top of page
Keresés

KOLODKO MIHÁLY SZOBRÁSZMŰVÉSZ ALKOTÁSAINAK NYOMÁBAN


Hosszú idő után folytatjuk a szabadtéri miniszobor kiállítás sorozatunkat: újabb alkotásokat mutatunk be Nektek. Az alkotó Kolodko Mihály, kortárs és szobrász. Ő jegyzi Budapest (és egyre több város) miniszobrait, melyek azon felül, hogy mind-mind jelentéstartalommal bírnak, ötvözik a múltat a jelennel, nem tolakodóak, egyéniek, egymásra visszamutató arculattal bírnak, és nem utolsósorban beillenek a városképbe, az adott terület aurájába. Ezek a mini szobrocskák egyfajta családi, nyugdíjas, baráti körös sétáknak is beillő Kolodko-miniszobor-megtekintő programokká tudnak avanzsálódni. És innentől kezdve lesz Kolodko Mihály gerillaszobrászata egy nagy szabadtéri kiállítás.

 

Itt a várva várt napsütés, kellemetes hőmérséklet, azaz a lehetőség arra, hogy egy hétvégi ebéd előtt/után a szabadban kalandozhassunk. Erre a gondolatsorra épít Kolodko is: már-már megszokott módon tavasszal elindítja az adott év miniszobor sorozatát. Idén az első kihelyezett szobra a Megyeri híd pesti oldalán található Chuck Norris.

 

 

CHUCK NORRIS..? MEGYERI HÍD..? HOGY IS..? 

2006-ot írunk, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium internetes szavazást rendez Budapest legészakibb pontján épülő híd leendő nevéről. A kétfordulós szavazáson hogy, s hogy nem, a listára felkerül az amerikai Oklahomában született hatszoros karate világbajnok legendás színész: Chuck Norris is. Az akcióhős a szavazati arányokat tekintve elég jelentősen elhúz, a téma nem csak Magyarországon, hanem Amerikában is hírportálok címlapjaira kerül. Annak, hogy a parodisztikus névadó kezdeményezés mégsem valósulhatott meg, egyértelműek az okai: a törvények szerint Magyarországon csak magyar állampolgárságú, nem élő személyről lehet hidat elnevezni. Ennek lett végül a folyománya, hogy a 2008-ban átadott híd neve - tekintvén, hogy a IV. kerületi Káposztásmegyert köti össze a III. kerületi Békásmegyerrel – a Földrajzinév-bizottság által javasolt Megyeri híd lett. 

Kolodko 18 évvel később előhúzott története és a gúzsba kötött akcióhős látványa mosolyt varázsol az arcunkra.

Kolodko legújabb alkotása: gúzsba kötött Chuck Norris a Megyeri hídon.

 Ha időd engedi, javasoljuk az egész fotóalbum megtekintését.
MIÉRT KERÜLT FEL MICIMACKÓ EGY VII. KERÜLETI HÁZ PORTÁLJÁRA..?

Ebben az albumunkban két legyet is ütünk egy csapásra: beviszünk Titeket egy 1870-ben épült kétszintes bérházba, melynek egyik lakásában élt nem is oly sokkal a bérház megépültét követően a népes Karinthy család, és megmutatjuk Nektek Kolodko Micimackó elnevezésű alkotását. Hogy milyen összefüggés van Karinthy Frigyes, és Kolodko Micimackó miniszobra között..? Itt mesélünk róla.

Karinthy Frigyes szülőháza. A szemfülesek már ezen a képen észrevehetik Kolodko miniszobrát, a Micimackót.

Ha időd engedi, javasoljuk az egész fotóalbum megtekintését.
KOLODKO, VAGY NEM KOLODKO..? - SZENT MIKLÓS SZOBOR

Az utóbbi időben izgalommal figyeltük, hogy egy nem-Kolodkós művészeti jegyeket magán viselő, a XVI. kerületben fellelhető Szent Miklós miniszobor valóban Kolodkóé-e. Figyeltünk, mert ha fókuszáltabban ránéztek a Szent Miklós miniszoborra, Kolodko egyedi formázási jegyei (szobrai jóval „rücskösebbek”, kevésbé „kockásítottak”, egyéb Kolodko mini szobortest formák tudatosan amorfizáltak) nem nagyon láthatóak ezen a művön. Aztán idővel kiderült, hogy bizony a Corvin Művelődési Házban található miniszobor valóban Kolodko alkotás, és azért megtévesztő a vizualitás, mert a Szent Miklós miniszobor Kolodko egyik első miniszobra. Egészen pontosan az első miniszobrának a hű másolata. 

Hogy ki volt Szent Miklós, és hogy vajon mi vezérelhette Kolodkót eme alkotás elkészítésekor, itt olvashattok.

Kolodko Szent Miklós miniszobra.

Ha időd engedi, javasoljuk az egész fotóalbum megtekintését.
MIÉRT VAN KOLODKO DRAKULA SZOBRA A VAJDAHUNYAD VÁRÁNÁL..?

Kolodko Drakula szobránál sokat morfondíroztunk, vajon miért került a Vajdahunyad várához. Már a Kolodko szobor előtt is vaciláltunk, ugyanis van még egy Drakula mellszobor, ami 2003-ban került oda, egyébként nem messze Kolodko Drakulájától. A vacilálásunk ténye az, hogy Drakula gróf, azaz az életben Vlad Tepes hírhedt havasalföldi vajda törcsvári. És nem vajdahunyadi. Mindkét város vára Erdélyben található, sőt, a világhírűvé vált Drakula film főszereplője, Drakula gróf is erdélyi, Lugosi Bélának hívták (egyike azon magyaroknak, akik csillagot kaptak a hollywoodi hírességek sétányán). Szóval ez jó, szuper, hogy van egy világhírű sztorink, világhírű színésszel.

Aztán azt is érdemes tudni, hogy a magyarországi Vajdahunyad vára bizony nem az erdélyi Vajdahunyad Várának a másolata. Hanem egy építészzseni, Alpár Ignác műve, aki a történelmi Magyarország legjelentősebb épületeinek formáit (pl. a Hunyadi család Vajdahunyadban található várának részlete, a segesvári Apostol-torony részlete, a jáki és lébényi templom részlete, brassói Katalin bástya részlete, stb.) ötvözte egybe, itt Budapesten, az 1896-os Millenniumra. De törcsvári vár részletet Alpár Ignác alkotásában nem találtunk. Viszont utána olvastunk az erdélyi Vajdahunyad Vára mai világának, ahol bizony (átírva az eredetiséget) behúzták maguk alá, magukhoz Drakulát, és turistalátványosságként megteremtették a Vajdahunyad Várának Drakula mítoszát a történelmi Hunyadi család valósága mellé. Lehet, hogy Kolodko Drakulája is azt próbálja kiolvasni a könyvéből, hogy hogy is van ez most akkor..? Lehet, miközben keresitek a miniszobrot, Ti rájöttök a megoldásra. :)

Századelős hangulatú Auguszt Pavilon a budai Farkasréten.

Ha időd engedi, javasoljuk az egész fotóalbum megtekintését. 

 

KOLODKO SZABADTÉRI MINISZOBOR KIÁLLÍTÁS HELYSZÍNEI TEMATIZÁLVA

Tekintvén Kolodko elképesztő munkabírására, nem csak a fenti három miniszobor köré font tematika javaslatunk van. 

 

 

A fentieken felül az első túraszakasz a Dunapart budai és pesti oldalán vezet, és az alábbi miniszobrokat érinti:

A következő tematikus túraszakasz Budapest szívébe vezet, ahol hat miniszobrot mutatunk be (akár nyolcat is bemutathatnánk, csak Süsü és Lisa Simpson eltűnt időközben): 

Kolodko-miniszobor-megtekintő szabadtéri kiállítás program következő túrája a Széll Kálmán térről indul, és a várnegyedben végződik. Itt csak két miniszobrot ajánlunk, hisz maga a Budai Várnegyedbe való feljutás felér egy újabb/más típusú, történelmi sétával. :)


Ha a fentiek során belemélyedtél Kolodko miniszobrainak koncepciózus gondolati struktúrájába, biztosak vagyunk benne, hogy a következő albumainknál már Te is össze fogod tudni tenni Kolodko miniszobrainak üzenetét, ezért az alábbi link alatt Kolodko miniszobrainak vizualitására fókuszálunk. 

Ahogy nézegeted majd a lenti albumainkat, 1.) a környezetet, 2.) a miniszobrot több szögből 3.) miniszobor részleteit, biztos, hogy elindul a fejedben egy mese. 1.) Miért oda, 2.) miért éppen most, 3.) ki lehet ő/ez, 4.) miért őt/ezt alkothatta éppen Kolodko. Ha erre a négy pontra megvan a válaszod, jó vagy. :) Ha pedig csak Kolodko miniszobrainak vizualitásában szeretnél elveszni, akkor is jó vagy. :) Mert eláruljuk: ilyen részletességgel, ilyen minőségi kivitelben csak az errearra.org honlapon találkozhatsz Kolodko miniszobraival..! 

Vélemény-margók az ERRE-ARRA fotós ajánlóról:


Molnár Attila, a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége által kiírt 

"az év idegenvezetője díj" nyertese:

 

"Szeretek országot-világot járni ezekkel az online-fotókkal, melyek a hozzájuk kapcsolt történetekkel lesznek kerekek és repítenek tovább egy utazható jövőbe, ami egy fotós vizuális szárnyain keresztül igencsak megtisztelő.

 


Comments


bottom of page