top of page
Keresés

MI MINDEN TÖRTÉNHETETT ANNO A KASTÉLYAINK FALAI MÖGÖTT..? MAGYARORSZÁGI KASTÉLYAINK 2. RÉSZ

Frissítve: 2022. jan. 7.


Kastélyok, paloták, cirádák, címerek (logók), falak, vagyonért-házasságok, izmos lovasfiúk, loknik, megcsörrenő kávéscsészét asztalra helyező szolgálólányok, titkos szerelmi fészkek, tisztesség, álca, kelepce, műveltség, aurák, naivitás, őrület, képzelet.. Mi minden történhetett a kastélyok falai között a grófi szubkultúrában..? Ebben a rovatunkban az alapinfókon felül hagyd, hogy sodorjon a képzeleted.. Feledkezz bele a múltba..

Magyarország harmadik legnagyobb kastélyában, a keszthelyi Festetics-kastélyban nem csak egy csodálatos, teljes oldalszárnyat kitöltő könyvtár, hanem egy két szinten kialakított titok kápolna is található, megmutatjuk mindkettőt. Meg a 101 szobából párat. A könyvtár egyébként Magyarország egyetlen épségben megmaradt kastély-könyvtára (elfalazták, amikor jött a front), melybe 200 éven keresztül gyűjtötték a könyveket Festeticsék, akik kiemelten fontosnak tartották a kultúrát. :)

A magyarországi kastélyok közül a Festetics-kastély belső tere őrzi talán leginkább azt a hangulatot, amiben az ember gondolkodás nélkül évszázadokat lép vissza, és néha a ruhájára néz, de csak azért, hogy tudja, itt él, miközben ott, a múltban, Festeticsék aurájában sétál. Próbáld ki (klikk a képbe):

Az alábbi épület szerepel a Guinness-rekordok Könyvében, merthogy ez a világ legnagyobb épülete, melyet egyetlen ember alkotott. Ez az egyetlen ember az építész/szobrász Bory Jenő, aki 1923-tól majdnem negyven évig „pepecselt” az otthonán. Először az íróasztal mellett (megalkotta mérnöki pontossággal az épületet), aztán a szabad ég alatt, mert bizony a maltert is ő hordta a talicskájával. Bory Jenő korszakalkotó volt (mert amellett, hogy létrehozott egy vizuálisan !tényleg! lenyűgöző épületet), elkezdett kísérletezgetni a betonnal: keverte a „fjúcsört” a múlttal (pl. a vár százoszlopos udvarának körbefutó folyosóin a magyar történelem nagy alakjai sorakoznak Álmos vezértől Mátyás királyig.) A Bory-vár telis-tele van apró részletekkel, szobrokkal (közel 500), színekkel, hangulattal, szerelemmel.. Tudtad, hogy a Bory várat Bory Jenő a hitvesi szeretet szellemében készítette..? Bory Jenő itt élt meg feleségével, a festőművész Ilonával vagy 40 nyarat..

Mozdulj ki otthonról. Menj. Láss, tapasztalj, élj. De előtte vizualizálj itt.

Hejj, ha valakiknek sok pénze van..! Értéket teremtve akár építészeti kuriózumot is létrehozhatnak, nem utolsó sorban pedig még egy települést is elneveztethetnek magukról.

Kikre gondolhatunk ebben az esetben..? A család tagjai évszázadokon keresztül jeles szereplői az "anno-történelemnek". Ők a Nádasdy-família, és hát nem nehéz már kitalálni, hol járunk: a Nádasdladányi-kastélyt fogjuk megtekinteni elölről, hátulról, belülről, kívülről.

Nádasdy Ferenc építtette egyébként a Magyarországon egyedülálló tudor-stílusú kastélyt (tudjátok, ez egy ilyen Harry Potteres angliai feeling, csak itt nálunk kicsit világosabb hangulati elemekkel szőtt az épület-design/meg a környezet) 1873-ban Hauszmann Alajossal, és Linzbauer Istvánnal - csak őt kevésbé ismerjük. Gyere velünk, képzeletben még kávézni is tudsz a házigazdákkal, a megterített asztal mellett:

Ha a lent látható turai Schossberger-kastély kertjébe lépett volna Csipkerózsika, tutti lobbyzott volna, hogy ne a Disney-féle kastélytoronyban kelljen 100 éves álmot aludnia. A kastély így, leromlott állapotában is valami csoda.

Ybl az Operaházzal párhozamosan építtette Schossbergerék felkérésére, így amellett, hogy a kastély különlegesen korszerűnek számított (az eredetileg 98 helyiségből álló épületben volt pl. étellift, központi fűtés, villanyáram, vízvezeték, minden szinten fürdőszoba, angol WC), az Operaház díszítései is visszaköszönnek a turai Schossberger-kastélyon.

Csipkerózsika utáni következő flash: loknis királykisasszonyok szopránban tolják körmöt lakkozva a fürdőszobai tükör előtt, hogy: - Ójaj a paróóka, merthogy az a fránya pára mindig tönkreteszi a mívesen megművelt loknikat..!

Újabb flash nincs, csak a szomorú valóság.

Ha életrajzi filmben gondolkodnánk, kétség kívül fel lehetne dolgozni a Nyitráról származó Schossberger-család fel- és lejtmenetekkel teli, széles amplitúdójú családtörténetét..

De most gyertek inkább a nézőközönség előtt lezárt kastély belső aurájába velünk:

További, magyarországi kastély-csodákat ITT találsz..!



bottom of page