top of page
Keresés

Szerelem, szerelem. Szerelmi fészkek, erre-arra.

Frissítve: 2021. nov. 24.


Ebben az erre-arra rovatban szerelmi fészkeket mutatunk be.

Olyan miliőkbe, olyan aurákba léphettek be, ahol múltunk ismert figurái leledztek, szerelemben.. Kávé mellett, zoknit lehúzva, bárhogy..

Tudtad, hogy Jókai Mór, az ünnepelt író korának bulvárhőse is volt, szerelmi kalamajkái révén..? És, hogy Balatonfüreden a nyaralójuk még mindig áll, és még Laborfalvi Rózával közös ágyukat is megpillanthatod..?

És tudtad, hogy Csinszka olyan szerelmes volt Adyba, hogy a Csinszka által szervált közös otthonuk falára kitette Ady szerelmének, Lédának a festményét ebben a belvárosi lakásban..?

És, hogy Róth Miksa a neves üvegfestő és felesége vagy 33 évet élt együtt nem messze a Keleti-pályaudvartól itt, ebben az enteriőrben..?

És, hogy az 1700-as években mekkora mákja volt Szegedy Rózának, mert szerelmi házasságot köthetett Kisfaludy Sándorral..? És hogyha Badacsonyban jársz, és nem csak a Kisfaludy étteremhez sietsz a hegytetőre, otthonukat is megtekintheted egy kanyarral lejjebb..?

Ha ez a ház mesélni tudna..

És jöjjön a kedvencünk, a nyugalomsziget, a stresszmentes övezet: Babits Mihály és Török Sophie nyári lakja, melynek teraszán édesdeden itták a reggeli kávéjukat szerelmetes éjszaka után. Nézzétek, milyen kilátásuk volt.. És lépjetek be az intim-fészkükbe is:

Aztán itt van egy másik szerelmi fészek, ami nem csak a reggeli szerelmes kávézgatások, hanem egy szerelmi gyilkosság helyszíne is volt. Mi beléptünk az ajtón. Lépj be Te is.. (Brr..)

Tudtad, hogy Márai Sándor szerelmes volt Tolnay Kláriba..? Még szerelmes verseket is írt Neki.


Találd ki, melyik csücsök-sarokban lehetett Blaha Lujza hálószobája, ágya.. És vajon a konzervatív életet élő Blaha Lujza töltött-e itt gyertyafényes estéket egy-két szerelmével..? Mi most szélnek eresztjük a gondolatainkat egy kicsit..

És utoljára, de nem utolsósorban bemutatjuk egy nőfaló sármőr otthonát. A sármőr elképesztő laza életet élt (mi is csak kapkodtuk a fejünket). Fogadjunk, nem találod ki, kiről van szó. Kukkants be a fotó mögé, és megtudod:

bottom of page