József nádor unokája (József nádor építtette az Alcsúti arborétumot és a kastélyt, felelősséget vállalt a Nemzeti Múzeum építtetéséért, lobbi-tevékenységet folytatott a többek között a Magyar Tudományos Akadémia létrejöttéért, az Országházunk létrejöttéért) József Ágost főherceg mintha kirándulni vinné a családját, bepakoltat pár ruhásbőröndöt, azokat felteteti a Ford gépjárművére (a család beszáll közben), bezárja kulccsal a Pollák Mihály által tervezett kastély ajtaját, majd azt mondja: - Itt hagyunk mindent, és ha visszajövünk, ugyanígy fog várni minket a kastélyunk..! Aha, hát, József Ágost főherceg tévedett.. Így várta őket a kastély. Mit hagyott a timpanonos homlokzat mögött, aminek, ahogy látszik is, hűlt helyére érkeztek vissza..? Itt olvashatod.

A leghosszabb nevű kastélyunk Iszaszentgyörgyön található. A három nevű kastélyt 1735-ben Amadé Antal építette, aztán az épület Bajzáth József veszprémi püspök tulajdonába került, és legutoljára a Pappenheim grófi család gyermekei futkározhattak a kertben, egészen a II. világháborúig. Aztán volt itt kórház, menekültszállás, üdülő, munkásszálló, tanácsi hivatal, rendőrőrs, vegyesbolt, gyógyszertár, posta, művelődési ház, finn nagykövetség, könyvtár, mozi, általános iskola és szolgálati lakás. Ez kicsit olyan, mint amikor Gombóc Artúr sorolta, hogy: kerek csokoládé, szegletes csokoládé, hosszú csokoládé, gömbölyű csokoládé, lapos csokoládé, lyukas csokoládé, a csomagolt csokoládé.. No. Ezt az iszkaszentgyörgyi Amadé-Pappenheim-Bajzáth-kastély még abból a szempontból is egyedi, hogy a főszárnyrészt egy finn srác bérli (jól be is rendezte neobarokk és empire stílusú bútorokkal), ahol tárlat-vezet spontán vagy nem spontán érkezőknek.



bottom of page