top of page

FOGARASI VÁR - AHOL NŐK IS LEHETTEK VÁRTULAJDONOSOK

Elkezdtük olvasni az 1456 körül épített Fogarasi vár sztoriját leíró anyagot, amiben 542 szóból 52 név, úgyhogy most nem untatnánk titeket azzal, hogy ki trónolt a vár dísztermében, és mikor. Viszont volt három nő is közöttük, fejedelemasszonyok ráadásul. Szóval ezt nem hagyjuk ki. Ők Brandenburgi Katalin, Lórántffy Zsuzsanna és Bornemissza Anna. Vaskos kezű csajok, vaskos várfalakon belül, szecessziós (kényes) cirádák nélkül. A 10-20 méter vastag ólmos falak és a 600 éves történelem elnyelt minket, belesüppedtünk a hely aurájába. 

Beveszünk a vár dísztermében trónolók névlistájába egy férfit is. Ha ott álltok a vár udvarán (mondjuk a Fogarasi-havasok bevétele után – nincs messze), jusson eszetekbe Bethlen Gábor erdélyi fejedelem, ő a 17. századi magyar történelem egyik legjelentősebb alakja. Egy időben ő is jött-ment a Fogarasi várból ki, a Fogarasi várba be, kapitányi titulussal (ezt a fejedelem titulus mellé gyűjtötte).

Bethlen Gábor kapitány és fejedelem a gyermekkorát a gyergyószárhegyi Lázár-kastélyban töltötte, ha kíváncsi vagy az épületre, itt megtalálod.

Érdekessége még a várnak, hogy igen hosszú ideig, 1715-től 1970-ig a Fogarasi vár börtönként is funkcionált.

Fogarasi vár
Fogarasi vár
Fogarasi vár
Fogarasi vár
Fogarasi vár
Fogarasi vár
HOL TÖLTÖTTE GYERMEKKORÁT BETHLEN GÁBOR, AZ ERDÉLYI FEJEDELEM..?
HA EZEN A KÖRNYÉKEN JÁRTOK,
NE HAGYJÁTOK KI A 2544 MÉTER MAGAS
bottom of page