top of page

ÖVEGES PROFESSZOR, AKI HALÁLA UTÁN IS MAGYARÁZ

Öveges professzor. Közel 10 kitüntetés, díj, többek között a Kossuth. Nevéhez kötődik majd’ 40 publikáció (ezek a fontosabbak). Öveges professzor iskolákban áll katedrára (egyetemen, főiskolán, gimnáziumban): több ezer nebulót tanít. Tantárgyai a fizika, vallástan, történelem, földrajz (tehát nem csak egy vagy kettő). Öveges professzor tanszékvezető, cserkészcsoport alapító, természetjáró, többféle sportot űző (rendszeresen úszó, télen korcsolyázó - a tatai Öreg-tó jegén korcsolyázva találta ki a vitorlás korcsolyázást) csodabogár.

Sokat tett a természettudomány népszerűsítéséért is. A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat elnökségi tagja; szerkesztőbizottsági tag az Élet és Tudomány című hetilapnál, főszerkesztője az MTV 100 kérdés - 100 felelet című műsorának, aztán a Legkedvesebb kísérleteim című műsor műsorvezetője, ahol egyszerű és látványos kísérleteket mutatott be érthetően, magával ragadóan (mi innen ismerjük - az Interneten fellelhetőek kísérletei -). Csak a Magyar Rádióban 256 előadást tartott.. Nna de honnan ez a nagy elán, ez a tömérdek „influencer”-jellegű megmozdulás..? Öveges professzor a fentieken felül piarista szerzetes, pap is volt. Innen a fegyelmezett, szigorú rend szerinti élet, a heti, napi, sőt napszaki időbeosztásra fókuszáló életvitel. Hajnalban kelt, egy évben csak két-három heti nyári szünetet engedélyezett magának. Nem folyt szét, a rendszerező szemlélet eredményeképpen sok mindent be tudott zsúfolni (amúgy nem rövid, 83 év) életébe.

Öveges prof. hogyan került a tatai Öreg-tó körüli sétány vár közeli részére..? Tanított itt Tatán, a Piarista Gimnáziumban, és Tóth Béla szobrászművész úgy gondolta, készít róla egy mellszobrot. Öveges professzor 2002 óta magyaráz a sétányon elhaladóknak..

Öveges professzor szobra Tatán
Öveges professzor szobra Tatán
bottom of page