Keresés

Kassa, ahol nem tudsz úgy sétálni, hogy 10 méterenként bele ne ütközz egy épített örökségbe.


Egyet biztosra tudunk. Ha Kassára mész, nem elég egy nap. Minima hármat tervezz be. Egyrészt azért, mert ha utazol, nem azért teszed, hogy felpörögve végigstresszeld a kirándulást, másrészt azért, mert Kassa telis-tele van épített örökséggel, történelemmel, múlttal, nem utolsósorban pedig olyan aurával, amit érdemes beszívni, és ezt csak úgy lehet megtenni, ha hátrahagyod a stresszt, kiülsz a főtérre (ha az időjárás engedi), és hagyod, hogy nyíljon az aurád (ami főtéren történő ücsörgés nélkül is fog egyébként).

No, mi mutatunk most Neked pár kassai csodát, egyrészt, hogy monitor előtt is töltekezz (nem véletlenül jársz itt:)), másrészt, hogyha úgy alakul az életed, és kedved van, tervezz.. Nyárra.. Vagy bármikorra. A lényeg, hogy „Mozdulj, láss, tapasztalj, élj!”

Itt van például egyből egy csodálatos épített örökség ami ki ne hagyj: ez a kassai Szent Erzsébet dóm. A leg leg leg. A gótikus építészet LEGfrenetikusabbika. Szlovákia LEGhatalmasabb alapterületű temploma. A nyugati típusú székesegyházak LEGkeletebben fekvő székesegyháza. Csodáld.. Mi is ezt tettük.

További infóért, és fotókért klikk a fotóra.

Itt, a kassai Szent Erzsébet dómban van a Rákóczi kripta is. Ugyanis 1906-ban nagy csindadratta közepette itt helyezték örök nyugalomra II. Rákóczi Ferencet. (Meg az édesanyját Zrínyi Ilonát, és a fejedelem idősebbik fiát, Rákóczi Józsefet is.)

További infóért, és fotókért klikk a fotóra.

Aztán tudtad-e, hogy II. Rákóczi Ferenc fejedelem amikor Törökországban, Rodostóban töltötte száműzetését pl. elkezdett bútorokat készíteni, a saját kezével..? Nem is akármilyeneket. Megmutatjuk. A bútorokat, és a rodostói ház másolatát is.

További infóért, és fotókért klikk a fotóra.

Menjünk tovább. Például Kassa egyik legcirádásabb polgári épülete felé. Az épület a budapesti Vajdahunyad vára, és az erdélyi Vajdahunyad vára hangulatát is idézi. Az építész Jakab-fivérek saját készítésű és használatú palotája ez. A laza Jakab fivérek az építkezéskor bratyiztak, nem kisebb névvel, mint Schulek Frigyessel (az ő tervei alapján lett ojvá' a Szent Erzsébet dóm, mint amilyennek ma is látjuk). A Jakab tesók kapcsolatépítésének eredménye, hogy ma is láthatunk a kassai dómról eltűnt, és a Jakab palotán feltűnt, leselejtezett faragványokat. Micsoda értékmentés kérjük szépen ;), és nem is olyan rossz látvány ez a palota, valljuk be.

További infóért, és fotókért klikk a fotóra.

Ha elindulsz a Jakab-palotától a belváros fele, nézz be balra a Puskinova utcába. Ott látod majd ezt a lila-rózsaszín, mór, letisztult, terebélyes, egyszóval „nem tudsz nem rá nézni” esztétikumot, épített örökséget, kincset. Ne hagyd ki.