top of page

1896. MILLENNIUM, ÉS GAZDASÁGI FELLENDÜLÉS. ÖTLETELÉSEK, MERÉSZ VÁLLALKOZÓK, ÉPÍTKEZÉSEK. SZÁLL A POR A SZÉLBEN, ÉPÍTETT ÖRÖKSÉGGÉ AVANZSÁLÓDOTT, ŐSÖK ÁLTAL LÉTREHOZOTT CSODAÉPÜLETEK. KEZDD VELÜNK A SZÉKELYUDVARHELYI SÉTÁT..

SZÉKELYUDVARHELYI LÁTNIVALÓK

Székelyudvarhely. Székelyföld központja évszázadokon keresztül. Pici belváros, szinteltolással. Nem kell elhagyni a belvárost, elég csak beiratkozni a Tamási Áron Gimnáziumba, hogy az órák alatt az ablakon kinézve csodatájba révedezés eredményeképpen egy felsőkategóriás wellness-fitness központba képzeljük magunkat.
Századelő.. Osztrák-Magyar Monarchia. 1896-tól egy kiskamasznyi időtávban felépült a szinteltolásos belváros „alsó piacterén” a Városháza, „felső piacterén” a már említett Tamási Áron Gimnázium, és új külsőt kapott a város „alsó piacterén” található Református Gimnázium (a homlokzaton Református Kollégiumnak van definiálva). Szállt a por szélben.. Vajon gondolták-e a dédszülők a heves pornyelések (és nyilván káromkodások) közepette, hogy a XXI. században egy vasárnap reggeli kávé mellett Budapesten egy hölgy fog a „várostervezési innovációikról” egy lapos dobozba pötyögni..? Nyilván nem.
Ősök pornyelése ide vagy oda, a fentieknek köszönhetően lett anno Székelyudvarhely az udvarhelyi-medence gazdasági és művelődési központja.
No de lássuk, mi minden van Székelyudvarhelyen. Gyertek velünk épített örökséget csodálni..

ERRE-ARRA
FOTÓS AJÁNLÓ

 

©2016- I ERRE-ARRA

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi.

A szerző viszont nem zárkózik el: tehát nyugodtan keresd, hogy az ő írásos engedélyével tudd hivatalosan leközölhetővé tenni az anyagait más site-okon, esetleg nyomtatásban. A szerzőt itt éred el: fazekas.krisztina@gmail.com

bottom of page