top of page

MIÉRT VAN KOLODKO DRAKULA SZOBRA A VAJDAHUNYAD VÁRÁNÁL..?

Kolodko Drakula szobránál sokat morfondíroztunk, vajon miért került a Vajdahunyad várához. Már a Kolodko szobor előtt is vaciláltunk, ugyanis van még egy Drakula mellszobor, ami 2003-ban került oda, egyébként nem messze Kolodko Drakulájától. A vacilálásunk oka az, hogy Drakula gróf, azaz az életben Vlad Tepes hírhedt havasalföldi vajda törcsvári. És nem vajdahunyadi. Mindkét város vára Erdélyben található, sőt, a világhírűvé vált Drakula film főszereplője, Drakula gróf is erdélyi, Lugosi Bélának hívták (egyike azon magyaroknak, akik csillagot kaptak a hollywoodi hírességek sétányán). Szóval ez jó, szuper, hogy van egy világhírű sztorink, világhírű színésszel.

Aztán azt is érdemes tudni, hogy a magyarországi Vajdahunyad vára bizony nem az erdélyi Vajdahunyad Várának a másolata. Hanem egy építészzseni, Alpár Ignác műve, aki a történelmi Magyarország legjelentősebb épületeinek formáit (pl. a Hunyadi család Vajdahunyadban található várának részlete, a segesvári Apostol-torony részlete, a jáki és lébényi templom részlete, brassói Katalin bástya részlete, stb.) ötvözte egybe, itt Budapesten, az 1896-os Millenniumra. De törcsvári vár részletet Alpár Ignác alkotásában nem találtunk. Viszont utána olvastunk az erdélyi Vajdahunyad Vára mai világának, ahol bizony (átírva az eredetiséget) behúzták maguk alá, magukhoz Drakulát, és turistalátványosságként megteremtették a Vajdahunyad Várának Drakula mítoszát a történelmi Hunyadi család valósága mellé. Szumma-szummárum, a sztori némileg torz. Lehet, hogy Kolodko Drakulája is azt próbálja kiolvasni a könyvéból, hogy hogy is van ez..?

Érdekesség, hogy a Városligetben (ahol a Vajdahunyad Vára is található) volt még egy Kolodko szobor, a Piszoár nevű, amit sajnos már a helyszínen nem, viszont itt megtekinthettek.

 

Drakula helyszíne: Budapest, XIV. Kós Károly sétány 1., a Vajdahunyad Vára Mária Terézia korabeli kastélyának egyik tóhoz közel eső sarokrésze.

Kolodko Drakula miniszobra
Kolodko Drakula miniszobra
Kolodko Drakula miniszobra
Kolodko Drakula miniszobra
Kolodko Drakula miniszobra
Kolodko Drakula miniszobra
Kolodko Drakula miniszobra
Kolodko Drakula miniszobra
Kolodko Drakula miniszobra
bottom of page