top of page

VILÁGHÍRŰVÉ LETT MŰVÉSZI ALKOTÁS, EGY PISZOÁR IS ADOTT MÁR ÖTLETET KOLODKONAK

Kolodko már nyúlt sztárművészek után (Jeff Koons; Maurizio Cattelan), hogy reflektáljon alkotásaikra, most is ezt teszi. A Városliget Vajdahunyad várával szembeni egyik támfal oldalán található a Kolodko gerilla miniszobrok talán legminibb szobra, a kb. 6-7 cm-es Piszoár.

Piszoár, és művészet..? Szinte nincs olyan művészeti képzéssel foglalkozó intézmény, amelyik ne venné bele a tananyagába Marcel Duchamp-ot. Duchamp, a legendás avántgard művész piszoárja, a „Forrás” 1917. áprilisában megváltoztatta a művészetet. Duchamp azt találta ki, hogy a Független Művészek New York-i Társaságnak művészeti felhívására (aminek egyébként egyik alapító tagja volt) bead egy sorozatgyártott piszoárt, melyet R. Mutt néven dedikált. Duchamp-nak ezzel a lépéssel az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az eredetiség mint fogalom nem feltétlen annak a függvénye, hogy valaki eleve egy adott tárgyat használ fel, vagy alkot egyet. A társaság tagjai kezdetben nem tudták, hogy a Forrás, azaz a piszoár az ő „műve”. Duchamp ezzel az avántgard ötletével tulajdonképpen zsákutcába került, újítása, és ma már abszolút elfogadott gondolatisága akkor elutasításra került. Az avántgard Duchamp nem látott más lehetőséget, lemondott a Független Művészek New York-i Társasága alapító tagságából fakadó tisztségéről. Maga a műve egyébként úgy vált világhírűvé, hogy jóbarátja, a legendás fotós, Alfred Stieglitz elkészítette a mára már ikonikussá vált fekete-fehér piszoár-portrét, így a Forrás gyorsan bekerült a kulturális körforgásba.

Kolodko Mihály a Piszoár című alkotásáról a következőképpen nyilatkozik: „Művészi hitvallásomat a pici bronzpiszoár szemlélteti a Városligetben." Hogy ezalatt mit érthetett Kolodko..? Ezen egy városligeti séta közben simán el lehet gondolkodni..

Helyszín: Budapest, XIV., a városligeti Vajdahunyad vára mellett található támfal.

Megjegyzés: jelenleg Kolodko Piszoár miniszobra a helyszínen nem, csak itt, a fotók által megtekinthető.

Kolodko Piszoár - Városliget
Kolodko Piszoár - Városliget
Kolodko Piszoár - Városliget
Kolodko Piszoár - Városliget
Kolodko Piszoár - Városliget
bottom of page