top of page
Keresés

A KÁLI-MEDENCE KÉT FALVÁNAK HÓFEHÉR HÁZAI KÖZÉ KALAUZOLUNK (1. RÉSZ)

Frissítve: 2022. nov. 20.

Alig vártuk, hogy elkészüljünk végre a Káli-medence rovatunk első részével, hogy visszarepíthessünk Titeket a fénybe, a nyárba, a kötetlenségbe, a szabadságba, a Káli-medence életérzésbe..!

Hova képzeld a Káli-medencét..?

Ha fentről nézel a Balatonra, mondjuk 2D-ben, akkor a Káli-medencét a tó északi partjára, egy, a tavat elfelező függőleges vonal közvetlen közelébe képzeld el a függőleges vonal bal oldalán, ruhára kiömlött kávéfolt szerűen. Arányokat tekintve a ruhát viselő ember a Balaton, a 8x6 cm-es szabálytalan kávéfolt a Káli-medence.

Most két, a Káli-medencében található varázslatos mini-települést mutatunk meg Nektek, és azon felül, hogy az egyiknek mindössze egy, a másiknak három utcácskája van, minkét Káli-medencében található település házacskáinak tulajdonképpen mindegyike hófehér.


Az egyik település Salföld, ami nem átjáró falu, hanem a főútról tudsz letérni ebbe a 80 fő állandó lakost számláló, mindössze öt négyzetkilométernyi mini élő skanzen jellegű csodavilágba. Sétálj velünk, képzeld el, hogy lágyan fúj a Káli-medence nyári langyos szele (ezt ebben az időben külön élmény elképzelni), az egyik salföldi házban épp festővászonra fest egy festőművész, másik házban ünnepi ruhájába öltözik és készülődik a templomba az ide született 80+-os nénike, a harmadik ház nyári konyhájában pedig nagyobb mennyiségű helyi bodzavirágot dolgoz fel az egyik budapesti nyüzsgésből elszakadni vágyó tulaj, mert kipróbálni készül majd, milyen árulni a trendivé lett - szintén a Káli-medencében található - káptalantóti termelői piacon. Mire figyelj, miközben flow-ba kerülve „sétálsz” a fotóink között..? Nézd a salföldi házak portáljait, a rajtuk elhelyezett jellegzetességeket, keresd a kőkereszteket, nézz felfelé - mert a kémények is csodálatosak - találd ki melyik lehet a buszmegálló, és ne téveszd szem elől a 10 millió éves kőtengerek buckáit sem (a salföldi kőtenger témánkat itt találod). Próbálunk, de egyszerűen nem tudunk jó salföldi kezdőképet választani, bocsássátok ezt meg nekünk, mert mindegyik épület és részlete több, mint csodálatos, nézzétek..!



A mindössze 3,68 négyzetkilométernyi, és 72 állandó lakosú Kékkút az utóbbi 10-15 évben hatalmas vizuális változáson esett át, vélhetően a nagyvárosi pörgést ellensúlyozó, a Káli-medence nyugalmára vágyó ingatlant vásárlóknak köszönhetően. Fő utcájának (Kékkút egyetlen utcája) hagyományos népi vizualitását megtartva, az épületek többségének renoválása eredményeképpen Kékkút egy mini ékszerdoboz lett.

Ha Kékkút Fő utcáján szeretnél velünk végigsétálni, akkor gyere ERRE, vagy klikkelj ez alatt a szöveg alatt található fotóba, ha pedig a Káli-medence legrégebbi népi műemlék épületét szeretnéd szemrevételezni - ami szintén Kékkút Fő utcáján található -, klikkelj kettővel a szöveg alatt található vályogházas fotóba, vagy pedig IDE. :)




Tudtad, hogy Kékkúton ingyenesen töltheted fel a palackodat a boltokban is kapható kékkúti Theodora ásványvízzel..? És, hogy azt szintén egy hófehér épített örökségből, egy mindenki által elérhető gyönyörű kútból teheted meg..? És, tudtad, hogy az ásványvíz lelőhelye azon felül, hogy festői területen fekszik csodaszép épített környezetben, egyedülálló természeti érték is, ennek köszönhetően a területet 1997-ben Nemzeti Parkká nyilvánították, így a területen fakadó források is kiemelt védettséget élveznek..? És tudtad, hogy a fotókon látható pancsoló szobor-fiúcskák a boltokban kapható ásványvizes palackokon is feltűnnek, az 1907-es évszámmal együtt..? MA, vagy holnap, ha mész közértbe, meg is tudod nézni. :) Addig pedig ITT a kékkúti ásványvíz összetételéről, jótékony hatásairól is tudsz olvasni.:)



Kékkút egyik "bejáratánál" a fent említett Theodora ásványvizes kúttal, másik "bejáratánál" egy templommal találkozhatsz. Ez a templom több mint 300 éves, Kékkút lakosai által épített, és fehér (mily meglepő), egy szintén fehér kútépítmény mögött megbújva. A templom neve: Szent Dömötör templom. Megmutatjuk még ebben az albumban a közelben, 30-50 méternyire lévő figurás kőkeresztet (fehér), háborús emlékoszlopot (fehér), és az útfordulóban található, szemet gyönyörködtető Jézus keresztre feszítése (fehér) kőszobrot is.


 

Vélemény-margók az ERRE-ARRA fotós ajánlóról: Hargitai Lilla, reklámszakember, a Médiaunió alapító tagja: "Mint az értékteremtés, társadalmi felelősségvállalás elkötelezett híve, és mint az épített és természeti környezetet nagyra értékelő magánember is csak elismerően tudok gondolni az ERRE-ARRA fotós ajánló munkájára. Szeretem, ahogy észreveszi, látja és tanítja látni a minket körülvevő világot, és ráébreszt mindannyiunkat hogy a nehézségeink ellenére is látnunk kell, hogy a világ gyönyörű."

 


bottom of page