top of page
Keresés

KICSISÉTA, NAGYSÉTA, ERDŐBEN, ERDŐMENTESEN, KICSITFELFELÉ, NAGYONFELFELÉ. HOVÁ VISZÜNK..?

Frissítve: 2021. nov. 24.


Ebben az erre-arra rovatban Balatonfelvidéki várakhoz, várromokhoz viszünk. :) Előtte kicsiséta, nagyséta, erdőben, erdőmentesen, kicsitfelfelé, nagyonfelfelé. A végeredmény mindig a csúcs. A csúcsról történő csúcskilátás. Ha felérsz (miért ne érnél fel..?), kellemesen legyez a szél, kinyílik a lelked, az aurád, az érzéseid, és szeretsz.. Aztán itt képzelődhetsz is, hisz a többszázéves várromok királylányokat és királyokat rejtettek. És csatákat, meg hősöket, meg szolgálószerelmeket, hatalmas dínom-dánomokat, meg sarkakban történő titkos elbújásokat. Szóval hagyd, hogy sodorjon a képzeleted, meg ne feledj kitekintőzni.. mert a természet csodája mindent visz.

A NAGYVÁZSONYI KINIZSI VÁR, AHOL NŐ IS ÖLT..!

Bár a szigligeti várral ellentétben a nagyvázsonyi Kinizsi várból nincs balatoni anzix, viszont a gyerekek imádják a malomköves mondahős, Kinizsi Pál várát, melyet nem mástól, mint Mátyás királytól kapott. Volt itt minden. Négy kisebb torony, várkápolna, várárok, és még palota is a vár területén.

És volt kendőt lóbáló királylány (Magyar Benigna úrnő), akit egy lovag (Horvát Márk) megmentett a sárkánytól, így hozzáment feleségül, Kinizsi (az első férj) halála után. Node hogy a mese folytatódjék, Horvát Márk leesett a lováról, nyakát törte, így Magyar Benigna harmadszor is férjhez ment. Node kihez..? Kereky Gergely nevű, mesébe már kevésbé illő, nőverő ficeréhez. Magyar Benigna úrnőnek sem kellett több, a hócipője tele lett, és mert. Lépni. (Sok nő nem mer, csak mondjuk). Szóval ő a korához illő módon, kevésbé gálánsan (pl. válás) intézte a dolgokat, merthogy bizalmas híveivel megölette Kereky Gergely nevű nőverő ficerét, majd holttestét a Nagyvázsonyi vár várárkába dobatta. Ha lenéztek a várcsúcsból, még el is lehet képzelni, mondjuk valahova.

No, hát rövidre sikeredett, kikapcsolós Agatha Cristie krimi után ki ne hagyjátok a Kinizsi vár szemrevételezését. Sőt, a Kinizsi vártól kb. 500 méterre található Pálos kolostorromhoz is érdemes elsétálni, hamár itt vagytok, mert ott található Kinizsi, Magyar Benigna, és második férje, Horvát Márk sírja is. Kereky Gergelyről nem tudunk. Ő mondjuk feloszlott. A várárokban..

NAGYVÁZSONYI KINIZSI VÁR:


NAGYVÁZSONYI PÁLOS KOLOSTORROM:


A SZIGLIGETI VÁR, AMIT VALAHA KEMÉNYKEZŰ LEÁNYOK IS BIRTOKOLTAK!

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy IV. Béla nevű király. A királyok háborúznak, karddal, lándzsával, idegenek ellen. Meg várakat is építenek, hogy mentsék a menthetőt. És századok is vannak, és mert a királyok régen éltek, a várak is régen épültek, a szigligeti vár pl. a XIII. században. Így lett sok-sok vártulajdonos. Például IV. Béla, sőt, nők is, képzeljétek, mint az erdélyi fogarasi vár esetében is. Ámulunk, bámulunk. A szigligeti várat több mint 400 évig (1521-től 1945-ig) a Tóti Lengyel család !leányági örökösei! birtokolták. (Tutti tettek virágokat az ablakokba.)

Ha Badacsonyba jársz, ne bíbelődj a plusz 8 km-rel, gyere, és mászd meg a Szigligeti várat. Hogy nézelődhess. Hogy szelet szimatolhass. És hogy képzelődhess királyokról, királylányokról! Garantáltan elfeleded a héten felhalmozott stresszt. :)


A CSOBÁNCI VÁR, MELY KINIZSI PÁL KÉRÉSÉRE ÉPÜLT, OLYAN VÁRRÁ, AMIT MÉG A TÖRÖKÖK SEM TUDTAK BEVENNI!

A Csobánci vár nem egy Szigligeti vár, vagy nem egy Csere-hegyi kilátó, a Csobánci várhoz valófeljutás kőkemény túra, úgyhogy a nyáron csak az öngyilkosjelölteknek ajánljuk. Tavasz és ősz viszont rulez. Felhívjuk továbbá a figyelmét a Papkeszi felé járó -és a Csobáncot megpillantó- kirándulni vágyóknak, hogy bár a cél mindig a csúcson található izgalom megtekintése, jelen esetben a Csobánci várhoz kirándulók merüljenek el a túrázás érzésében, az erdő adta hangulat megélésében, az útközben található szőlősgazdák boraiban. :) Ha felérsz, a Csobánci várból –már ami megmaradt belőle – csodálatos kilátás nyílik a Tapolcai-medencére, a Balatonra, és a környező vulkanikus hegyekre. Imádtuk. És imádnátok. Csak mondjuk. :)

Node hogy került oda, a bazi magas hegytetőre egy vár..? Mátyás király bizalmasa, a törökverő Kinizsi Pál (tudjátok, ő volt, aki egy százkilós malomkövet tálcaként használva kínálta meg egy pohár vízzel az arra vadászó Mátyás királyt) azt mondta, kell oda. Vár. (Volt neki egyébként Nagyvázsonyi vára és még Pálos kolostora is). És akkor nem volt mese, építeni kellett. Csobánci várat. Úgyhogy építettek a helyiek, de olyan, de olyan várat, hogy a törökök bizony sosem tudták bevenni..


A SÜMEGI VÁR, AHONNAN MÉG PÜSPÖKFEJ IS GURULT LEFELÉ..

IV. Béla királyunk beruházott, csak ő nem lakóparkokkal, meg újépítésű ingatlanokkal szórta meg az országot, hanem várakkal. Merthogy jöttek a tatárok (a tatárok egy mongol törzs volt, tudtad?), aztán jól leigázták a magyarokat, védelmi pontok híján. Aztán nem csak leigázták, hanem berendezkedtek az országban, behajtották az adót, és raboltak. - Több ilyen nem lesz! - mondta IV. Béla, így kezdődött a várépítési mizéria.

Aztán az elmúlt 700 évben jöttek-mentek az érdekek, ellenérdekek, korok , vártulajdonosok, szóval történt egy s más, pl. olyan is, amikor 1605-ben a Habsburg-ház zsarnoksága ellen felkelt Bocskai István erdélyi főnemes hajdúserege megszállta a várat, ahol meggyilkolták Újlaky Miklós veszprémi püspököt, majd a fejét legurították a hegyoldalon. Merthogy szolgálta a Habsburgokat ugye. Hát, ilyen is történt a Sümegi várban..

A Sümegi vár meglepő módon egyben van, legalább, mint a Nagyvázsonyi vár, így a XIII. században elveszni vágyóknak (és a csodás kilátásért rajongóknak) szívesen ajánljuk. Gyerekbarát hely. Kapcsolatok ki, merüljetek el a történelem bugyraiban, először itt, aztán élőben is. :)



A REZI VÁR A LEGCUKIBB BALATON-FELVIDÉKI VÁR

A Rezi vár bevétele túrázós, erdőben, de aztán amikor 427 méter magasan legyez a szél.. Kinyílik a lelked, az aurád, az érzéseid, és szeretsz..

A Rezi vár cuki, talán a legkisebb a Balaton-felvidéki várak közül, viszont nagy jelenőséggel bírt, hisz Kinizsi Pál, korának háborús hőse (tudod, ő volt, aki egy százkilós malomkövet tálcaként használva kínálta meg egy pohár vízzel az arra vadászó Mátyás királyt) ezért a Balaton-felvidéki várért is megküzdött. Persze ebben az esetben is nyertesen jött ki a csatából, aminek mi nagyon örülünk, még most is.

Tekints le Zalaszántóra, még a békesztúpa kúpját is láthatod, aztán láthatod a Vindornyákat is, azaz Vindornyafokot, Vindornyaszőlőst, Vindornyalakot. :) Hát nem vidám..? :)


bottom of page