top of page

ÉLHETŐ KÜLVÁROSI LAKÓPARKOK, BELVÁROSI "ÚJ ÉPÍTÉSŰ" LUXUSINGATLANOK MEDENCÉVEL, MASSZÁZSHELYISÉGGEL, FODRÁSSZAL; BELVÁROSI MŰVÉSZTELEP.. SZÁZADELŐ CSODÁI, MAI FEJJEL EL SEM HISSZÜK..!

A SZÁZADELŐN NEM AKÁRMILYEN LAKÓPARKOK ÉPÜLTEK A KOR MUNKÁSAI, MŰVÉSZEI SZÁMÁRA. KERTVÁROSI HANGULATOK, BELVÁROSI LUXUSLAKÓPARK MEDENCÉVEL, BELVÁROSI MŰVÉSZTELEP.. EL SEM HISSZÜK MAI FEJJEL. GYERTEK VELÜNK. 

Mutattunk sok-sok Budapesten található századelős belvárosi csodát, bekukkanthattunk a polgárság belvárosi milliőjébe, pl. Liszt Ferenc, Ady Endre és Csinszka, Róth Miksa otthonába, Dréherék belvárosi palotájába, nem utolsósorban belvárosi lakóházakba: ide, ide, ide, ide, vagy akár ide.
Most is maradunk az előző századforduló Budapestjén, csak épp az akkor épült lakótelepeket (igen, már akkor is voltak) vesszük górcső alá, elsőként a Wekerle-telepet (ami alapvetően Kós Károly természetközeli gondolkodásmódjának kivetülése), aztán elviszünk Titeket az Óbudai Gázgyár lakótelepére (ami alapvetően a gázgyári munkásoknak épített lakható környezet), a Napraforgó utcai kíséreti lakótelepre (ez egy egyedi bauhaus művészeti épületcsoport), és a Magyar Királyi Államvasutak Gépgyára által, a munkásainak építtetett Ganz-MÁVAG kolónia területére, ahol a munkásoknak még medencéjük is volt. Aztán arra gondoltunk, ha telep, akkor bemutatunk egy művésztelepet is, mind a mai napig működőt, Budapest VIII. kerületéből. Itt, ezen a művésztelepen alkotott pl. Kisfaludi Stróbl Zsigmond szobrász is, a Szabadságszobrunk megálmodója és kivitelezője is.

ERRE-ARRA

FOTÓS AJÁNLÓ

 

©2016- I ERRE-ARRA

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi.

A szerző viszont nem zárkózik el: tehát nyugodtan keresd, hogy az ő írásos engedélyével tudd hivatalosan leközölhetővé tenni az anyagait más site-okon, esetleg nyomtatásban. A szerzőt itt éred el: fazekas.krisztina@gmail.com

bottom of page