Keresés

Ha budapestiként vágysz természettel körbevett szimatolós, vizualizálós helyre, ez a Te posztod..!

Frissítve: 2021. nov. 24.


Van, hogy úgy beleindulnál.. Egy kicsit a közelebbe, egy kicsit a távolabba, erre-arra..

Van, hogy szimatolnád a szelet, de nem messze. Vágynád a tavaszi nap melengető simogatását, de nem messze. Spontán el indulnál, de nem is tudod, hova.

Hát, budapestiek, most mutatunk pár épített örökséggel, és pár természettel körbevett szimatolós, vizualizálós „kitekintős” helyet! Gyertek velünk!

Például: 253 méter magason garantáltan legyez a szél. Sőt, magánhangzók is kijönnek a szádon ha felérsz és kitekintesz, ilyenek, hogy ÚÚ, ÁÁ! A Mátyás-templom tornyában jártunk, hogy megmutathassuk, milyen óriássá tudsz válni, miközben Budapest milyen pöttömmé:

A pesti oldalon is van egy épített örökségünk, ide már lift visz fel, minimális, kb. 500 Ft-os összegért. Innen (mint ahogy a Mátyás-templom tornyából is) körpanoráma tárul eléd. A Bazilika kupolájának teraszáról nézelődhetsz. Tudtad, hogy a Bazilika kupolája az építésekor beomlott..? Csak a törmelékek kihordása és a rosszul megépített részek bontása 3 évig tartott. Megmutatjuk az 54 évig épült csodát kívülről, belülről, és a lényeg: felülről is.

Aztán itt van egy, a Buda zöldjét csodáló kitekintő-övezet, ráadásul természetvédelmi terület is, merthogy az Apáthy-szikla Budapest egyik kiemelkedő dolomit képződménye:

A József-hegyi kilátó egy olyan kilátó, amit eszükbe sem jutott lefotózni (mert egy ronda jelentéktelen kör alakú, az 1970-es években épített betontömb), viszont ideális hely a kitekintésre és a mutogatásra, valamint a csodálkozó örömhangok kiadására: - Fú, odanézz, ott van a Budai Vár, tyúú a Parlament, aztaa a hidak is, jééé, a Déli puu… stbstb.. Ne hagyd ki! Nézz először szét itt!

És az egyik kedvencünk egy mix, merthogy épített örökségre mászol fel, ráadásul egy Ybl Miklós által tervezett szökőkútból avanzsálódott kilátóra, és mindezt természetben teszed, a Széchenyi-hegyen. Hogy miért van így, és hol volt szökőkút a kilátó..? Íme: