top of page

A VILÁGHÍRŰ SZABADULÓMŰVÉSZÜNKET, HARRY HOUDINIT IS MEGALKOTTA KOLODKO

Kolodko Houdinit ábrázoló szobra kakukktojás. Hogy miért..? Mert ez az egyik Kolodko miniszobor, ami nem köztéren, hanem beltéren, egy galériában található, tehát jelen esetben a galéria nyitva tartása keretet szabhat a szobor megtekintésének. A szobor egyébként ugyanúgy a VII. kerületben található, mint a bicikliző Herzl, a Seress Rezső és a Szomorú vasárnap, a búvár, a tizennégykarátos autó, a Szenes Hanna és a Noé bárkája miniszobrok.

 

Harry Houdini, a világhírű szabadulóművész Weisz Erik néven 1874-ben született a VII. kerületben, a Csengery u 6. szám alatt. Amikor Houdini 4 éves volt, a család úgy döntött, hogy felkerekedik, és elhajózik Amerikába. Houdini Amerikában kezdte karrierjét, majd világkörüli turnéra indult, és meghódította Németországot, Angliát, Skóciát, Franciaországot és Oroszországot is.

Node, hogy miért is volt szabadulóművész Houdini..? Azt Kolodko egy percig sem titkolja: a szobron - a jellegzetes Houdini-haj mellett - nem lehet nem észrevenni Houdini kezeit és lábait körbefonó láncok végén elhelyezkedő lakatmennyiséget. Houdini elképesztő mutatványokkal élt: csúcsgázsiért és/vagy a hírnévért veszélyeztette nem egyszer az életét. Volt, hogy szibériai dermesztő téli hidegben meztelenre vetkőzve és megbilincselve zárták be egy fogolyszállító vagonba, ahonnan 28 perc múltán kiszabadult. De Londonban a „Brama-zárak”-nak nevezett bilincsekből is kiszabadult úgy, hogy mindenki azt gondolta: a Birmingham Blacksmith cég bilincseiből lehetetlen a kiszabadulás.

Houdini hatalmas sikerrel mutatta be szabadulószámait, előszeretettel lógott fejjel lefelé, nyílt tereken, hol ide, hol oda bilincselt kezekkel, lábakkal, lezárt dobozokban, víz alatti ládákban, hogy pillanatok, vagy percek alatt szabadulva a halál karmából a népes közönség előtt megjelenjen.

Houdini nonstop edzett tüdőre, és testre is. Sőt, előadásai során hencegett, hogy őt bárki hasba üti, semmi baja nem lesz. Halála abszurd, mert bár azt hihetnénk, épp egy bilincsből, víz alatti ládából történő szabadulás során halt meg 52 évesen, a valóság más. Houdini az amerikai McGill egyetemen történt előadása során épp eljutott a -„Tessék engem hasba ütni!” - mondatához, amit meggondolás nélkül készpénzek vett az egyik egyetemista, és úgy vágta hasba Houdinit, hogy az rákészülni sem tudott a mozdulatra. Az ütés hatására Houdini vakbele szétrobbant, az eset után Houdini nem sokkal meghalt.

Helyszín: Budapest, VII. Király u. 11. – K11 Galéria

Kolodko Houdini miniszobra
Kolodko Houdini miniszobra
Kolodko Houdini miniszobra
Kolodko Houdini miniszobra
Kolodko Houdini miniszobra
bottom of page