top of page
Keresés

HELYEK, AHOL NEM CSAK AZ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉGEK VIZUALITÁSÁT, HANEM A PANORÁMÁT IS CSODÁLHATOD


Észak felé indulunk, hogy ebben a hónapban olyan helyeket mutathassunk Neked, ahol fotóink segítségével nem csak az épített örökségek vizualitását csodálhatod kívülről-belülről, hanem - képzeletben felmászva az építményekre - élvezheted a nyári szellő langyos simogatását úgy, hogy közben gyönyörű panoráma is eléd tárul.



Ha a budapestieknek egy egynapos hétvégi stressz-eleresztős kirándulás Visegrád, akkor a pozsonyiaknak ez a dévényi várhoz történő kiruccanás. A dévényi vár - a visegrádi várunkhoz hasonlóan - gyönyörű helyen, a Duna mentén található, ráadásul csodakilátással.

Hogy mikor épült a dévényi vár, és hogy vajon volt-e a magyarországi várak egyik legnagyobbika, arról itt olvashatsz, a nyugalmat árasztó természeti környezet és maga a vár pedig itt nézhető/látható.



Az árvaváraljai vár olyan csodás környezetben (Nyugati-Tátra és a keleti Kis Fátra zárójelében) van, hogy el sem hisszük, hogy nem a stresszmentes-övezetért és nem kikapcsolódni jártak ide a vártulajdonosok (hanem csatázni, területet védeni). Ha fellépcsőzöl személyesen, vagy a fotóink által az árvaváraljai vár legmagasabb pontjára, csodálatos kilátásban lesz részed..!



Felvidék három leghíresebb bányavárosának (Selmecbánya, Körmöcbánya, Besztercebánya) múltbéli építészete hihetetlen gazdagságról uralkodik, nem csoda, hisz bár sötét hangulatot kölcsönöz maga a "bánya" szó, a három város gazdagsága megkérdőjelezhetetlen, hisz ezen városok vonzáskörzetében nem kevés aranyat, ezüstöt és rezet bányásztak. Besztercebánya azon felül, hogy a réz lelőhelye volt, telis-tele van történelmi jelentőségű hellyel.

A reneszánsz és barokk hangulatú főtér, a magyar vonatkozású épületek egyike-másika valami csoda (Mátyás király háza, Thurzó család háza, Beniczky Tamás háza). Ha a főtéren sétálsz, és nyitva találod az óratornyot, ne legyél rest felmászni, csodálatos besztercebányai panoráma tárul eléd.

Körmöcbánya hírnevét az aranybányászat mellett az aranypénz verésének is köszönhette. A kellemes légkörű főtéren állva hívogat a Szent Katalin vártemplom, melynek templomtornyából magunkba szívható a gyönyörű panoráma, a távolban feltűnő hegyek/erdők. Gyere velünk a kisvárosi életérzésébe, csodáld velünk madártávlatból Körmöcbánya épített örökségekkel teli városkáját is, itt.


Besztercebányán indulj velünk Mátyás király házától, és tekints le a besztercebányai óratoronyból a főtérre:



Fehér vár. Szűz vár. Tiszta vár. Magasztos vár. Koros vár. Tekintélyt parancsoló vár. Pozsonyi panorámával bíró vár. Ha átutazol Pozsonynál, elkerülhetetlen, hogy ne húzza magához a szemed a pozsonyi dombtetőn álló hatalmas, hófehérben pompázó épített örökség, a pozsonyi vár. Mi most megfordítjuk a látványt, és ha klikkelsz, megmutatjuk Neked azt is, milyen a pozsonyi vártól, azaz fentről lefelé a város:



 


+1: Megtiszteltetés számunkra, hogy a „kevésbé ismert, páratlan szépségű levedulamezők” anyagunkat a napi szinten több százezres látogatottságú Startlap nemrég megjelentette. Indul a levendulaszezon, a megjelenésünkkel elviszünk Titeket a Balaton-felvidéki levendulamezőkhöz:



 


Vélemény-margók az ERRE-ARRA fotós ajánlóról:


Feszty Zsuzsa, Feszty Árpád festőművész, a Feszty-körkép megalkotójának unokahúga:


"Az errearra.org-on megjelenő fotók és írások magával ragadóak, nagyon élvezem nézegetni, olvasgatni őket. Mind az épített örökségért, mind a természeti értékekért rajongó személy, hű látogatója vagyok ennek a csodálatos honlapnak."




 



bottom of page