top of page
Keresés

TATA KÖRNYÉKI LÁTNIVALÓK

Tata szerethető kis városkája nem is gondoltuk volna, !19! épített örökséget és természeti értéket mutatott nekünk három nap alatt. Most megnézünk pár Tata környéki látnivalót is. Tatabányával és Vértesszőlőssel kezdünk.


HA FELMÉSZ A TURUL MADÁRHOZ, NE HAGYD KI AZ EGYEDI SZELIM BARLANGOT SEM

Szelim. „Arab, héber eredetű férfinév. Jelentése: ép, sértetlen, biztonságban lévő.”

Barlang. „Természetes üreg a földfelszín alatt. A föld belsejében lévő, főleg sziklás hegy, domb felszínéről nyíló, vagy bejárat nélküli nagyobb üreg.”

Szelim barlang. Régészeti jelentőségű hely. Azaz: 7 km-re a vértesszőlősi ősember kultikus helyétől olyan barlangban járhatunk, melyben - ásatások nyomán bebizonyosodott - 70-80 ezer évvel ezelőtt a neandervölgyi ősember tett-vett. Például a fal melletti barlang-padon volt a hálószobája, jobbra hátul tartotta a mamut, az ősbölény, és az óriásszarvas csontmaradványait, aztán a feje mellett a kő és kovaeszközeit. Ő nem cserélt bútorzatot fél évenként az újépítésű ingatlanjában, viszont madárcsicsergésre, napfelkeltére és elé terülő csodálatos tájra ébredt (megmutatjuk), nem a szomszéd lehúzott WC-jére, esetleg a kertszomszéd kakasának kukorékolására.

Közeledünk időben a 150 éves török hódoltság felé, a Szelim név felé, és nagy mennyiségű emberi csont témaköre felé. Merthogy az is volt a barlangban. Monda alapján legalábbis. Jött a török Szulejmán serege, a környék településének lakossága a barlangba rejtőzött, amit a török sereg észrevett, közrefogták a barlangot, és rájuk gyújtották. Senki nem élte túl.

A sorok vége tragikus, viszont a barlang részletei, belső ívei, formái és környezete csodálatos, nézz bele a fotóalbumunkba.EGY AKNA FELVONÓ, AMI A FÖLD MÉLYÉBŐL KIKERÜLVE MOST A FELHŐK KÖZÉ REPÍT - RANZINGER KILÁTÓ

Soha nem gondoltuk volna, hogy egy bányában-volt használatos akna felvonójában fogunk valaha közlekedni, ráadásul felhőket ölelni..! No, de hogy is van ez..?

A 30 méter magas fémszerkezetet (még a védőrácsok adta ketrec feeling is megvan) az 1980-as években emelték ki a XII/A jelzésű Vadorzó-aknából, itt, Tatabányán. Úgy képzeld el a szituációt, hogy a kilátó tetején látható óriási kerekeken futottak azok a kötelek, amik azt a „liftet”, bányászati szakszóval „kast” mozgatták, amin a bányászok mentek le a bányába hajnalban, és jöttek fel délután. Ha felsétálsz a kas helyén, azaz az akna felvonójában az időközben kialakított 156 lépcsőn, közelről is szemügyre veheted a hatalmas eredeti kereket, no és… olyan csodálatos kilátásban lesz részed, hogy azt anno a bányászok is megirigyelték volna..!

Ha felmászol a Turul madárhoz, ne hagyd ki a Szelim barlangot és a Ranzinger kilátót sem..! :)EURÓPA EGYIK LEGNAGYOBB MADÁRSZOBRA A TATABÁNYAI TURUL SZOBOR

Ha az M1-es autópályán mész 130-cal Tatabánya magasságában, megpillanthatod a Turul madarat, és mostmár tudod: a Szelim barlangot (lentről az erdőben fehér sziklakilövellést keress, középen egy lyukkal - ez a barlang egyik bejárata).

Saccolj, ami lentről 1,5 méter magas Turul monstrumnak tűnik, hány méter igazából..? 3 méter..? 5 méter..? Jelentjük a Turul 8 méter magas, majd’ 15 méter a szárnyfessz távolsága, és legalább 8 méter magas kőtalapzattal rendelkezik. A tatabányai Turul Európa egyik legnagyobb madárszobra..!

A Honfoglalás 1000-ik évfordulójára, azaz az 1896-os millenniumi ünnepségek időszakára tervezték felállítani, OK, kicsit megcsúszott az avatás: 1907-ben került a Turul szobor rendeltetési helyére, azóta pedig Tatabánya jelképévé vált. Most felviszünk a közvetlen közelébe, hogy lásd közelről a részleteit, és lásd fotós nyelven „béka-perspektívából” is.

Az van még, hogyha feljössz ide, a Turul szoborhoz, semmiképpen ne érd be ennyivel. Merthogy nem messze a szobortól egy egyedülálló barlangot is felfedezhetsz, sőt, egy bányában-volt használatos akna felvonójában fogsz tudni közlekedni, ráadásul nem lefelé, hanem felfelé, úgy, hogy közben felhőket is ölelhetsz..! Nem hiszed..? Gyere velünk a Ranzinger-kilátóhoz.ITT TETT-VETT SAMU, 350.000 ÉVVEL EZELŐTT. VÉRTESSZŐLŐS A CSODÁLATOS GERECSE LÁBÁNÁL

Vértesszőlős Tatától alig 5 km-nyire van, Tatabányától 2 km-nyire. Tatabányán is van ősemberbarlang, a Szelim barlang, ahova be is mehetsz (ott 70-80 ezer évvel ezelőtt a neandervölgyi ősember tett-vett) viszont itt, Vértesszőlősön van az pont, ahol nem ős-ember, hanem elő-ember telepre, azaz még régebbi, kb. 350.000 éves csontokra bukkantak. Mit találtak itt egészen pontosan..? Nyakszirtcsontot (a nyakszirtcsont tulajdonosát Samunak nevezték el), két gyermekfogat, sok kőeszközt, tűzrakó helyeket, ősállatcsontokat, ősállat-nyomokat, sőt, egy őskori ember lábnyomát is (talán Samuét). Alapvetően a hely épített része megmaradt a „retro-korból”, kicsit általános iskolásnak éreztük magunkat a helyszínen (üvegfal mögött kiállított régészeti elemek, a tárgyak előtt 10x5cm-es papír, ráírva a tények, amiket vagy látsz, vagy nem az ablakról visszatükröződő fény miatt), de ez nem feltétlen baj, meg lehet találni a hely báját. Ami kétségtelenül az, hogy a Gerecse lábánál vagy, csodálatos természeti környezetben, és elképzelheted (mindenféle modern kütyü befolyásolása nélkül), ahogy Samu (aki a régészek szerint a Homo erectus, azaz a felegyenesedett ember kései leszármazottja, azaz a neandervölgyi ősemberek genetikus őse) egy közeli forrás mellett vadat les, azt fadarabbal leüti, haza viszi, kőeszközzel szőrt hánt, húst süt, köretnek bogyókat fogyaszt, jóllakottan eldől, felfelé néz, és csicsereg, a madarakkal.


 

Vélemény-margók az ERRE-ARRA fotós ajánlóról: Dr. Kárpáti Róbert pszichiáter, Szilágyi Áron Magyar Szent István-renddel kitüntetett, háromszoros olimpiai, háromszoros világ- és háromszoros Európa-bajnok magyar kardvívó mentális felkészítője: "A mai felgyorsult világunkban nélkülözhetetlen, és kiemelten fontos a mentális egészségünkre való odafigyelés. Ez történhet sporttal akár, vagy pontosan abban a formában is, amit az ERRE-ARRA fotós ajánló közvetít: "Mozdulj, láss, tapasztalj, élj, vedd észre a téged körbeölelő világ apró részleteit, rezdüléseit." Ez a stresszoldó faktor mindenki számára elérhető. Boldog szívvel ajánlom ezekkel a csodálatos fotókkal operáló honlapot!"

 


Comments


bottom of page