top of page
Keresés

EGY LAKÓHÁZBA REJTETT, EGY UDVARBA POTTYANT, EGY LAKÓHÁZ ÖLELTE, EGY LEGEGYEDIBB, ÉS EGY LEG-LEG-LEG

Frissítve: 2021. nov. 20.


Jövünk-megyünk, rohanunk-intézkedünk-bevásárlunk, dolgozunk az utcán (mert már mobilról is tudunk mailben válaszolni a főnökünknek, munkatársunknak, megbízónknak, -csúcsszuper-), közben meg észre sem vesszük, milyen csodák mellett megyünk el nap mint nap. Pedig ezek a csodák vezetnek. Ők alkotják meg útvonalainkat, tereinket, parkjainkat. Csoda épületek között élünk. Nézz fel, vedd észre, és ne felejts szelet szimatolni se, hisz úgy teljes a napi pörgésből való kiszakadás..

Node olyan is van, hogy nem is feltételezzük, hogy csodák mellett megyünk el nap mint nap, mert a csodák bizony el vannak rejtve. Mutatunk ilyet is. Személy szerint ezeket imádjuk a legjobban.

Mutatunk templomokat, láthatókat, nem láthatókat, látogathatóakat, nem látogathatóakat, legnagyobbakat, legkisebbeket, ilyeneket, olyanokat, mindenesetre sokat, mert elindítjuk a templomos rovatunkat. Elkezdünk templomolni, a Kárpát-medencében. Gyere be velünk a csöndbe..

Egy lakóházba rejtett unitárius templom Budapest szívében

Ha valaki a full belvárosban jár, és végigsétál a Parlament felé az Alkotmány utcában, és jobb oldalon lát egy bérházat az Alkotmány utca és a Nagy Ignác utca sarkán, no, abba a lakóházba képzeljen bele a templomot, merthogy az ott van, bent, a lakóházban, bizony.

A budapesti Nagy Ignác utcai unitárius templom bérházba helyezésének oka borzasztó egyszerű: nem volt annyi pénze az egyházközösségnek, hogy csak templomot állítson, úgy döntöttek, hogy bérházat húznak, amiben benne lesz az unitárius templom, és a bérlakásokból befolyó bérleti díj összege fedezi majd idővel a bérháztemplom építésére szánt kölcsönt.

- Ki a falszomszédod..? Egy templom. Ez piaci megközelítés nem egyedülálló megoldás egyébként, nem messze a Hold utcai református templom építtetői is hasonlómód gondolkodtak (csak ott a lakóház körbeöleli a templomot, és a templom látható).

Aztán itt van még a Petz Samu. Aki nemcsak elrejtette a lakóházba az unitárius templomot, hanem Levéltárat is tervezett a Budai Várba, sőt, Vásárcsarnokot is, az elsőt, a Fővám térit, ahova a turisták járnak. De mi most járjunk itt (klikk a képre), illetve ha ott, a helyszínen, akkor a ház főbejáratán osonjatok be, és a lépcsőház második emeletén hét lakásbejárat kereszttüzében bele fogtok ütközni a templom bejáratába. :)

Lakóház ölelte református templom, szintén Budapest szívében

Gondoltad volna, hogy a "templomi" világban is létezik piacorientált gondolkodás..? Gondoltad volna, hogy az alábbi, 1870 körül épült Hold utcai templomot nem csak úgy véletlenül öleli lakóház?

Hát bizony nem véletlenül.. Merthogy az egyházközösség akkori "menedzsmentje" olyan fifikás volt, hogy nemcsak a templomot húzta fel, hanem bérházat is körülötte, hogy a bérlakások kiadásából befolyó összeget az egyházközösség hosszútávon a templom fenntartására fordíthassa. Jó, mi..? Ügyesek.

Egy belső udvarba pottyant zsinagóga

Ha a Margit hídról lekanyarodva haladsz a III. kerület felé az Árpád fejedelem útján (közvetlenül a Duna mellett, tudod), biztos, hogy neked is feltűnt már a házsorokba beékelődött templomhátsó, vagy legalábbis ahhoz hasonlító valami. Ennek a hátsónak a „mellső” megnézése azonban nekünk sohasem sikerült. Kiderült, miért: azért, mert a templom mellső része, ahogy a címben is megfogalmazódott: egy belső udvarban található, így gyakorlatilag 23x is elmehetsz előtte a Frankel Leó úton, észre sem veszed. A lakóház belső udvarába az ominózus templomhoz, vagy immár nevezzük nevén, a Frankel Leó utcai zsinagógához/ba kalauzolunk most titeket. (Klikk a képre.)

A világon egyedülálló csíkrákosi képregénytemplom

Kültéri falfirkák, képregények egy templomon..? Hogy hogyan és honnan jött ez a gondolat, hogy ezt a templomot kicsinosítsák a helybéliek egy erdélyi kis faluban, Csíkrákoson, itt olvashatsz.

A kassai Szent Erzsébet dóm, a leg. A leg leg leg.

A gótikus építészet LEGfrenetikusabbika. Szlovákia LEGhatalmasabb alapterületű temploma. A nyugati típusú székesegyházak LEGkeletebben fekvő székesegyháza.

A Szent Erzsébet-dómot nem kisebb név, mint Steindl Imre alakította 1877-1896 között olyanná, amilyennek ma is látjuk. (Steindl Imre az, aki megalkotta nekünk például az első bekezdésben is említett Parlamentet.)

A belülről is csodálatos kassai Szent Erzsébet dóm nem csak a fentiek kapcsán, hanem azért is nevezetes, mert itt nyugszik II. Rákóczi Ferenc fejedelmünk. (Tudtad, hogy II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulója alkalmából a 2019-es évet II. Rákóczi Ferenc emlékévnek nyilvánították..?)

Gyere be a dóm gyönyörű belső világába (láthatsz magyar címereket ábrázoló üvegablakot, a Mátyás-király lépcsőt, a Szent Erzsébet főoltárt), aztán gyere velünk a Rákóczi kriptába is (ahol nem csak II. Rákóczi Ferenc, hanem édesanyja, Zrínyi Ilona is nyugszik.)

Ha úgy érzed, nézegetnél még Kárpát-medencei templomokat, folytatjuk a sorozatot, itt. :)

bottom of page