top of page

A MIKÓ-VÁR CSÍKSZEREDA LEGFONTOSABB NEVEZETESSÉGE

Tudtad-e, hogy a Mikó-vár Csíkszereda egyik legfontosabb nevezetessége..?

Node ki volt ez a Mikó, és miko’ élt..? Mikó Mikó Ferenc volt, és leírások alapján a 17. század eleji erdélyi politikai élet kiemelkedő egyénisége volt (tehát az 1600-as években élt). Sőt, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem bizalmas tanácsosa, diplomata is volt, szóval Mikó Ferenc  tutti elkísérte nem egyszer Erdély fejedelmét a gyergyószárhegyi Lázár-kastélyba (amikor Bethlen Gábor családlátogatásra ment), vagy a Fogarasi-várba (hisz Bethlen –is- volt a Fogarasi-vár kapitánya), hogy útközben, vagy este egy pohár bor mellett megvitassák az elkövetkezendő 2 év „országjobbító”/alakító stratégiáját.

A reneszánsz korabeli Mikó-vár építése azért kezdődött meg, mert Mikó Ferenc megkapta csíkszék főkapitányi rangját is, és hát bizony kapitány vár nélkül olyan, mint egy gourmé borkóstoló sajtok nélkül.. A Mikó-várban volt konyha, ebédlő, kút, a szolgáknak pihenőhely, a családnak élhető élettér, tehát a Mikó-vár nem csak várként, hanem kastélyként is funkcionált.

Tudtad, hogy Székelyudvarhelyen létrehozták az Emlékezés Parkját, ahol 13 „országjobbító”, többek között Bethlen Gábor mellszobra is megtalálható..?

Csíkszereda, Mikó-vár
Csíkszereda, Mikó-vár
Csíkszereda, Mikó-vár
Csíkszereda, Mikó-vár
Csíkszereda, Mikó-vár
Csíkszereda, Mikó-vár
Csíkszereda, Mikó-vár
bottom of page