top of page

HA FELMÉSZ A TURULMADÁRHOZ TATABÁNYÁN, NE HAGYD KI AZ EGYEDI SZELIM BARLANGOT SEM

Szelim. „Arab, héber eredetű férfinév. Jelentése: ép, sértetlen, biztonságban lévő.”

Barlang. „Természetes üreg a földfelszín alatt. A föld belsejében lévő, főleg sziklás hegy, domb felszínéről nyíló, vagy bejárat nélküli nagyobb üreg.”

Szelim barlang. Régészeti jelentőségű hely. Azaz: 7 km-re a vértesszőlősi ősember kultikus helyétől olyan barlangban járhatunk, melyben - ásatások nyomán bebizonyosodott - 70-80 ezer évvel ezelőtt a neandervölgyi ősember tett-vett. Például a fal melletti barlang-padon volt a hálószobája, jobbra hátul tartotta a mamut, az ősbölény és az óriásszarvas csontmaradványait, aztán a feje mellett a kő és kovaeszközeit. Ő nem cserélt bútorzatot fél évenként az újépítésű ingatlanjában, viszont madárcsicsergésre, napfelkeltére és elé terülő csodálatos tájra ébredt (megmutatjuk), nem a szomszéd lehúzott WC-jére, esetleg a kertszomszéd kakasának kukorékolására.

Közeledünk időben a 150 éves török hódoltság felé, a Szelim név felé, és nagy mennyiségű emberi csont témaköre felé. Merthogy az is volt a barlangban. Monda alapján legalábbis. Jött a török Szulejmán serege, a környék településének lakossága a barlangba rejtőzött, amit a török sereg észrevett, közrefogták a barlangot, és rájuk gyújtották. Senki nem élte túl.

A sorok vége tragikus, viszont a barlang részletei, belső ívei, formái és környezete csodálatos, nézd.

Tatabánya, Szelim barlang
Tatabánya, Szelim barlang
Tatabánya, Szelim barlang
Tatabánya, Szelim barlang
Tatabánya, Szelim barlang
bottom of page