KREUZENSTEIN VÁRA, AMIBE MÉG DRAKULA GRÓF IS BELEKÉPZELHETŐ

Kreuzenstein várától alig egy órányi autóútra már bevettünk egy várkastélyt, méghozzá Mária Terézia korabelit (franzensburgi várkastély), node ez, a Kreuzenstein vár mindent visz. Nézd az épületet, a sejtelmes borongós fényeket.. Tisztára a vérszívó Drakula gróf borzongató kastélyának hangulata köszön vissza.. Brr.

No, szóval Kreuzenstein vára meglepő, de alig több, mint 100 éves, és Ausztria egyik legszebb romantikus várkastélyának mondják. A várkastélyt egyébként Ferenc József udvari kamarása építette, hobbiból mondhatni. A hobbihoz ez esetben pénz is dukált (Johann Nepomuk Wilczek gróf, Ferenc József közvetlen udvari kamarása jól keresett), és a pénzt (vagyonát) kulturális témájú dolgokra forgatta be: várkastélyának építése mellett filantrópként a középkor műkincseit hevesen vásárolta, és be is rendezte ezekkel a műkincsekkel (ezt persze csak akkor látod, ha odamész, a beltéri fotózást valamiért tiltják) a középkorra hajazó várkastélyát.

A várkastély a mai napig magánkézben van, Wilczek gróf leszármazottjai alusszák itt örök álmukat (meg kísérteteskednek éjszakánként), nappal pedig az utódok igazgatják a helyszínt.

MERRE MENJ MÉG AUSZTRIÁBAN..? ERRE-ARRA AJÁNLÓ: