EGY MAJDNEM LOTZ-FRESKÓ A VIII. KERÜLETI SEENGER-HÁZBAN

Volt egy fazon, a Seenger Béla kőfaragó, aki 1896 körül hevesen szállította a VIII. kerület Tavaszmező utcai házának hátsó traktusában lévő műhelyéből a köveket az Országház építéséhez. Az Országházban összebratyizott Lotz Károllyal, akit megkért, hogy fessen már egy freskót a Tavaszmező utcai lépcsőházának mennyezetére. Lotz be volt havazva, így odaküldte az akkor 18 éves „noname” tanoncát, Kölber Dezsőt, akit azért említünk nevén, mert tök durva, de ő tervezte a kassai Rákóczi-kripta bejáratánál található freskót (bár egyes források nem Kölber Dezső, hanem Dudits Andor festőművész nevéhez kötik a Rákóczi-kripta bejáratánál található freskót), és a Kerepesi temetőben található Kossuth-mauzóleum kupoláját borító Róth Miksa mű alapjait is. A Tavaszmező utcai ház kívülről és belülről elég lerobbant állapotban van, de a freskó: ÁMULAT.

Egy újabb rejtett érték.. Nézz jobbra, balra, és kukucskálj nyíló kapun befelé, és merj bemenni, te is..

Egyébként a Deák téri Kisföldalatti Múzeum Zsolnay csempéi között találtunk egy Seenger Béla, Tavaszmező u . 6. felirattal ellátott csempét/követ, amiről –bár utánanéztünk, de -nem tudjuk, hogy került oda, de ott van.

Seenger Béla nem csak a Parlamenthez szállította faragott köveit, hanem a századelős kisföldalatti csempéibe is bevéste a nevét:

A kassai Szent Erzsébet dóm Rákóczi kripta lejáratánál található festmény is Lotz Károly tanítványának, Kölber Dezsőnek az alkotása:

REJTETT ÉRTÉKEINK MÉG:

Lakóház udvarába rejtett zsinagóga:

Egy kis magyar szecesszió zsinagógás kivitelben:

Romantikus-móros Rumbach zsinagóga:

Ezek a nőőők! Felemelők!

Gondolnád, hogy emögött az épület

mögött egy háromszintes mikve

(rituális fürdő) leledzik?

Indiana Jones-túra egy elhagyatott temetőben:

Egy belső udvarba pottyant zsinagóga:

A Károly-kertre néző Andrássy-ház: