top of page

EURÓPA EGYIK LEGNAGYOBB MADÁRSZOBRA A TATABÁNYAI TURULSZOBOR

Ha az M1-es autópályán mész 130-cal, Tatabánya magasságában megpillanthatod a turulmadarat, és most már tudod: a Szelim barlangot (lentről az erdőben fehér sziklakilövellést keress, középen egy lyukkal - ez a barlang egyik bejárata).

Saccolj, ami lentről 1,5 méter magas turul monstrumnak tűnik, hány méter igazából..? 3 méter..? 5 méter..? Jelentjük, a turul 8 méter magas, majd’ 15 méter a szárny fesztávolsága, és legalább 8 méter magas kőtalapzattal rendelkezik. A tatabányai turul Európa egyik legnagyobb madárszobra..!

A Honfoglalás 1000-ik évfordulójára, azaz az 1896-os millenniumi ünnepségek időszakára tervezték felállítani, OK, kicsit megcsúszott az avatás: 1907-ben került a turulszobor rendeltetési helyére, azóta pedig Tatabánya jelképévé vált. 

Hogyha feljössz ide, a turulszoborhoz, semmiképpen ne érd be ennyivel. Merthogy nem messze a szobortól egy egyedülálló barlangot is felfedezhetsz, sőt, egy bányában-volt használatos akna felvonójában fogsz tudni közlekedni, ráadásul nem lefelé, hanem felfelé, úgy, hogy közben felhőket is ölelhetsz..! Nem hiszed..? Gyere velünk a Ranzinger-kilátóhoz.

Turul madár, Tatabánya
Turul madár, Tatabánya
Turul madár, Tatabánya
Turul madár, Tatabánya
Turul madár, Tatabánya
bottom of page