A SÜMEGI VÁR, AHONNAN MÉG PÜSPÖKFEJ IS GURULT LEFELÉ..

IV. Béla királyunk beruházott, csak ő nem lakóparkokkal, meg újépítésű ingatlanokkal szórta meg az országot, hanem várakkal. Merthogy jöttek a tatárok (a tatárok egy mongol törzs volt, tudtad?), aztán jól leigázták a magyarokat, védelmi pontok híján. Aztán nem csak leigázták, hanem berendezkedtek az országban, behajtották az adót, és raboltak. - Több ilyen nem lesz! - mondta IV. Béla, így kezdődött a várépítési mizéria.

Aztán az elmúlt 700 évben jöttek-mentek az érdekek, ellenérdekek, korok , vártulajdonosok, szóval történt egy s más, pl. olyan is, amikor 1605-ben a Habsburg-ház zsarnoksága ellen felkelt Bocskai István erdélyi főnemes hajdúserege megszállta a várat, ahol meggyilkolták Újlaky Miklós veszprémi püspököt, majd a fejét legurították a hegyoldalon. Merthogy szolgálta a Habsburgokat ugye. Hát, ilyen is történt a Sümegi várban..

A Sümegi vár meglepő módon egyben van, legalább, mint a Nagyvázsonyi vár, így a XIII. században elveszni vágyóknak (és a csodás kilátásért rajongóknak) szívesen ajánljuk. Gyerekbarát hely. Kapcsolatok ki, merüljetek el a történelem bugyraiban, először itt, aztán élőben is. :)

EGYÉB BALATON-KÖRNYÉKI KILÁTÓK ÉS KITEKINTŐK: