A NAGY BUDAPESTI RENGETEGBEN MEGTALÁLTUK AZT A HÁZAT, AHOL A SZELEBURDI CSALÁD, GYERMEKKORUNK EGYIK KEDVENC IFJÚSÁGI FILMJE JÁTSZÓDOTT!

Ki ne emlékeznék a szocializmus egyik kedvenc ifjúsági filmjére, a Szeleburdi családra..?

Az 5 fős Faragó családra, akiknek mini-otthona egyenlő volt a teljes káosszal: kihúzott étkezőasztalból avanzsált ping-pong asztal, fölötte gyűrű (amiben mindig valamelyik gyerek lógott), Gyuri a papagáj, aranyhörcsögök, a Radó, a Novák, a Radó óriás snauzer-e, teknősbéka a mosdóban, a csóka, az apa (Ernyey Béla) aki a káoszban épp a doktori értekezését írja(ná) az éti csigákról, és a megértő, feszkókat játékosan elsimító anya. Aztán a szomszédok.. Az újgazdag értelmiségi Belvíziék: apa, anya és Andrea (Ullmann Mónika), az örökké szomorú és magányos kislány. Kezd derengeni..? Jön az élmény, a hangulat, ami elkapott akkor, amikor nézted a filmet a nyári szünetben..? És a képkockák..? Nem..? Sebaj. Most tutti be fog ugrani.

Merthogy megmutatjuk a házat, a gangot (ahol rengeteg jelenet játszódott), a hátsó lépcsőházat, Belvíziék lakásának ajtaját (Balázs Péter itt ordít, hogy -Hool vagy Andreaa..?!), aztán a földszintet (ahol a házmester -Csákányi László-mossa Belvíziék vadi új Ladáját, hogy kiutalják a mosókonyhát a házmester friss házas gyerekének), sőt, a Faragóék lakásába is bejutottunk, ahol egészen más várt minket, mint amit elképzeltünk. Mekkora szerencse kell ehhez.. Nemde..? :)

A Károly-kertre néző házat egyébként az Andrássyék építtették, és az utca ahol Szeleburdiék szeleburdiskodtak (megvan a hatalmas Fikusz Elasztika is, amit a Faragó család a szakadó esőben az éjszaka közepén kitolt egy parkba..? – ez a park a Károly-kert volt) a Henszlmann Imre utca.

Henszlmann Imre kassai művészettörténész volt egyébként, műemlékvédelemmel és épített örökséggel foglalkozott. Ő is csak ment, és nézett felfelé. Mint mi.

Szóval kukucskáltunk, utánajártunk, hogy megosszunk. Egy újabb épített örökséget.  Rejtett értékeink rovat, ikszedik rész. Nézd. :)

REJTETT ÉRTÉKEINK MÉG:

Lakóház udvarába rejtett zsinagóga:

Egy kis magyar szecesszió zsinagógás kivitelben:

Romantikus-móros Rumbach zsinagóga:

Ezek a nőőők! Felemelők!

Gondolnád, hogy emögött az épület

mögött egy háromszintes mikve

(rituális fürdő) leledzik?

Indiana Jones-túra egy elhagyatott temetőben:

Egy belső udvarba pottyant zsinagóga:

A Károly-kertre néző Andrássy-ház: