top of page

AZ ORCZY-PARK KORÁNAK LEGRTENDIBB HELYE VOLT..

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem épülete mögött található az Orczy-park, amely alapvetően Budapest belvárosának egyik legnagyobb közparkja, node tudod-e, hogy került oda..?

A területet Orczy Lőrinc báró vásárolta meg 1783-ban, és a fia, Orczy László valami csodává alakította a mocsaras területet. Ok, voltak kudarcok, pl. az első év „startup” próbálkozása kudarcba fulladt, 300 ültetett facsemete égett ki a naptól, node Orczy László nem állt le, sőt, romantikakedvelők figyelem, megtáltosodott. A kertbe épült templom, parasztház, szőlő, obeliszk, szikla, barlang, vízesés, és Orczy László édesapjának, Lőrincnek még egy síremléket is felállíttatott (ok, ez nem feltétlen romantikus).

Orczy László nem kerítésezett, a park nyitva állt a Budapestiek előtt. Sőt, az Illés-kútnál a szent nevét tisztelő görögkeleti vallásúak július 20-án ájtatosságot tarthattak, a katolikusok pedig húsvétkor és pünkösdkor innen zarándokolhattak el a Kálváriához.

Az 1820-as évekre a fák kiterébelyesedtek, az illatorgiára döngicsélve érkeztek a méhek, a harangvirágok versenyt harangoztak a templommal, a park trendi hellyé vált, olyannyira, hogy érdeklődők tucatjai érkeztek Európából, valamint ide szervezett találkozót Ferenc császár és király, I. Sándor cár és Frigyes Vilmos porosz király is.

Orczy-park
Orczy-park
Orczy-park
Orczy-park
Orczy-park
Orczy-park
Orczy-park
bottom of page