EGY MAJDNEM LOTZ-FRESKÓ A VIII. KERÜLETI SEENGER-HÁZBAN

Volt egy mester, a Seenger Béla kőfaragó, aki 1896 körül hevesen szállította a VIII. kerület Tavaszmező utcai házának hátsó traktusában lévő műhelyéből a művészien megalkotott köveket az Országház építéséhez. Az Országházban összebratyizott Lotz Károllyal, akit megkért, hogy fessen már egy freskót a Tavaszmező utcai lépcsőházának mennyezetére. Lotz be volt havazva, így odaküldte 22 éves, akkor még „noname” tanoncát, Kölber Dezsőt, akit azért említünk nevén, mert a srác tehetségét mi sem támaszthatta jobban alá, mintsem az a tény, hogy pl. a Kerepesi temetőben található Kossuth-mauzóleum kupoláját borító Róth Miksa mű alapjait is ő készítette el.

A Tavaszmező utcai ház kívülről és belülről eléggé lerobbant állapotban van, de a freskó (mely a Művészetet és a Mesterséget megjelenítő alkotás - utalva a Seenger-ház lakóinak irányultságára -): ÁMULAT.

Egy újabb rejtett érték.. Nézz jobbra, balra, és kukucskálj nyíló kapun befelé, és merj bemenni, te is..

Egyébként a Deák téri Kisföldalatti Múzeum Zsolnay csempéi között találtunk egy Seenger Béla, Tavaszmező u. 6. felirattal ellátott csempét/követ, ami feltételezések alapján azért készülhetett el, mert Seenger Béla több épület esetében együtt dolgozott a Zsolnay-gyárral is. Lotz Károly, Zsolnay világ, VIII. kerület, Országház, ez aztán a századelős, mindmáig fennmaradt értékmix..

 ____

(Az alapinfókért köszönet Seenger Győzőnének, aki Seengr-házat megépíttető Seenger Béla kőfaragó-mester dédunokájának felesége.)

Seenger Béla nem csak a Parlamenthez szállította faragott köveit, hanem a századelős kisföldalatti csempéibe is bevéste a nevét:

REJTETT ÉRTÉKEINK MÉG:

Lakóház udvarába rejtett zsinagóga:

Egy kis magyar szecesszió zsinagógás kivitelben:

Romantikus-móros Rumbach zsinagóga:

Ezek a nőőők! Felemelők!

Gondolnád, hogy emögött az épület

mögött egy háromszintes mikve

(rituális fürdő) leledzik?

Indiana Jones-túra egy elhagyatott temetőben:

Egy belső udvarba pottyant zsinagóga:

A Károly-kertre néző Andrássy-ház: