top of page
Keresés

HELYEK, AHOL NEM CSAK AZ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉGEK VIZUALITÁSÁT, HANEM A PANORÁMÁT IS CSODÁLHATOD


Észak felé indulunk, hogy ebben a hónapban olyan helyeket mutathassunk Neked, ahol fotóink segítségével nem csak az épített örökségek vizualitását csodálhatod kívülről-belülről, hanem - képzeletben felmászva az építményekre - élvezheted a nyári szellő langyos simogatását úgy, hogy közben gyönyörű panoráma is eléd tárul.Ha a budapestieknek egy egynapos hétvégi stressz-eleresztős kirándulás Visegrád, akkor a pozsonyiaknak ez a dévényi várhoz történő kiruccanás. A dévényi vár - a visegrádi várunkhoz hasonlóan - gyönyörű helyen, a Duna mentén található, ráadásul csodakilátással.

Hogy mikor épült a dévényi vár, és hogy vajon volt-e a magyarországi várak egyik legnagyobbika, arról itt olvashatsz, a nyugalmat árasztó természeti környezet és maga a vár pedig itt nézhető/látható.Az árvaváraljai vár olyan csodás környezetben (Nyugati-Tátra és a keleti Kis Fátra zárójelében) van, hogy el sem hisszük, hogy nem a stresszmentes-övezetért és nem kikapcsolódni jártak ide a vártulajdonosok (hanem csatázni, területet védeni). Ha fellépcsőzöl személyesen, vagy a fotóink által az árvaváraljai vár legmagasabb pontjára, csodálatos kilátásban lesz részed..!Felvidék három leghíresebb bányavárosának (Selmecbánya, Körmöcbánya, Besztercebánya) múltbéli építészete hihetetlen gazdagságról uralkodik, nem csoda, hisz bár sötét hangulatot kölcsönöz maga a "bánya" szó, a három város gazdagsága megkérdőjelezhetetlen, hisz ezen városok vonzáskörzetében nem kevés aranyat, ezüstöt és rezet bányásztak. Besztercebánya azon felül, hogy a réz lelőhelye volt, telis-tele van történelmi jelentőségű hellyel.

A reneszánsz és barokk hangulatú főtér, a magyar vonatkozású épületek egyike-másika valami csoda (Mátyás király háza, Thurzó család háza, Beniczky Tamás háza). Ha a főtéren sétálsz, és nyitva találod az óratornyot, ne legyél rest felmászni, csodálatos besztercebányai panoráma tárul eléd.

Körmöcbánya hírnevét az aranybányászat mellett az aranypénz verésének is köszönhette. A kellemes légkörű főtéren állva hívogat a Szent Katalin vártemplom, melynek templomtornyából magunkba szívható a gyönyörű panoráma, a távolban feltűnő hegyek/erdők. Gyere velünk a kisvárosi életérzésébe, csodáld velünk madártávlatból Körmöcbánya épített örökségekkel teli városkáját is, itt.


Besztercebányán indulj velünk Mátyás király házától, és tekints le a besztercebányai óratoronyból a főtérre:Fehér vár. Szűz vár. Tiszta vár. Magasztos vár. Koros vár. Tekintélyt parancsoló vár. Pozsonyi panorámával bíró vár. Ha átutazol Pozsonynál, elkerülhetetlen, hogy ne húzza magához a szemed a pozsonyi dombtetőn álló hatalmas, hófehérben pompázó épített örökség, a pozsonyi vár. Mi most megfordítjuk a látványt, és ha klikkelsz, megmutatjuk Neked azt is, milyen a pozsonyi vártól, azaz fentről lefelé a város: 


+1: Megtiszteltetés számunkra, hogy a „kevésbé ismert, páratlan szépségű levedulamezők” anyagunkat a napi szinten több százezres látogatottságú Startlap nemrég megjelentette. Indul a levendulaszezon, a megjelenésünkkel elviszünk Titeket a Balaton-felvidéki levendulamezőkhöz: 


Vélemény-margók az ERRE-ARRA fotós ajánlóról:


Feszty Zsuzsa, Feszty Árpád festőművész, a Feszty-körkép megalkotójának unokahúga:


"Az errearra.org-on megjelenő fotók és írások magával ragadóak, nagyon élvezem nézegetni, olvasgatni őket. Mind az épített örökségért, mind a természeti értékekért rajongó személy, hű látogatója vagyok ennek a csodálatos honlapnak."
 Comments


bottom of page