top of page
Keresés

TATA TERMÉSZETI ÉRTÉKEI

Ha valaki Tatára kirándulna, és rákeresne, hogy mit nézzen meg, a Google kereső automatikusan a tatai Öreg-tavat, a partján elterülő csodálatos tatai várat és a szintén csodálatos tatai Esterházy-kastélyt dobja ki. Igen, alátámasztjuk, a tó környéki aura ezzel a két csodával egyedülálló. Nno, de gondolnád-e, hogy Tata ezen mainstream témákon felül is tele van érdekesebbnél érdekesebb és egyedibbnél egyedibb természeti és épített örökséggel..? Tatát bemutató, dominánsan Tata épített örökségeire fókuszáló első részünket követően most a mindenki által ismert "Tata a vizek városa" jelző után megyünk, megnézzük milyen "vizek" vannak Tatán, amit csodálatos őszi színekkel spékelünk meg.


LÁPI KÖRNYEZETBE VISZÜNK, PALLÓKON LEBEGTETÜNK. CSODA VÁR A TATAI FÉNYES-TANÖSVÉNYT JÁRVA

Az őszi színek, és a víz kapcsolódásánál nincs is szebb..! Csodálatos hangulatba viszünk első fotós ajánlónkkal: lápi környezet fölé épített 1,2 km hosszú pallókon fogunk lebegtetni..! Mielőtt egy igen különleges, korában szinte teljesen ismereten világba lépnél az ERRE-ARRA fotós ajánló fotói által, mesélünk egy minimálisat. Tata telis-tele van forrásokkal. Már több ezer évvel ezelőtt karsztforrások törtek fel Tatán, például az Angolpark területén (megmutatjuk az Angolparkot is lentebb), de képzeld, az Öreg-tó medréből (az Öreg-tavat is megmutatjuk), és itt is, a tatai „Fényesen”. Aztán jött az 1950-es évek: elindult a barnakőszén bányászat a Dunántúli-középhegységben, ennek következtében pedig a források elapadtak, így a „Fényes” forrásai is, 1973-ban. A bányászati területek bezárásával a 2000-es évek elején hipp-hipp hurrá, a források újra megjelentek, sőt, vízhozamuk egyre nő, mi pedig ámulhatunk-bámulhatunk a természeti csodáink egyike mellett. Az album ITT található, lapozgassatok, mi odavoltunk a tanösvény adta feelingért..!

Tatai Fényes-tanösvény részlet, a többi fotónkat itt találod: Tata, Fényes-tanösvény



HA TÖBB NAPRA ÉRKEZEL TATÁRA, TERVEZD ÚGY, HOGY AZ EGYIK EBÉDED UTÁN ITT SÉTÁLGATHASS, NEM BÁNOD MEG..! - TATA ANGOLPARKJA

Esterházyék Ference nem csak a tatai Esterházy-kastély építésére, hanem Magyarország első angolparkjának létrehozására is utasítást adott. Azt, hogy tudta-e gróf Esterházy Ferenc, hogy több mint 200 év múltán is imádni fogjuk magát a parkot, tutti fix, hogy nem is sejtette. Ha több napot vagy Tatán, tervezd úgy, hogy az egyik ebéd után ide jössz sétálni. Egyfajta geocachingnek is betudható esemény ez: nem csak fákat, természetet, környezetet csodálhatsz, hanem egyedi építményeket (templomrom, barlang, Esterházyak "mulatókastélya", a "mulatóskastély" nyári konyhája, török mecset) is megkereshetsz. Kezdd a sétát a pálmaházi bejáratnál - más országokból hozott növényeket a parkba történő kiültetés előtt itt akklimatizálták Esterházyék -, és fejezd be a griff madarak által őrzött kapunál, úgy, hogy keresd ezeket a titkokat geocaching módra: templomrom, barlang, Esterházyak "mulatókastélya", a "mulatóskastély" nyári konyhája, török mecset, Cseke-tó. Tudtad, hogy Kazinczy Ferenc is sétálgatott itt, az Angolparkban többször is..? Hangulatos padja is van a Cseke-tó partján, megfotóztuk, a képbe klikkelve megtalálod. :)

Tatai Angolpark részlete a Cseke-tóval, őszi színekkel. A varázslatos Angolparkról készített többi fotónkat itt találod: Tata Angolparkja



A TATAI ÖREG TÓBAN TERMÉSZETES TISZTASÁGÚ KARSZTVÍZBEN LUBICKOLHATNAK A HALACSKÁK..!

A tatai Öreg-tó Magyarország legrégebbi halastava, ipari méretű haltenyésztés folyik itt. Tata hivatalosan a „vizek városa”, területén számtalan karsztforrás tör fel úgy, mint például a fent említett Angolpark, és a Fényes Tanösvény területén is. Szóval itt az Öreg-tóban a halak karsztvízben, azaz természetes tisztaságú vízben lubickolhatnak. Szuper dolguk van, mert mindemellett, hogy tiszta vízben lubickolhatnak, olyan csodálatos épített örökségekkel találkozhatnak egy-egy játékos kibukkanásuk során, mint az Esterházy-kastély, a tatai vár, aztán integethetnek a tóban ácsingózó keresztelő Szent Jánosnak, a tóparton elhelyezett Öveges professzornak, nem utolsósorban láthatják azt a szökőkutat is, ahonnan nyári, 30 fok fölötti hőmérsékletben a turisták forrásvizet vehetnek magukhoz, ingyen. Tudtad, hogy a tatai Öreg-tavat minden évben ősszel leürítik öt zsilipen keresztül, tavasszal pedig feltöltik..? Mi történik a lubickoló halakkal..? Őket bizony ősszel, a vadludak érkezése tájékán lehalásszák.

Tatai Öreg-tó részlete a tatai várral. A tatai Öreg-tó partján található további gyönyörű épületeket itt találod: Tatai Öreg-tó


Bár Tata kisváros, húszezer fő körüli lakossal. Itt az egy főre jutó épített örökségek és természeti értékek száma kiemelkedő. Mi sem mutatja ezt jobban, mintsem a "Tatai látnivalók" rovatunk, ahol eddig (úgy, hogy nem minden látványosságot fotóztunk még meg) !19! érdekességet mutatunk be. Gyere velünk a rovat alá nézelődni, nem bánod meg..!

 

Vélemény-margók az ERRE-ARRA fotós ajánlóról:


Kinszki Judit, Zugló díszpolgára, Kinszki Imre századelős fotográfus lánya:


"Egy ideje követem az ERRE-ARRA fotós ajánló munkásságát. A vizuális tartalom lenyűgöző, a szövegezése könnyed, rövid, a fotókkal összhangban állóak. Ha az errearra.org-ra kattintok, és elkezdem nézni a fotókat, azt veszem észre, hogy megszűnik az idő. Köszönet az ERRE-ARRA fotós ajánló értékekkel teli munkájáért."



 


bottom of page