top of page

AZ UNESCO VILÁGÖRÖKSÉG VÉDELMÉT ÉLVEZŐ MELKI APÁTSÁG TEMPLOMA

Az van, hogy minden apátsághoz tartozik egy templom. Amit vagy körbeölel az apátság épülete, mint pl. jelen esetben ezt, a melki templomot, vagy hozzáépül az apátság a templomhoz: jelesül Klosterneuburgban, a Klosterneuburgi Apátság a Klosterneuburgi Apátság templomának popsijához.

Az UNESCO világörökség védelmét élvező melki apátság temploma Ausztria egyik legszebb barokk stílusú épülete, Melknek és Wachaunak (Wachau a Duna völgyének leghíresebb ausztriai szakasza) a jelképe. A melki apátság által körbeölelt melki templom homlokzatán Szent Mihály védőangyalokkal, két védőszent (Péter és Pál), és a legmagasabb ponton Krisztus két angyallal található.

A melki templom harangjai szinte nonstop szólnak (nagyvállalati megközelítésben kellő mértékű éves szintű karbantartási költséggel szükséges terveznie az apátságnak). Merthogy szólnak a harangok minden pénteken 15 órakor (Jézus halálának órája), szólnak főpapi ceremóniák esetén, egyházi ünnepek előestéjén, minden esti imánál, minden vasárnap istentisztelet előtt, és minden reggel, szentmise előtt. Melk levegője harangcsengéssel telített..

Ha belépünk a templom valamelyik kapuján (van egy pár), nem csak azért nyílik ki a szád, mert felfelé nézel, hanem azért is, mert az a barokk pompa ami ott vár, elképesztő. Minden négyzetcentiméternek van mondanivalója, jelentősége, így ebbe nem is fogunk bele, inkább nagyíts a képre, és ámulj te is a cirádákon, a pompán, a jó értelemben vett giccsmennyiségen..

Ha itt jársz, a melki apátág templomában, ne hagyd ki az apátság épületét. Csodálatos barokk udvarok, terek, levegő, anzix a városra, ne hagyd ki..!

Melki Apátság temploma
Melki Apátság temploma
Melki Apátság temploma
Melki Apátság temploma
Melki Apátság temploma
Melki Apátság temploma
Melki Apátság temploma
Melki Apátság temploma

MERRE MENJ MÉG AUSZTRIÁBAN..? ERRE-ARRA AJÁNLÓ:

bottom of page