top of page
Keresés

EGY ÉPÜLETBE REJTETT, KÉT NŐ ÁLTAL CICOMÁZOTT, EGY 800 ÉVES TERRAKOTTA, ÉS EGY SZÁZADELŐS LILA-RÓZSA

Frissítve: 2021. nov. 20.


Hello épített örökség, hello templomok..! Ámulj te is..! Hisz ezért csináljuk..! :)

Őseink tudtak. Felhúztak adott esetben grandiózus, adott esetben kisebb, adott esetben rejtett, adott esetben magamutogató, de mindenféleképpen csodálatos templomokat, kápolnákat. Mi pedig ezért hálásak vagyunk. Folytatjuk a Kárpát-medencei templomaink, kápolnáink sorozatot. Gyere be velünk a kapun, gyere be velünk, a csöndbe..

Első lépésként egy 1800-as évek közepén, Pollák Mihály tervei alapján, 995.100 Ft-ból (ez ma kb. 4 milliárd forintnak felel meg) épült épületkomplexumba viszünk, ami kapcsán fel sem merülne benned, hogy az épület akár kápolnát is rejthet. :) Gyere velünk, megmutatjuk az épületet, és a kápolnáját is..

A fenti, budapesti épületbe elrejtett kápolna után Erdélynek tartunk, és megmutatunk egy olyan, közel 300 éves, műemlékvédelem alatt álló templomot, aminek az oltárát nő festette, találkozhatsz a templomban magyar nyelvű felirattal és szentekkel, sőt, még Lotz Károly festő keze is elnyúlt idáig. Csoda-templomba viszünk..

Nem csak az erdélyi Székelyudvarhelyen festett nő templomban, hanem bizony Balatonfüreden is. Gyere velünk most abba a kerektemplomba nő által festett főoltárt (is) csodálni, ahol bizony Deák Ferenc, Jókai Mór, nem utolsó sorban pedig még Blaha Lujza is megfordult.

Nagyon kevés román korabeli (hogy megfogható legyen a román-korabeli fogalom, számmal alátámasztva ez annyit tesz, hogy kb. 800 éves épített örökségről beszélünk) épületünk maradt fenn. Éppen ezért kuriózum ez a Balaton-felvidéki, terrakotta színvilágot magán hordozó felsőörsi templomunk. Gyere velünk 800 éves külcsínyt, majd barokkba hajló belbecset szemrevételezni:

A román korabeli terrakotta után lilába és rózsaszínbe hajló, történelmi és távol-keleti építészeti elemeket magán hordozó századelős felvidéki, kassai zsinagógát mutatunk Nektek. Szóval ha Kassán a budapesti Vajdahunyad várának hangulatát idéző Jakab-palota megtekintése után a belváros felé veszed az irányt, tekints be balra, a Puskinova utcába, de elsőként tekints bele ebbe az erre-arra albumba.. Századelős környezetébe beillő, magával ragadó épített örökség vár..

Ha kíváncsi vagy a Kárpát-medencei templomaink első és második részére, ITT és ITT megtalálod ezeket.

bottom of page