top of page

MIÉRT KERÜLT FEL MICIMACKÓ EGY VII. KERÜLETI HÁZ PORTÁLJÁRA..?

1870-ben épült ez a kétszintes bérház, melynek egyik lakásában élt nem is oly sokkal a bérház megépültét követően a népes Karinthy család. Népes, mert kilenc Karinthy gyermek született, hatan maradtak életben, többek között a méltán népszerűvé lett Karinthy Frigyes, és a nála két évvel idősebb nővére, Emília (Mici). Miért említjük éppen Emíliát Frigyes mellett - miközben kétségtelen, hogy ennek a Damjanich u. 27. szám alatti háznak az udvarán jó pár Karinthy tesó rúgta a port és a rongyból készült focilabdát - kevesen tudják. Pedig ha nincs Emília, lehet, nincs magyarul Micimackó sem, és ha nincs Micimackó magyarul, nincs Kolodko Micimackó miniszobra sem.. Mi végett írjuk ezt..? Emília volt az, aki !húsz idegen nyelvet ismervén! segített öccsének az idegen nyelvű könyvek fordításában. A nyersfordítást követően pedig Karinthy Frigyes jellemző játékos szófordulatai, nyelvi leleményei járultak hozzá ahhoz, hogy többek között A. A. Milne műve - szakemberek elmondásai alapján - az eredetinél sokkal élvezhetőbb magyar nyelvű olvasmánnyá vált.

Láttátok fentebb Emília neve mögött zárójelben a Mici szót..? Érdekesség, hogy bár A. A. Milne „Winnie the pooh”-nak nevezte főszereplőjét, Karinthy Frigyes Emília után - megköszönve Emíliának a sok-sok segítségét - „Mici”mackónak nevezte el a könyv főszereplőjét.

Megmutatjuk Kolodko Micimackó szobrát, majd ennyi Karinthy családinfó után exkluzivitásként megmutatjuk annak a háznak a belsejét, melynek udvarán a Karinthy gyermekek rúgták a port, és mely ház egyik ajtaja mögött megszületett Karinthy Frigyes 1887. június 24-én (más források alapján 25-én). Tesszük mindezt azért is, mert Kolodko, nem csak „gyártja” a miniszobrokat, hanem ha odafigyeltek, minden miniszobra mögött felfedezhetőek utalások, ami külön izgalmat és magyarázatot ad műveihez.

Helyszín: Budapest, VII. Damjanich u. 27.

Kolodko Micimackó miniszobra Karinthy Frigyes szülőházán

Ebben az 1870-ben épült bérházban született Karinthy Frigyes író.

Kolodko Micimackó miniszobra Karinthy Frigyes szülőházán

Karinthy Frigyes Mici becenevű nővére fordította le A.A. Milne "Winnie the pooh" című könyvét. A nyersfordítást követően Karinthy Frigyes jellemző játékos szófordulatait hozzátéve vált azzá a könyv, ahogy mi szeretjük.

Kolodko Micimackó miniszobra Karinthy Frigyes szülőházán

Kevesen tudják, de Karinthy Frigyes Mici becenevű nővérének úgy köszönte meg a könyv nyers fordítását (Karinthy Frigyes nem tudott jól angolul), hogy A. A. Milne "Winnie the pooh" könyvét "Mici"mackónak nevezte el.

Kolodko Micimackó miniszobra Karinthy Frigyes szülőházán

Két magasföldszinti ablak között található Karinthy emléktáblája, és alatta a mézes csuprot feje fölé tartó Micimackó.

Kolodko Micimackó miniszobra Karinthy Frigyes szülőházán

Az 1870-ben épült épület egyetlen erkélye. Vélhetően ebben a lakásban laktak az építtetők, a többi lakást kiadták bérbe.

Kolodko Micimackó miniszobra Karinthy Frigyes szülőházán

A több mint 150 éves épület kapu díszítése. Ha annyi idős a kapu, mint a ház, bizony ennek a nagy, nehéz, tömör fából készült csodálatos kapunak dőlt neki a gyerek Karinthy Frigyes is, hogy bejuthasson.

Kolodko Micimackó miniszobra Karinthy Frigyes szülőházán

Ennek a Damjanich u. 27. szám alatti háznak az udvarán jó pár Karinthy testvér rúgta a port és a rongyból készült focilabdát.

bottom of page