top of page

MÁRAI ITT SZALADGÁLT GYERMEKKORÁBAN ÉS KAMASZ ÉVEIBEN - KASSA BELVÁROSA ÉS A SZÜLŐI HÁZ

Ha már megmutattuk Tolnay Klári gyermekkorának helyszínét, megmutatjuk Márai Sándorét is. De hogy jön össze ez a két név..? Kevésbé publikus, de megmondjuk. Márai full szerelmes volt Tolnay Kláriba. No de hol született, hol élt, mit csinálhatott nap mint nap Budapestre költözése, és Múzeum kávézós Tolnay Kláris randijai előtt Márai..?

Pl. tutti ott volt a nagypolgári családjával díszmagyarban 1906-ban, II. Rákóczi Ferenc újratemetésén a kassai dómnál, hisz Kassán született ugye, és ott töltötte gyermek és kamasz éveit is. Aztán simán láthatta a Kassára érkező, II. Rákóczi Ferenc kézzel készített bútorait is, amit tutti kiállítottak valahol, hamár ennyire felkapott volt a Rákóczi kultusz (most a bútorokat a kassai Rodostói-házban láthatjuk). Szaladhatott is például nem egyszer a hatalmas Fő téren keresztül-kasul: iskolába, eső elől, haverokkal Fanta nélkül, és szerelem után. Aztán elhívhatta, és el is hívta randizni a becserkészett hölgyeményt, akit nevezhetünk nevén is: Lola. (Lola közel 70 évig volt a Márai társa, és követte őt Amerikába is. Igen, ha osztunk-szorzunk, Márai nem Lola előtt és nem Lola után volt szerelmes Tolnayba, de hát látott ilyet a világ már..)

És megnézhetjük azt a házat, ahol Márai felnőtt. Mi megmutatjuk a ház vázát, de kérjük: engedd el a fantáziád, mert Márai Sándor jómódú, nagypolgári családba született, és egyelőre (és ez is nagy szó) csak az íróasztalát, a sok országot megjárt utazótáskáját és pár személyes tárgyát sikerült a ház földszintjén nyílt emlékszobába beemelni.

Tudtad, hogy Márai a budapesti évei során imádott többek között a Centrál kávéházba és a Rudas fürdőbe is eljárni?

Márai szülőháza, Kassa
Márai szülőháza, Kassa
Márai szülőháza, Kassa
Márai szülőháza, Kassa
Márai szülőháza, Kassa
Márai szülőháza, Kassa

Ha Kassa felé jársz, ne hagyd ki a Betléri-kastélyt és a krasznahorkai Andrássy mauzóleumot sem:

bottom of page