top of page
Keresés

A GOMBA, AZ AL, A TULIPÁNOS, ÉS A VÁR, AMI TEMPLOM. KÁRPÁT-MEDENCEI TEMPLOMAINK 2. RÉSZ

Frissítve: 2021. nov. 20.


Hello épített örökség, hello templomok..! Ámulj te is..! Hisz ezért csináljuk..! :)

Őseink tudtak. Felhúztak adott esetben grandiózus, adott esetben kisebb, adott esetben rejtett, adott esetben magamutogató, de mindenféleképpen csodálatos templomokat. Mi pedig ezért hálásak vagyunk. Folytatjuk a Kárpát-medencei templomaink sorozatot. Gyere be velünk a kapun, gyere be velünk, a csöndbe..

Ha 8-as úton haladsz, nem tudod nem észrevenni az egyik domboldalon lelezdő gombatemplomot, amit 800 éve csodálnak az arra közlekedők. Node hányan kanyarodnak le, és mennek be a templomba vajon..?

Mi megtettük, sőt, ezek után a rotundákra (értsd körtemplom) teljesen rákattantunk. Gyere velünk gomba alakú körtemplomot csodálni, kívülről, aztán belülről is (klikk a képre).

A Tihanyi Apátság temploma alatt van még egy templom. Altemplom. Őstemplom, Ótemplom, ’Hú’templom, merthogy az 1000-es évek környékére lépcsőzünk vissza. Mi volt akkortájt..? Román kor legfőképp, meg ott volt Géza fejedelem, aki tavasszal szerelmes lett a „férfias, határozott jellemű” Saroltba. Aztán megszületett Vajkuk (I. István), és vele a már előkészített kereszténység. Aztán I. István után jött I. András, a "megszilárdító". Kereszténység-szilárdító, a Tihanyi Apátság megalapítója. Ő alszik ott az altemplomban, 1060 körültől.

Az altemplom fölött van az Újtemplom (a Templom térről ide lépünk be igazából). Az Újtemplom maga a barokk ciráda: tele van részletekbe menő csecse-becsével, izgalommal, Lotz freskókkal, képregényekkel, amik előtt perceket elidőzhetsz.

Ha délelőtt mész be a Tihanyi Apátság templomába, garantált a nyugalom. És az kell. Pláne a templomban.

Láthattok itt az erre-arrán katolikus, református, unitárius, evangélikus templomot, most bemegyünk a Kazinczy utcai zsinagógába, ami ortodox.

A Kazinczy utcai zsinagóga építése 1912 tavaszán indult meg, a Löffler fivérek tervei alapján, akik imádták a tulipánt (a tulipán a magyar szecesszió legkedveltebb virága enivéj), és több százat el is helyeztek belőle a magyar szecessziós stílusban épült Kazinczy utcai zsinagóga falain, bútorain, üvegablakain - az üvegablakokon Róth Miksa féle tulipán van például.) Sőt, van Zsolnay-oszlop is, eozinmázzal bevonva, meg két emeleti szint is, ez a nőknek, meg frigyláda (frigyszekrény) fosztogatók nélkül, és mese-hangulatú mennyezet, és csoda, csoda, csoda, épített örökség, ámulás-bámulás. Gyertek ebbe a századelős csodába (klikk a képre).

Most a XII. századig lépünk vissza az időben, ugyanis ekkor kezdték építeni Marosvásárhely szívének kicsi pitvarában épült vártemplomot. No de kik jártak itt..? Hát a ma is álló falak találkozhattak többek között Hunyadi Jánossal, János Zsigmonddal (első erdélyi fejedelem) és II. Rákóczi Ferenccel is.

Mi történt ezek között a falak között..? Történt pl., hogy II. Rákóczi Ferenc ezt a helyszínt választotta fejedelemmé választásához 1707-ben (II. Rákóczi Ferencet Felvidéken, a kassai Szent Erzsébet dómban temették el), aztán itt, a marosvásárhelyi vártemplomban !37! !országgyűlést! tartottak, aztán (nagyot ugrunk az időben) itt volt felravatalozva Sütő András, akit ezt követően a marosvásárhelyi temetőben helyeztek végső nyugalomra, 2006-ban. Gyere velünk a történelem kicsiny bugyrába, nem bánod meg!

Ha vágynál visszanézni a Kárpát-medencei templomaink sorozat 1. részét, itt megtalálod. Ha pedig lépnél a 3. részhez, ITT megteheted.

bottom of page